Labdarúgás: sikeresen debütált az I. Barca Academy Hungary Cup

Nagy Dániel utanpotlassport.huNagy Dániel utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.06.15. 12:33
Címkék
Június második hétvégéjén rendezték meg Budapesten az I. Barca Academy Hungary Cupot. A katalán sztárklub magyar akadémiája – amely nemrégiben ünnepelte második születésnapját – sikerrel vette a szervezéssel járó feladatokat, hangulatos eseményt hozott létre, amelyen több nagy nevű klub utánpótláskorú csapata is fellépett.

Tizenkét klub utánpótlásgárdái mérték össze tudásukat június második hétvégéjén Budapesten az I. Barca Academy Hungary Cup keretein belül. Az eseményt – ahogy a neve is sugallja – első ízben rendezte meg a katalán sztárklub magyar akadémiája.

Forrás: Barca Academy Hungary
Forrás: Barca Academy Hungary

 •  Forrás: Barca Academy Hungary

„A vízió onnan is ered, hogy az elmúlt időszakban a pandémia miatt nem tudtak túl sok eseményen részt venni a gyerekek. Szerettünk volna egy olyan tornát létrehozni, amelyről elmondhatjuk, hogy az ország krémje itt van. Azt gondolom, hogy ez sikerült, ám van még mit fejleszteni rajta, mi is sokat tanultunk ebből a két napból” – értékelte számunkra az eseményt Farkas Balázs, a Barca Academy Hungary vezérigazgatója.

Az akadémia szakmai igazgatója, Rubén Morales is elégedett volt a látottakkal.

„Nagyszerűen sikerült a torna. Minden jól működött, a csapatok is élvezték a játékot, nem is várhattunk volna tőlük jobb teljesítményt. A kilátogató családok is jól érezték magukat, és az időjárás is tökéletesen alakult; úgy gondolom, boldogok lehetünk” – mondta a spanyol szakember.

A Barca Academy csapatai közül az U9-esek érték el a legjobb eredményt, ők büntetőpárbajban győzték le a Győri ETO együttesét az ötödik helyért vívott találkozón. Morales szerint fontos, hogy ilyen kaliberű csapatok ellen mérettessék meg magukat.

Forrás: Barca Academy Hungary
Forrás: Barca Academy Hungary

Rubén Morales, a Barca Academy Hungary szakmai igazgatója  •  Forrás: Barca Academy Hungary

„Remek dolog, hogy elsőrangú magyar akadémiák ellen játszhatunk, így a saját helyzetünket is fel tudjuk mérni. Természetesen hosszú út áll még előttünk, amelyen folyamatosan nőhetünk, fejlődhetünk. Az elmúlt két évet tekintve viszont nagyon büszkék lehetünk a srácokra.”

A játékosok és a szurkolók sztárvendégekkel is találkozhattak, ilyen volt például a korábbi világklasszis kézilabdázó, Nagy László, aki a Barcelona csapatában több mint egy évtizedet töltött el – ő a második napra látogatott ki. Nem csak a hangulat, de a játék színvonala is remek volt; ördöngös cseleknek, szép góloknak tapsolhatott a közönség.

„Több kiváló játékost is láttam, akik előtt véleményem szerint nagy jövő áll. Most még időt kell adni nekik, hiszenfiatal gyerekekről beszélünk, sokat kell még fejlődniük, egy hosszú ösvényt végigjárniuk. A stábnak és az edzőknek figyelniük kell rájuk, és a legjobbjukat adni, hogy folyamatos legyen a növekedés” – magyarázta Morales.

Forrás: Barca Academy Hungary
Forrás: Barca Academy Hungary

 •  Forrás: Barca Academy Hungary

Szombaton az U10-es és az U11-es, vasárnap pedig az U8-as és az U9-es korosztályok csapatai mérték össze tudásukat. Az első napon dupla Újpest-siker született, míg a másodikon az U9-es Vasas-diadal mellett U8-ban ismét az UTE focistái örülhettek.

„Először is szeretném leszögezni, hogy gyerekfociról beszélünk, rengeteget számít, ki milyen lábbal kel fel aznap; a legfontosabb, hogy élvezzék a játékot. Úgy gondolom, jó focit játszanak a csapataink, megfelelő a filozófia, amit követünk. Törekszünk a szervezettségre, a kreativitásra és a gólerős futballra, ez hozta meg a gyümölcsét ezen a két napon– vélekedett az UTE Labdarúgó Akadémia U8-as csapatának edzője, Szarvas Ákos.

A Vasas Kubala Akadémia U9-es focistáiról is hasonlóan nyilatkozott vezetőedzőjük, Temesvári Zoltán.

„A szervezőknek is szeretnék gratulálni, kitettek magukért, rendkívül erős mezőny jött össze a kupán. Ilyen mérkőzéseken lehet nekünk is a legjobban fejlődni, végtére is ez a célja az utánpótlásfocinak. Büszke vagyok a srácokra, kiválóan teljesítettek, megérdemeltük a győzelmet. Remélem, jövőre is meghívást kapunk, szuper napokat tudhatunk magunk mögött.”

Farkas Balázs, a Barca Academy Hungary vezérigazgatója Forrás: Barca Academy Hungary
Farkas Balázs, a Barca Academy Hungary vezérigazgatója Forrás: Barca Academy Hungary

Farkas Balázs, a Barca Academy Hungary vezérigazgatója  •  Forrás: Barca Academy Hungary

A visszatérésre valószínűleg lesz lehetőségük az első kupa résztvevőinek, hiszen a szervezők innentől kezdve éves szinten szeretnék megrendezni az eseményt. Bár a mezőny a Dunaszerdahelynek köszönhetően most sem maradt külföldi képviselő nélkül, a cél a minél színesebb nemzetközi mezőny létrehozása, ezt Farkas Balázs is megerősítette.

„Nem véletlenül adunk vándorkupát a győzteseknek, egy év múlva visszavárjuk őket. Ebben a négy korosztályban szeretnénk hagyományt teremteni, remélhetőleg sikerülni fog, illetve nemzetközi csapatokkal is bővítenénk az indulók létszámát. Bízunk abban, hogy jövőre könnyebben tudnak elutazni hozzánk a messzebbrőlérkező klubok is. Akár a Barcelonát,illetve egyéb spanyol egyesületeket is szívesen várunk, nem véletlenül volt kint az eseményünkön tegnap a La Liga nagykövete. Összességében úgy látom, hogy a gyerekek olyan élményt adtak a szülőknek és nekünk, ami azt mondatja velem, hogy ez valóban egy elit torna volt.”

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik