Csütörtöktől szombatig korosztályos Európa-bajnoki selejtezőket játszik az U22-es férfi és az U21-es női röplabda-válogatott. A Leiszt Máté vezette U21-es lányok a házigazda lengyelekkel, a csehekkel és az ukránokkal kerültek azonos csoportba, és az első játéknapon az ukrán együttessel csaptak össze Zielona Górában.

Az ukránok elleni vereséggel kezdte az Eb-selejtezőket az U21-es női válogatott Forrás: CEV

Az ukránok elleni vereséggel kezdte az Eb-selejtezőket az U21-es női válogatott  •  Forrás: CEV

Nem kezdtek jól a mieink: villámgyorsan ötpontos hátrányba kerültek (4:9), és a különbség néhány perc múlva már a duplájára nőtt (5:15), így végül keleti szomszédunk magabiztosan, 25:15-re nyerte a nyitó játszmát. Majd a második szettben fordult a kocka: a magyar válogatott lépett el az elején (8:5), majd a játékrész közepére növelni is sikerült a vezetést (16:11), és a Leiszt-alakulat egészen a végéig megőrizte ezt a különbséget (25:20), ezzel pedig kiegyenlített.

A harmadik felvonás fordulatos, szoros csatát hozott: kezdetben az ukránok álltak jobban (3:5), majd a játszma középső periódusát abszolút a magyar lányok dominálták (14:10). Ezt követően felzárkóztak az ukránok, és fej fej mellett haladtak a felek a szett végjátékáig, amelyet a rivális bírt jobban idegekkel (23:25), így ismét náluk volt az előny (1:2).

Hasonlóan kiélezett küzdelmet hozott a negyedik szakasz is, amelyben hol az egyik, hol a másik csapat vezetett egy-két ponttal, de igazán egyik válogatott sem húzott el (19:19). Ezután három pontot nyertek sorozatban az ukránok, amely végzetesnek bizonyult, a mieink már nem tudtak visszajönni (23:25), és 3:1-re kikaptak az Európa-bajnoki selejtezők nyitányán.

A magyarok legjobb pontszerzőjeként Manninger Luca 20 ponttal zárt. A válogatott pénteken 19 órakor a házigazda lengyelek ellen folytatja.

Az U21-es női válogatott kerete:
Feladók:
 Märcz Mira (Vasas Óbuda), Boros Réka (Gödöllői RC)
Szélső ütők: Tatár Gréta (MTK Budapest), Sziládi Viktória (MTK Budapest), Szabó Lili (UTE), Kis Dorottya (UTE)
Átlók: Manninger Luca (UTE), Németh Hanna (UTE)
Centerek: Kump Alíz (Vasas Óbuda), Szűcs Gréta (Swietelsky-Békéscsaba), Szatmári Júlia (UTE), Szatmári Lilla (Swietelsky-Békéscsaba)
Liberók: Weidemann Lili (MTK Budapest), Baksa Panna (Szent Benedek RA)
A magyar válogatott hátralévő Eb-selejtezői (Zielona Góra, Lengyelország):
Május 20., péntek 19:00 Lengyelország–Magyarország
Május 21., szombat 16:00 Magyarország–Csehország

A franciák ellen érvényesült a papírforma az U22-es férfiválogatott számára Forrás: CEV

A franciák ellen érvényesült a papírforma az U22-es férfiválogatott számára  •  Forrás: CEV

A lányokkal párhuzamosan az U22-es férfiak is pályára léptek csütörtök délután, méghozzá a francia csapat ellen Szófiában. (A három fős csoport utolsó tagja a házigazda, Bulgária.)

Az előzetesen is esélyesebbnek számító franciák kezdték jobban a meccset (3:7), majd szép lassan növelték is az előnyüket (11:17) a mieinkkel szemben, amely után 17:25-el ért véget az első játszma. A másodikban az elején jól tartotta magát Toronyai Miklós gárdája (7:7), ám ekkor a franciák elléptek, folyamatosan növelték a fórjukat a játékrész derekára (9:16), így ez a szett is 17:25-el zárult a franciák javára. Végül a harmadik felvonás alakult a legsimábban (14:25). Ezzel 3:0-ra alulmaradtak a magyar fiúk, és szombaton a házigazda bolgárok ellen zárják a selejtezőket.

Az U22-es férfiválogatott kerete:
Feladók: Mikuláss Koch Marcell (UVC Graz), Szabó Vilmos József (Pénzügyőr SE)
Szélső ütők: Balázs Bálint (MÁV Előre SC-Foxconn), Boa Szabolcs (MÁV Előre SC-Foxconn), Fenyvesi Barnabás (Kaposvári Röplabda Akadémia), Kecskeméti Bálint Olivér (DSE Röplabda Akadémia), Laczi Dominik (DSE Röplabda Akadémia), Péter Benedek (VRCK Kazincbarcika)
Feladóátlók: Majoros Balázs (Pénzügyőr SE), Iván Bence (FINO Kaposvár)
Centerek: Ambrus Bence (MÁV Előre SC-Foxconn), Kiss Imre (DEAC), Kókai Róbert (Rákosmente PARTY•CO), Tomanóczy Bálint (Kecskeméti RC)
Liberó: Szentesi Bálint (MÁV-Előre Akadémia)
A magyar válogatott hátralévő Eb-selejtezője (Szófia, Bulgária):
Május 21., szombat 15:00 Bulgária–Magyarország

A nyolccsapatos Eb-re a rendezőkön (férfiak – Lengyelország, nők – Olaszország) kívül a selejtezőcsoportok győztesei, illetve a fiúk között a legjobb, míg a lányok versenyében a három legjobb második helyezett kvalifikálja magát.

További korosztályos hírek RÖPLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport