Labdarúgás: Csongvai Áron, az újpesti felfedezett

P. K. utanpotlassport.huP. K. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.03.27. 08:54
Címkék
A tavaszi idényben a 19 éves Csongvai Áron lehet a labdarúgó NB I egyik felfedezettje. Az újpesti középpályás az ősszel még a BLSZ I-ben szerepelt, tavasszal viszont már az élvonalban játszott hét meccsen. Úgy érzi, az ő esete példa lehet a még fiatalabbak számára, azt bizonyíthatja, hogy az Újpest FC utánpótlásából is el lehet jutni az első csapatig és az NB I-es szereplésig.

– Mennyire volt meglepő számodra, hogy tavasszal bemutatkozhattál az NB I-ben és hét meccsen, közel négyszáz percet játszottál is azok után, hogy az őszi szezonban még a negyedosztálynak számító BLSZ I-ben szerepeltél az Újpest II-ben?
– Az ért kisebb meglepetésként, hogy ennyi játéklehetőséget kaptam, ebben biztos van némi szerencse is, de sokat dolgoztam is azért, hogy eljuthassak az első csapatig, ez egy folyamatnak az eredménye – válaszolta kérdésünkre a 19 éves Csongvai Áron, aki tavasszal mutatkozott be az Újpest FC-ben az NB I-ben. – A BLASZ-ban még nem volt profi szerződésem, azt ősszel írtam alá, akkor kerültem fel az első csapathoz. Először az edzéseken kellett megszoknom a nagyobb tempót, aztán az ősszel a Magyar Kupában tétmeccsen is megtapasztalhattam az első csapat légkörét, majd egy meccsen az NB II-ben is játszhattam a Vácban kooperatív kölcsön keretében, ami szintén jó tapasztalat volt. Télen pedig már úgy mentem el szabadságra, hogy tudtam, az első csapattal kezdem a felkészülést és az edzőtáborba is elutazhatok. A téli meccseken pedig meg is kaptam a lehetőséget, úgy éreztem, jól ment a játék, megszoktam a ritmust, sikerült gólt is szereznem, így bíztam abban, hogy az NB I-ben is bemutatkozhatok.– Mennyire volt meglepő számodra, hogy tavasszal bemutatkozhattál az NB I-ben és hét meccsen, közel négyszáz percet játszottál is azok után, hogy az őszi szezonban még a negyedosztálynak számító BLSZ I-ben szerepeltél az Újpest II-ben?
– Az ért kisebb meglepetésként, hogy ennyi játéklehetőséget kaptam, ebben biztos van némi szerencse is, de sokat dolgoztam is azért, hogy eljuthassak az első csapatig, ez egy folyamatnak az eredménye – válaszolta kérdésünkre a 19 éves Csongvai Áron, aki tavasszal mutatkozott be az Újpest FC-ben az NB I-ben. – A BLASZ-ban még nem volt profi szerződésem, azt ősszel írtam alá, akkor kerültem fel az első csapathoz. Először az edzéseken kellett megszoknom a nagyobb tempót, aztán az ősszel a Magyar Kupában tétmeccsen is megtapasztalhattam az első csapat légkörét, majd egy meccsen az NB II-ben is játszhattam a Vácban kooperatív kölcsön keretében, ami szintén jó tapasztalat volt. Télen pedig már úgy mentem el szabadságra, hogy tudtam, az első csapattal kezdem a felkészülést és az edzőtáborba is elutazhatok. A téli meccseken pedig meg is kaptam a lehetőséget, úgy éreztem, jól ment a játék, megszoktam a ritmust, sikerült gólt is szereznem, így bíztam abban, hogy az NB I-ben is bemutatkozhatok.

Csongvai Áron (balra) a Kaposvár elleni győztes meccset végigjátszotta az Újpestben Fotó: Lang Róbert, Somogyi Hírlap
Csongvai Áron (balra) a Kaposvár elleni győztes meccset végigjátszotta az Újpestben Fotó: Lang Róbert, Somogyi Hírlap

Csongvai Áron (balra) a Kaposvár elleni győztes meccset végigjátszotta az Újpestben  •  Fotó: Lang Róbert, Somogyi Hírlap

– Hogyan értékeled az eddigi teljesítményedet, mennyire nehéz az Újpest jelenlegi helyzetében, ilyen fiatalon helytállni és megőrizni a helyedet a kezdőcsapatban? Azok után, hogy egymás után háromszor kezdtél, legutóbb, a Paks ellen csak a meccs végén álltál be.
– A Paks elleni meccs hetében betegség miatt csak kettőt edzhettem, ez is befolyásolhatta, hogy nem kerülhettem be a kezdőcsapatba. Hét meccsen játszottam, de ebből a legutóbbi meccset kivenném, mert csak a végén álltam be, az első, DVSC elleni mérkőzést, amikor szintén csere voltam, pedig azért nem nézném, mert az az egész csapatnak nagyon rosszul sikerült találkozó volt. Utána viszont a Mezőkövesd ellen, bár nem tudtunk győzni, de megtaláltuk azt az utat, amin járnunk kell, azután a Kaposvárt meg is vertük. Úgy érzem, tudtam bizonyítani, mert a következő meccseken is a kezdőcsapatba kerültem, de ahhoz, hogy ez a jövőben is így legyen, folyamatosan jól kell teljesítsek és fontos, hogy egy percre se hagyjon ki a koncentrációm. Bízom benne, hogy az eredmények is jönni fognak, hiszen a kaposvári mérkőzés óta nem sikerült ismét győznünk, senkinek sem könnyű megélni ezt a helyzetet, de ebből is próbálok tanulni, figyelem a rutinosabb játékosokat, akik jól fogadtak, mindenki segítőkész.

– Mely poszton érzed a legjobban magad? Mi számít az erősségednek, miben szeretnél leginkább fejlődni?
– Az Újpest II-ben védekező középpályást játszottam, de ősszel így is szereztem hét gólt. Ez annak is köszönhető, hogy jó a rúgótechnikám, a szögleteket szabadrúgásokat is én végeztem el, kétszer szabadrúgásból találtam be. Az első csapatban Vincent Onovóval ketten vagyunk a védekező középpályás szerepére, de volt, hogy támadóbb feladatokkal is megbízott Nebojsa Vignjevics mester. Úgy érzem, adott esetben tudom irányítani is a játékot és mentálisan kellően erős vagyok ahhoz, hogy elbírjam a meccsekkel járó nyomást. Ezzel együtt tisztában vagyok azzal, hogy sokat kell még tanulnom ahhoz, hogy igazán meg tudjam mutatni, mire vagyok képes. Ezért próbálok minél többet edzeni, a tréningeken túl is sokat gyakorolok.

– Azon kevesek közé tartozol, akik az Újpest FC utánpótlásából kikerülve mutatkozhattak be az NB I-ben. Mi döntött a lilák mellett 2016-ban?
– Akkoriban a Vasasban kevés lehetőséget kaptam, és úgy voltam vele, egyet hátra kell lépjek, hogy később előrejuthassak. Ezért igazoltam az akkor a harmadosztályban szereplő Újpest FC U17-es csapatába, melynél beváltak számításaim, folyamatosan játszottam, gólokat szereztem, rögtön fel is jutottunk a csapattal és azóta is Újpesten vagyok. Tudtam, hogy nem lesz könnyű, de hittem abban, hogy eljuthatok az első csapatig. Az első csapat másodedzője, Víg Peti bá' folyamatosan nyomon követi az utánpótlásban, illetve az Újpest II-nél a fiatalok teljesítményét, szerencsére sikerült felkeltenem az érdeklődését. Az én esetem pedig példaként szolgálhat a fiatalok számára, hogy az Újpest II-től sok munkával igen is el lehet jutni az első csapatig, persze ottmaradni az első csapat keretében legalább olyan nehéz, mint odakerülni.

– Hogyan telnek a napjaid most, hogy nincsenek edzések?
– Nem könnyű ez az időszak, az a legfontosabb, hogy mindenki egészséges tudjon maradni, kaptunk erősítő és futóprogramot a klubtól, azt végzem, a csapattal pedig van egy internetes csoportunk, amiben folyamatosan tartjuk a kapcsolatot.

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik