Országúti kerékpár: Valter Attila a Giróról és az olimpiáról

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.03.26. 17:57
Címkék
„Van, akinek most nagyobb problémája is akad, mint hogy nem tud elindulni egy-egy versenyen” – mondja a 21 éves országúti kerékpáros Valter Attila azután, hogy a koronavírus-járvány miatt a Giro d’Italia-n és az olimpián való bemutatkozására is várni kell még.

Fergeteges formában kezdte az évet a 21 éves országúti kerékpáros, Valter Attila. A magyar bringás nemrégiben került fel a lengyel CCC kontinentális csapatából a legmagasabb szintet képviselő World Tour-sorhoz és idén két rangos viadalon is szerepelt: a Tour de la Provence szakaszversenyén az összetett huszonnyolcadik helyen végzett, a Tour des Alpes Maritimes et du Varon minden nap az első húszban végezve kapta meg a legjobb fiatalnak járó fehér trikót. Remeklését a Katalán Körversenyen folytathatta volna, azonban a koronavírus-járvány miatti intézkedések után ezt már nem tehette meg, de talán ennél is fájóbb, hogy ugrott az idei Giro d’Italia és az olimpia is – mindkét versenyen való részvételre igen jó eséllyel pályázott a kerékpáros.Valter Attila. A magyar bringás nemrégiben került fel a lengyel CCC kontinentális csapatából a legmagasabb szintet képviselő World Tour-sorhoz és idén két rangos viadalon is szerepelt: a Tour de la Provence szakaszversenyén az összetett huszonnyolcadik helyen végzett, a Tour des Alpes Maritimes et du Varon minden nap az első húszban végezve kapta meg a legjobb fiatalnak járó fehér trikót. Remeklését a Katalán Körversenyen folytathatta volna, azonban a koronavírus-járvány miatti intézkedések után ezt már nem tehette meg, de talán ennél is fájóbb, hogy ugrott az idei Giro d’Italia és az olimpia is – mindkét versenyen való részvételre igen jó eséllyel pályázott a kerékpáros.

Valter Attilának lesz még lehetősége bizonyítani Forrás: Getty Images
Valter Attilának lesz még lehetősége bizonyítani Forrás: Getty Images

Valter Attilának lesz még lehetősége bizonyítani  •  Forrás: Getty Images

„Úgy indultam neki 2020-nak, hogy egy jó év lesz, megfűszerezve a Giróval, a World Tour-versenyekkel és persze, az olimpiával. Ebből egyik se fog összejönni, de legalább több időm lesz edzeni, fejben készülni. Az olimpia halasztása várható volt, így nem ért sokként. Lehet, hogy olyan ez mint a szakítás. Az elején még elfogadja az ember, azt hiszi minden jó, aztán egyszer csak jön a negatív hullám. Remélem, minél hamarabb elkezdődik a szezon akár zárt kapus versenyekkel, nézők és ceremóniák nélkül. Természetesen én minden nap úgy edzettem, hogy ott leszek a fő viadalokon, kiválóan ment az első pár verseny, a csapatom is úgy gondolta, ezek után kár lenne engem nem elvinni a hazai Giróra. Így már lehet, hogy 2021 lesz az én évem, de ezt nem élem meg tragédiaként, hiszen van még időm.”

Valter Attila jelenleg budapesti otthonában tartja kordában magát. Úgy számol, amíg nincs kijárási tilalom, addig elmegy tekerni, de ezt már a vészhelyzet ismertetése óta egyedül teszi, otthon pedig elvégzi a különféle erősítő gyakorlatokat, valamint rossz idő esetén a görgőzést, azaz egy helyben tekerést.

„A lényeg, hogy maradjunk egészségesek és betartsuk az előírt dolgokat. Látom, hogy jó néhány embernek sokkal rosszabb a helyzete: vagy nem tud dolgozni vagy a frontvonalban küzd. Van, akinek most nagyobb problémája is akad, mint az, hogy nem tud elindulni egy-egy versenyen. Csak annyit tudok tenni, várom, vége legyen ennek az egésznek. Abban nem kételkedem, hogy jövőre is oda tudok érni.”

Azért a szünet a fiatal versenyző szerint is bír pozitívumokkal. Miután évről évre egyre profibb környezetben találja magát, a rengeteg utazás miatt nagyon keveset tartózkodik otthon. Most kiélvezi ameddig tudja, hogy több időt tölthet szeretteivel, kikapcsolódással. Ahogyan mondja, még arra is marad ideje, hogy ne csináljon semmit.

„Nem maradtam le semmiről. A csapatommal több éves szerződésem van, emiatt sem kell aggódnom, hiszen jövőre is a CCC-ben leszek és kínálkozik lehetőségem bizonyítani. Ha mindenki versenyezhetne csak én nem, az más szituáció lenne. Ebben az időszakban is próbálom magamból kihozni a legtöbbet. A csapat most is mindenben segít, az orvosokkal, társakkal folyamatosan tartom a kapcsolatot. A médiacsoportunk is szeretne betekintést nyerni az otthoni edzésekbe, ezért is bohóckodtam kicsit a lakásban tekeréses videóval.”

További korosztályos hírekKERÉKPÁRSPORTOKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik