Labdarúgás: a Neofutball feltámasztaná a magyar foci aranykorát

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.03.21. 15:36
Címkék
„Vannak világklasszisaink, csak nem azt oktatjuk nekik, ami belőlük fakad” – vallják az egyéni, kiscsoportos és poszttechnikai képzést nyújtó Neofutball szakemberei, akik szerint a labdarúgás művészet, a magyar kreativitás pedig csodákra képes, ha engedik utat törni.

A külön nyelvórákhoz vagy egyéb korrepetálásokhoz hasonlóan a labdarúgásban is egyre nagyobb teret kapnak az egyéni vagy kiscsoportos képzésre szakosodott magánműhelyek. Ennek iskolapéldája a Neofutball, amelyet négy mélyen elkötelezett szakember, Rózant Janó, Huszti Gergely, Sz. Nagy Tamás és Hegyi Dániel működtet immár két éve.Rózant Janó, Huszti Gergely, Sz. Nagy Tamás és Hegyi Dániel működtet immár két éve.

A Neofutball kvartettje hisz benne, hogy a világklasszis focisták köztünk járnak Forrás: neofutball.hu
A Neofutball kvartettje hisz benne, hogy a világklasszis focisták köztünk járnak Forrás: neofutball.hu

A Neofutball kvartettje hisz benne, hogy a világklasszis focisták köztünk járnak  •  Forrás: neofutball.hu

A műhely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy világklasszis magyar focisták árasszák el a válogatottat és Európa topbajnokságait.

„Az a küldetésünk, hogy segítsünk beteljesíteni a hozzánk jelentkező gyerekek és profik labdarúgóálmát. Hiszünk benne, hogy a magyar játékosokból is válhatnak világklasszis focisták – mondja Sz. Nagy Tamás. – Amikor azt hallom a nyilvánosságban, hogy a fiataljaink genetikailag alkalmatlanok a futballhoz, akkor mindig azt szoktam kérdezni magamban: vajon az Aranycsapat hogyan érhetett el ekkora sikereket? Igenis nagyon jó adottságokkal rendelkezünk. Például ott van a csodálatos nyelvünk, amely elképesztő kreativitást és szabadságot hordoz magában. Amíg angolul általában csak egyféleképpen tudod kifejezni magad, addig a magyarban kismillió módon, és ezt a labdarúgásban is kamatoztathatnánk” – vallja a Neofutball munkatársa.

„Amilyen nagy szabadságot ad a beszédünkben a magyar nyelv, ugyanolyan szabadságot adhat a pályán a játékhoz a kreatív magyar gondolkodás, a leleményesség – veszi át a szót Rózant Janó, a Neofutball alapító vezetőedzője. – Ez adottság, ezt kaptuk, de jobban kellene élni vele, mert amíg az utánpótlásban eredménykényszer alatt játszanak a gyerekek, és fel kell adniuk saját egyéniségüket, addig nem jöhet ki belőlük a szellemesség, a művésziesség. A magyar rendszer 1961-től valamiért a fizikális képzést erőlteti, holott az aranykorszakban észfutballal diadalmaskodtak Puskásék.”

A szakember hozzáteszi, napi szinten találkozik magyar gyerekekkel, akik ugyanúgy vagy még szebben cseleznek, mint Cristiano Ronaldo az ő korukban, csak ezt sokszor nem merik megmutatni a meccseiken.

Ollózni tanulnak a gyerekek. Zsóri Dániel Puskás-díjas gólja óta tudjuk, érdemes belevágni a mozdulat elsajátításába Forrás: neofutball.hu
Ollózni tanulnak a gyerekek. Zsóri Dániel Puskás-díjas gólja óta tudjuk, érdemes belevágni a mozdulat elsajátításába Forrás: neofutball.hu

Ollózni tanulnak a gyerekek. Zsóri Dániel Puskás-díjas gólja óta tudjuk, érdemes belevágni a mozdulat elsajátításába  •  Forrás: neofutball.hu

„Vannak világklasszisaink, csak nem azt oktatjuk nekik, ami belőlük fakad. Ez a legnagyobb gond. A gyerekeket fel kellene szabadítani a kötöttségek alól, hogy igenis merjék megcsinálni a cselt, a trükköt, az ollózást vagy bármit, nem szabad azt beléjük sulykolni, hogy ezekre a mozdulatokra csak a legnagyobb sztárok képesek, mert ez nem igaz. Zsóri Dániel Puskás-díjas megoldása a bizonyíték, hogy a magyar játékosokban is ott van a szikra. De ahhoz, hogy a szikrából tűz legyen, az edző személye szükséges. A Neofutballnál úgy gondoljuk, hogy a szépet és a jót kell első sorban meglátni a gyerekekben, mert akkor kedvük lesz ahhoz is, ami esetleg nehezebben megy nekik a pályán. A másik kulcsfogalom az értő tudás. Amikor a tizenegy éves kissrác azzal a panasszal jött hozzánk, hogy állandóan a kapu fölé rúgja a labdát, én csak annyit mondtam neki, a labda középvonalát vagy egy picit fölötte rúgja meg, fizikailag képtelenség, hogy fölé szálljon a lövés. Nem agysebészet, amit javasoltam, de megértette, és azóta jól csinálja.”

Sz. Nagy Tamás hozzáfűzi, ideális esetben a focistát nemhogy nem korlátozzák, hanem hagyják, hogy maga alakítsa ki a számára az adott pillanatban megfelelő játékhelyzetet.

„A végcél az, hogy a játékos tudatosan alakítsa a történéseket a pályán, olyan szituációkat teremtsen, amelyek a saját egyéniségéből fakadnak, mert ha jól érzi magát a bőrében, akkor a legtöbbet hozza ki magából.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik