Női kézi: nemzetközi rutin nélkül várják első Eb-jüket az U16-osok

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.11.27. 19:44
Címkék
Hétfőtől csütörtökig Gyálon edzőtáborozott az U16-os leány kézilabda-válogatott. Az együttes szövetségi edzőjét, Bohus Beátát kérdeztük a tapasztalatokról.

A klubcsapatok mellett az utánpótlás-válogatottak munkáját is megnehezíti a járványidőszak, az ősszel több összetartást elkezdtek ugyan, de volt, hogy fertőzés miatt félbeszakadtak a foglalkozások, így járt szeptemberben a lány U16-os kézilabda-válogatott is. A novemberi „válogatott héten” viszont az elejétől végig teljesítette a tizennégy játékos az előírt programot a Gyáli Sportcsarnokban.

„Minden válogatott héten próbálunk összetartást szervezni, de ez az utánpótlásban talán még nehezebb, mint a nagyoknál – kezdte honlapunknak Bohus Beáta, a válogatott szövetségi edzője. – Nem mindenhol kötelező a szűrés és természetesen senkinek az egészségét nem akarjuk kockáztatni, ezért Gyálon úgy működött, hogy csak az elején negatív tesztet produkálók mehettek be a táborba, szerencsére egy pozitív eset sem volt. Jók voltak a körülmények, és mivel az ORV elmaradt, csomó mindenre volt időnk, amire egyébként nem lett volna. Előtérbe került az egyéni képzés, tudtuk gyakorolni a páros és hármas kapcsolatokat, összességében hasznos napokat hagytunk magunk mögött.”

Gyálon edzőtáborozott az U16-os válogatott Forrás: Gyáli Sportcsarnok Fb-oldal
Gyálon edzőtáborozott az U16-os válogatott Forrás: Gyáli Sportcsarnok Fb-oldal

Gyálon edzőtáborozott az U16-os válogatott  •  Forrás: Gyáli Sportcsarnok Fb-oldal

Persze nem örül az elmaradt a felkészülési meccseknek a szakvezető sem, novemberben lett volna az ORV, decemberben pedig a Négy Nemzet-torna az orosz, a dán és a román válogatott vendégszereplésével. Nincsenek edzőmeccsek, így pedig nem könnyű felkészíteni a válogatottat az első korosztályos világversenyére.

„Nagy összefogásra lesz majd szükség tavasszal, amikor reményeink szerint már enyhül a járványhelyzet. Egy csomó meccs átkerült tavaszra, de túlterhelni sem szabad a gyerekeket. Viszont sajnos elmaradt az idei nyílt Eb is, ami az előszobája lett volna a jövő évi, már éles Európa-bajnokságnak, ahol teljesen más a protokoll, a körítés, mint más tornákon. Hozzá kellene szokni a különböző játékstílusokhoz, hogy téthelyzetben már senkit ne érjen nagy meglepetés. És nagyon úgy néz ki, hogy az előző generációkkal ellentétben ebbe nemzetközi rutin nélkül fogunk belemenni, talán tavasszal lesz még egy tornánk.”

A jövő héten startol a felnőtt Európa-bajnokság, a magyar keretben nyolc korábbi junior-világbajnok játékos szerepel. Egytől egyig olyan sportolók, akik anno szintén a Bohus Bea, Woth Péter edzőpáros irányításával kezdték el a karrierjüket a nemzeti együttesben.

„Természetesen mindig nagyon szorítok a válogatottnak a világversenyeken, de nekik talán még egy kicsit jobban, a sajátjainknak érezzük őket. Kollégámmal, Péterrel mindig beszéljük, hogy talán nem válogattunk annyira rosszul, amikor elindítottuk az útján ezt a generációt. Nagyon örülök neki, hogy el tudtak érni erre a szintre. Ehhez nagyon fontos, hogy az NB I-ben rendszeresen játéklehetőséget kapnak, és időnként vezéregyéniséggé is válnak; ha ez nem lenne meg, akkor a felnőttválogatottban részfeladatokat sem tudnának vállalni.”

További korosztályos híreinkKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik