Mint beszámoltunk róla, a DVTK-HUN-Therm női kosárlabdacsapata szerződtette a magyar korosztályos válogatottakban már többször is bizonyító Aho Tyrát. A 17 éves irányító pályafutása kezdete óta a Vasast erősítette, és idény nyáron a debreceni vb-n hatodik U17-es válogatottban, illetve a görögországi Eb-n 11. helyen végző U18-as nemzeti csapatban is jelentős szerepet kapott.

Aho Tyra Forrás: FIBA.Basketball

Aho Tyra (17) klubot váltott, Pasarét után Miskolcon folytatja  •  Forrás: FIBA.Basketball

„Olyan ajánlatot kaptam a DVTK-tól, amelyre úgy éreztem, nem lehet nemet mondani. Korábban már megfordult a fejemben, hogy idővel majd szeretném kipróbálni magam más környezetben, szóval amikor jött ez a minden szempontból remek lehetőség, kapva kaptam az alkalmon – mondta Aho Tyra az Utánpótlássportnak. – Hétről hétre a felnőttcsapattal készülhetek, ami számomra önmagában hatalmas fejlődési lehetőség. Bízom benne, hogy a jövőben sikerül beépülnöm az első csapatba, és egyre több szerephez juthatok akár a meccseken is."

Ugyanakkor a miskolciak vonzó hívó szava ellenére, elmondása szerint nem volt könnyű döntés a klubváltás.

„Minden a Vasashoz kötött. Kilenc-tíz évet töltöttem Pasaréten, az alapoktól kezdve itt tanultam meg mindent a kosárlabdáról, régóta ismerem az edzőket, a csapattársakkal pedig együtt nőttünk fel, szóval nehéz volt elhagyni ezt a környezetet, de szerencsére megértőek voltak velem, mi több támogattak is a döntésemben" – nyilatkozta a fiatal játékos.

A benini származású, magyar utánpótlás-válogatott reménység ezzel követi nővérét Miskolcra, ugyanis a 25 éves,  felnőttválogatott Aho Nina két éve már a piros-fehéreket erősíti.

A 17 éves Aho Tyra sokat fejlődne a DVTK női csapatában Forrás: dvtk.eu

Aho Tyra sokat fejlődne a DVTK női csapatában  •  Forrás: dvtk.eu

„Nina révén valamennyire beleláthattam már, hogyan zajlik a munka Miskolcon, és csak is pozitívak voltak a benyomásaim, ennek fényében abszolút megörültem, amikor megkerestek. Völgyi Péter személyében nagyon felkészült edzővel dolgozhatok együtt, és ezt már a nyári korosztályos világversenyeken is megtapasztalhattam. A válogatottban az első pillanattól fogva szimpatikus volt a meccselési stílusa és az egész felfogása. A nyári élmények után így már tisztában voltam azzal, hogy nagyjából mire számíthatok itt Miskolcon is, és ez önmagában felgyorsította a beilleszkedésem. A vezetőedző mellett a teljes szakmai stáb minden téren próbál segíteni, amióta itt vagyok."

És vajon milyen célokkal vág neki az első diósgyőri évadának?

„Remélem, hogy az NB I/A-csoportban is lesz alkalmam szóhoz jutni pár percekre, de a fő célom, hogy megszokjam ezt a nagyobb tempót és másfajta játékot, ami a felnőttkosárlabdát jellemzi. Szeretnék minél többet ellesni az idősebb, rutinosabb játékosoktól mind támadásban, mind védekezésben. Eközben pedig fizikailag is meg kell erősödnöm, ha helyt szeretnék állni a »nagyok« között. Szóval ez az év mindenképpen a tanulás jegyében fog telni."

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport