Röplabda: Tomanóczy Bálint az Extraliga legjobb magyar centere

Vágólapra másolva!
2021.05.07. 20:30
Címkék
A dunaújvárosi röplabdacsapat 19 éves kiválósága, Tomanóczy Bálint posztján az Extraliga egyik legjobb játékosává nőtte ki magát a nemrég véget ért évadban. A statisztikai rangsorban kizárólag a légiósok előzik meg őt a centerek viszonylatában, a teljesítményére pedig a felnőttválogatott szövetségi kapitánya is felfigyelt.

A DSE férfi röplabdázói a hetedik helyen zárták az Extraliga rájátszás küzdelmeit, ezzel bebiztosítva tagságukat az élvonal jövő évi kiírásában. Az együttes szerepléséhez a 19 éves Tomanóczy Bálintkitűnő teljesítménnyel járult hozzá. A fiatal center a közelmúltban Koch Róbert szövetségi kapitány Eb-selejtezőkre készülő felnőtt nemzeti csapatába is meghívást kapott, és debütálhatott is a svájciak elleni felkészülési találkozón. Ám a selejtezők előtt az utolsó keretszűkítésen Tomanóczy kiesett a rostán és a kapitány a 15 fős keretből őt hagyta ki a nevezettek közül.Tomanóczy Bálintkitűnő teljesítménnyel járult hozzá. A fiatal center a közelmúltban Koch Róbert szövetségi kapitány Eb-selejtezőkre készülő felnőtt nemzeti csapatába is meghívást kapott, és debütálhatott is a svájciak elleni felkészülési találkozón. Ám a selejtezők előtt az utolsó keretszűkítésen Tomanóczy kiesett a rostán és a kapitány a 15 fős keretből őt hagyta ki a nevezettek közül.

„Elsőre csalódottnak éreztem emiatt, váratlanul ért kicsit a döntés. Nem igazán számítottam rá, hogy én leszek a kimaradó. Végül úgy döntöttKoch Róbert, hogy csak három centert nevez a tizennégy fős keretbe, ez úgy hiszem sokakrameglepetésként hatott. Természetesen ez a szakvezetés döntése és felelőssége, így el kell fogadnom a tényt. Szerencsére abban maradtunk a kapitánnyal, hogy hosszútávon mindenképpen számol velem” – nyilatkozta a dunaújvárosiak 206 centis tehetsége az Utánpótlássportnak. – Összességében remek hangulatú edzőtáboron vagyok túl, tetszett az edzők felfogása is. Kicsit más edzésmódszerekkel dolgoznak, mint amit megszoktam a klubban, de egyértelműen pozitívan értékelem az összképet.

Összesítésben Tomanóczy Bálint (19) zárta a legtöbb sánccal (65) az Extraligát Forrás: dseroplabda.hu
Összesítésben Tomanóczy Bálint (19) zárta a legtöbb sánccal (65) az Extraligát Forrás: dseroplabda.hu

Összesítésben Tomanóczy Bálint zárta a legtöbb sánccal (65) az Extraligát  •  Forrás: dseroplabda.hu

A válogatott az Eb-selejtezők előtt két edzőmeccset is játszott az elmúlt hétvégén. Bálint mindkét svájciak elleni összecsapásonszerepelt, és helyt is állt ifjú kora ellenére. A második találkozón már kezdőként szerepelt, és két ponttal zárt. Az Eb-selejtezők utána felnőttválogatott azonnal utazik tovább a szlovéniai és ausztriai rendezésű Ezüst Európa-liga versenysorozatra. Ott már ugyan számított volna Koch a reménységre, de a játékos a tanulmányok miatt nem tudta vállalni végül a mostani szereplést.

„Jogi egyetemre járok a röplabdakarrier mellett, és pont egybe esett volna az Európa-liga a vizsgáimmal, így végül azt is kihagyom. A kapitánnyal megbeszéltük a dolgot, és akceptálta a kérésemet, hogy most a tanulmányokra is kell fókuszálnom.”

Tomanóczy már a 2019-20-as évadban is felhívta magára a figyelmet, hiszen kilencedikként zárt a különböző mutatók alapján a centerek lajstromában. Aközelmúltban véget ért bajnokságban ezt újabb szintlépés követte. A Fejér megyeiekfiatalja remek produkciójával kiérdemelte, hogy az Extraliga álomcsapatában zárta szezont, és a posztonkénti rangsorban a legjobb hazai játékos lett.

Bálint édesapja, a korábbi klasszis Tomanóczy Tibor nyomdokaiban jár Forrás: dseroplabda.hu
Bálint édesapja, a korábbi klasszis Tomanóczy Tibor nyomdokaiban jár Forrás: dseroplabda.hu

Bálint édesapja, a korábbi klasszis játékos Tomanóczy Tibor nyomdokaiban jár  •  Forrás: dseroplabda.hu

„A blokkokban mostanra egyértelműen az élmezőnybe tartozom, viszont még mindig azt érzem, hogy bőven tudok javulni benne, főleg technikailag. Már jóval magabiztosabban és tapasztaltabban lépek pályára az Extraligában, és úgy érzem az ellenfelek is jobban tartanák már tőlem. Tudják hogy mire vagyok képes, illetve hogy komoly veszélyt jelentek számukra.”

A dunaújvárosiak hórihorgas ígérete saját kiváló teljesítménye és jó számai ellenére mégsem túl pozitívanfejezte be klubjában a bajnokságot.

„Csapatszinten korántsem vagyok megelégedve a teljesítményünkkel, így hiába az egyéni sikerek, keserű szájízzel zártam a bajnokságot. Úgy vélem, benne rejlett a potenciál a keretünkben, hogy a legjobb négy közé is odaérjünk, de végül több tényező miatt csupán a hetedik hely jutott – magyarázta Bálint – Kifejezetten jól kezdtük az őszt, de október végén sajnos a koronavírus-járvány komolyan áthúzta a számításainkat. A fertőzések és a karanténok miatt két hónapig nem játszottunk mérkőzést. Továbbá személyi változások is akadtak idény közben, mivel a kanadai feladónk télen elment, és jött helyette egy török játékos. A bajnokság közepén szinte teljesen újra kellett építeni a csapatot mindezek miatt. Emellett mentális gátakat is észleltem időnként, például több megnyert mérkőzést engedtünk ki a kezünkből. Ott van a lehetőség a csapatban, de fejben mindenképpen előre kell lépnünk őszre."

További korosztályos hírekRÖPLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik