Kosárlabda: a hosszú kihagyása után Rátkai Eszter újra csúcsformában

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.12.01. 20:35
Címkék
Az NKA Pécs 15 éves kosárlabdázója, Rátkai Eszter a hátsérülése miatt közel négy hónapot kényszerült kihagyni, majd október végén tért vissza a pályára, azóta pedig egyre-másra szállítja a jó teljesítményeket.

A Vasas Akadémia utánpótlásában eltöltött hosszú évek után tavaly nyáron Eördögh Edit edzőként, míg korosztályos válogatott, 15 esztendős lánya, Rátkai Eszter játékosként vágyott új kihívásra, így mindketten a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémián folytatták. Az anya-lánya páros villámgyorsan megtalálta számítását új állomáshelyén, és idén májusban közösen az országos döntőbe vezették a mecsekiek kadétcsapatát, majd ott ezüstérmesként zártak. A saját korosztálya mellett Rátkai Eszter az eggyel idősebbek, a juniorok között is második helyhez segítette a pécsi együttest. A remek klubszezon fényében a fiatal irányító nagy reményekkel vágott neki a nyári válogatottprogramnak, ugyanis a hazai rendezésű U17-es világbajnokság mellett az U16-os Európa-bajnokság is várt rá. Azonban ekkor hátsérülés szólt közbe, amely miatt végül egyiken sem tudott részt venni, az egész nyarat ki kellett hagynia.Eördögh Edit edzőként, míg korosztályos válogatott, 15 esztendős lánya, Rátkai Eszter játékosként vágyott új kihívásra, így mindketten a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémián folytatták. Az anya-lánya páros villámgyorsan megtalálta számítását új állomáshelyén, és idén májusban közösen az országos döntőbe vezették a mecsekiek kadétcsapatát, majd ott ezüstérmesként zártak. A saját korosztálya mellett Rátkai Eszter az eggyel idősebbek, a juniorok között is második helyhez segítette a pécsi együttest. A remek klubszezon fényében a fiatal irányító nagy reményekkel vágott neki a nyári válogatottprogramnak, ugyanis a hazai rendezésű U17-es világbajnokság mellett az U16-os Európa-bajnokság is várt rá. Azonban ekkor hátsérülés szólt közbe, amely miatt végül egyiken sem tudott részt venni, az egész nyarat ki kellett hagynia.

„Tavasszal a szezon vége felé kezdődtek a derékproblémák, egyre nagyobb fájdalmakkal. Persze, próbáltuk gyógytornával és különböző kezelésekkel enyhíteni, de sajnos nem volt igazán hatásos – idézte fel sérülését Rátkai az Utánpótlássportnak. – Egymást követték a meccsek, illetve a kadét és a junior országos döntő, így nem volt idő pihentetni sem. A bajnokság végeztével, amikor kaptunk némi pihenőt, a hátam is javult, ennek fényében pedig pozitívan vágtam neki a felkészülésnek az U17-es vb-re. Ám, mint kiderült a javulás csak átmenetinek bizonyult. Az első egy-két hét után ismét előjöttek a fájdalmak, és edzeni sem tudtam rendesen. Ezután Völgyi Péter szövetségi edzővel egyeztetve arra jutottunk, ez így nem fenntartható hosszú távon,

jobban teszem, ha kihagyom a vébét, illetve az augusztusi Eb-t is,

és arra fókuszálok, hogy meggyógyuljon a derekam.”

A sérülés miatt ezt hosszú kényszerpihenő, valamint rehabilitáció követte, hozzávetőleg négy hónapig nem játszhatott.

Nagyon fájt a szívem, hogy nem lehettem ott egyik világversenyen sem, ugyanakkor visszatekintve mindenképpen jó döntést hoztam, mivel most végre újra fájdalom nélkül játszhatok.

Nem volt egyszerű, de végig türelmesnek kellett lennem, semmiképpen nem akartam elsietni a visszatérést, és ebben a klub is maximálisan támogatott, minden segítséget megadtak a gyógyuláshoz. Szerencsére viszonylag gyorsan kezdett javulni a derekam, ami ugyancsak jó jel volt.”

A pécsi Rátkai Eszter (15) nagyszerű formában tért vissza sérüléséből Forrás: NKA Pécs

A felépülés után szeptember végén állt edzésbe, egy hónappal később pedig „élesben” is visszatért. A juniorbajnokságban a Kecskemét ellen játszotta első meccsét, amelyen 14 pontot és 18-as VAL-mutatót jegyzett. Korábbi klubjával, a Vasassal szemben még ennél is jobban folytatta: 19 pontot, 10 lepattanót, 4 szerzett labdát és 3 gólpasszt ért el.

„Eleinte tartottam tőle, hogy mennyire fogom bírni kondival, de a rehabilitáció alattviszonylag sikerült szintet tartanom magam, úgyhogy ennek is köszönhetően fizikailag elég gyorsan formába lendültem – mondta Eszter. – Nagyon furcsa érzések kavarogtak bennem a Kecskemét elleni visszatérő meccsen. Szokatlan volt, hogy ezúttal nem a saját csapattársaim ellen, hanem kvázi ismeretlen ellenféllel szemben játszok. Az elején lepergett bennem, hogy igazából milyen gyorsan el is telt ez a négy hónap. Majd a kezdeti bizonytalanságok után hamar belelendültem.

Mintha nem is hagytam volna ki ilyen hosszú időt, egyszerűen csak élveztem, hogy újra pályán lehetek.

Rátkai ezzel a második évadát kezdte meg az NKA Pécs színeiben, és már nemcsak korosztályos szinten, hanem az NB I/B Piros csoportjában is helyt kell állnia. Az első két találkozóján 16 pontot és 24-es teljesítményindexet átlagolt a felnőttmásodvonalban.

„Mostanra minden szempontból otthon érzem magam Pécsen, az első évben minden nagyon új és szokatlan volt, bele kelletr rázódnom, de most már teljes mértékben beilleszkedtem. Remekül telnek az edzések is, Meszler Balázs edzővel és a lányokkal is jól megtaláljuk a közös hangot. Szóval nagyon bizakodó vagyok, sokra hivatott a csapatunk. Remélem, beérik majd a rengeteg munka, és a bajnokságok végjátékában jól fogunk szerepelni."

(Kiemelt kép forrása: NKA Pécs)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik