Kosár: Gábor Lili egyszerre három fronton is nagyszerűen helytáll

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.02.01. 20:36
Címkék
A Ludovika Csata 16 éves kosárlabdázója, Gábor Lili a juniorbajnokság mellett az NB I/B-ben is remekel, továbbá fiatal kora ellenére már a felnőtt első osztályban is egyre nagyobb szerephez jut.

Tavaly nyáron nagyon sikeres évadot zárhatott Gábor Lili, a Csata DSE 16 esztendős ígérete, ugyanisGábor Lili, a Csata DSE 16 esztendős ígérete, ugyanis

a kadétok és a juniorok között is országos bajnoki címet ünnepelhetett, ráadásul a fiatalabbak döntőjében a legértékesebb játékosnak járó MVP-díjat is átvehette.

Emellett pedig a Csata felnőttmásodosztályban szerzett bajnoki aranyérmében is oroszlánrészt vállalt. Mindezek után nem volt meglepő, hogy nyáron a korosztályos válogatott(ak)ban is alapemberként számítottak rá.

A debreceni U17-es vb-n hatodik, a portugáliai U16-os Eb-n ötödik helyet ért el a magyar csapattal.

A világversenyen szerzett értékes tapasztalatokkal felvértezve tért vissza klubjába, és csatlakozhatott az NB I/A-csoportos felnőttcsapat, a Ludovika Csata keretéhez. Majd Tursics Krisztián vezetőedző hamar bizalmat is szavazott a fiatal bedobónak, aki az eddigiekben 11 mérkőzésen (ötször kezdőként) lépett pályára, ezeken pedig átlagosan 10,5 játékpercet kapott, és 1,5 pontot, 2,1 lepattanót, illetve 3-as teljesítményindexet jegyzett.

„Elsőéves fiatalként a felnőttek között előzetesen nem igazán számíthattam sok játékpercre, de ez abszolút természetes, tisztában voltam vele, hogy meg kell küzdenem a helyemért – kezdte Gábor Lili az Utánpótlássportnak. –

A várakozások fényében nagyon meglepett, hogy ilyen hamar – bár a külső tényezők is kellettek hozzá – ekkora szerepem lett, és fontos meccseken akár tizenöt-húsz percet is a pályán tölthettem. Az biztos, hogy minden olyan hirtelen jött, hiszen csupán néhány hónapja kapcsolódtam be a felnőttcsapat életébe, de igyekszem minél gyorsabban felvenni a ritmust, megszokni az A-csoport sebességét.

Ez persze nem könnyű, mivel az utánpótláshoz képest ez hatalmas szintlépést jelentett. Emiatt nehéz elkerülni azt, hogy ne legyenek időnként hullámvölgyek, ugyanakkor úgy érzem, egyre gyakrabban sikerül abszolválnom a feladatot, és teljesíteni az edzői stáb által elvártakat. Ennek pedig nagyon örülök, ezek a momentumok nagy önbizalomlöket adnak a továbbiakra.”

A kezdeti megilletődöttség után Gábor Lili egyre magabiztosabban mozog az NB I/A-csoportban Fotó: Szilágyi Dénes/Ludovika Csata
Mentálisan sokat kell még fejlődnöm, mert néha nehezen teszem túl magam egy-egy rossz megoldáson, és az ilyen esetekben sajnos gyakran magam alatt vagyok, viszont ez a felnőttek között egyáltalán nem fér bele, végig maximális koncentrációra van szükség. A kezdetekhez képest sikerült már előrelépnem ebben, de igyekszem tovább javulni ezen a téren. Játékban főleg a védekezést emelném ki, amiben talán a legtöbbet fejlődtem az eddigiekben. Nagyon jó érzés, hogy gyakran olyan játékosokat foghattam, akikre felnézek, és akár a példaképeimnek is tartom őket.

És vajon melyik volt a legemlékezetesebb A-csoportos mérkőzése az eddigiek közül?

„Két meccset emelnék ki: a debütálást a PINKK Pécs ellen, hiszen mégiscsak az elsőről beszélünk. Nagyon izgatott voltam, hatalmas élményt jelentett, és szerencsére rögtön sikerült pontot is dobnom a bemutatkozáskor.

Emellett a Sopron elleni, hazai mérkőzésünk a másik. Az volt az első olyan találkozóm, hogy támadásban és védekezésben is többet hozzá tudtam tenni a csapat játékához, és hasznosnak éreztem magam. Az pedig, hogy ez éppen az Euroliga-címvédő ellen sikerült, még különlegesebbé tette az egészet.

Lili a felnőttélvonalbeli szereplésével párhuzamosan a juniorbajnokságban és az NB I/B-ben is kiválóan teljesít. Az U18-as bajnokságban 16,9 pontot és 24,8-as VAL-mutatót, míg a felnőtt másodosztályban 11,8 pontot és 15-ös VAL-mutatót átlagol. Jól jelzi a jelenlegi nagyszerű formáját, hogy legutóbbi mérkőzésein előbb 26 pontot, 6 lepattanót, 5 szerzett labdát és 2 blokkot jegyzett a juniorok között a Zsíros Akadémia ellen, míg néhány órával ezelőtt, szerda délután 28 pontot, 2-2 lepattanót és szerzett labdát ért el a Sopron otthonában az NB I/B-ben.

(Kiemelt képet készítette: Szilágyi Dénes/Ludovika Csata)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik