Kosár: 13 mérkőzéses soproni győzelmi széria az U20-asoknál

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.03.03. 19:57
Címkék
Majdnem három hónapja veretlen a Sopron KC férfi kosárlabdacsapata az élvonalbeli U20-as bajnokságban. Ez idő alatt a kisalföldi alakulat impozáns, 13 mérkőzéses győzelmi sorozatot produkált az NB I-es felnőttegyüttesben is rendszeresen szereplő Sitku Márton (20), illetve az U20-asok lepattanórangsorát vezető Schöll Richárd (18) vezérletével.

Legutóbb, amikor a soproni U20-asok vereséget szenvedtek a korosztály férfi NB I/A osztályú bajnokságában, még 2020-at írtunk. December 12-én, 79–69-re maradtak alul Bors Miklós tréner tanítványai az Egis Körmenddel szemben. Azóta tizenháromszor léptek pályára a soproniak, és a menetelés során az együttes meccsenként 86,8 pontot szerzett, miközben az ellenfeleket átlagosan 23,6 pontos különbséggel múlta felül. Ezen időszak alatt az SKC mindkét mutatót tekintve első az tizennégy gárda rangsorában.Bors Miklós tréner tanítványai az Egis Körmenddel szemben. Azóta tizenháromszor léptek pályára a soproniak, és a menetelés során az együttes meccsenként 86,8 pontot szerzett, miközben az ellenfeleket átlagosan 23,6 pontos különbséggel múlta felül. Ezen időszak alatt az SKC mindkét mutatót tekintve első az tizennégy gárda rangsorában.

„A szezon elején még nem tudott összeállni a társaság, mivel a felnőtt NB I-es keretünket megtizedelte a koronavírus-járvány, a fiatalok közül sokan az első csapatban kaptak helyet. Az új igazolásunk, Sitku Márton is csak decemberben csatlakozhatott hozzánk, mostanra azonban összeszokott a garnitúra, amely nagy önbizalommal játszik meccsről meccsre”– mondta az utanpotlassport.hu-nak Bors.

A soproni korosztályos gárda jelenleg a tabella harmadik helyén áll úgy, hogy 89 százalékos győzelmi rátával és 11–0-s hazai mérleggel büszkélkedhet.

„Ahogy elkezdtek jönni a sikerek, a céljaink is megváltoztak. A legjobb négy között szeretnénk zárni az alapszakaszt, és erre a klub történetében még soha nem volt korábban példa. Ez egyben garantálná a részvételünket az évad végi országos döntőn.”

Schöll Richárd (18) vezeti az U20-as bajnokság lepattanórangsorát Fotó: Wölfinger Béla/Sopron KC
Schöll Richárd (18) vezeti az U20-as bajnokság lepattanórangsorát Fotó: Wölfinger Béla/Sopron KC

Schöll Richárd (18) az idei szezonban már a felnőttélvonalban is bemutatkozhatott  •  Fotó: Wölfinger Béla/Sopron KC

Az elmúlt hónapok sikereinek egyik legfőbb letéteményese, a 18 éves center, Schöll Richárd.

„Az U20-as bajnokságban Ricsi teljesítményindexe a legjobb az összes játékos közül, valamint vezeti a liga lepattanórangsorát is. Rendkívül jó képességű fiatal, akinek a hozzáállása is példás. A következő években a felnőttcsapatunknak is meghatározó játékosa lehet” – dicsérte edzője a kiemelkedő teljesítményt nyújtó centert, aki jó néhány alkalommal már eddig is szerepet kapott a „nagyok” között.

Schöll mellett a csapat másik vezéregyénisége, a 20 éves Sitku Márton. Az erőcsatár poszton játszó kosaras tavaly nyáron csapatot váltott, Nyíregyházáról szerződött Sopronba. A tavaly tragikusan elhunyt, 149-szeres válogatott kosárlabdázó, Sitku Ernő fia az előző idényben az U20-asok között a másodosztályban lépett pályára, így sokatmondó adalék, hogy a mostani bajnokságokban jobb számokat produkál az élvonalban, mint az előző évadban egy osztállyal lejjebb. Pont-, illetve lepattanószerzésben, továbbá gólpasszban is sikerült előrelépnie a 206 centiméteres játékosnak, miközben a játékpercei nem változtak (átlagosan 26,5 perc). Sitku az SKC felnőttegyüttesében eddig 18-szor jutott szóhoz.

Sitku Márton (20) mutatói jobbak a Sopron élvonalbeli csapatában, mint tavaly, a Nyíregyháza másodosztályú együttesében Fotó: Wölfinger Béla/Sopron KC
Sitku Márton (20) mutatói jobbak a Sopron élvonalbeli csapatában, mint tavaly, a Nyíregyháza másodosztályú együttesében Fotó: Wölfinger Béla/Sopron KC

Sitku Márton (20) mutatói jobbak a Sopron élvonalbeli csapatában, mint tavaly, a Nyíregyháza másodosztályú együttesében  •  Fotó: Wölfinger Béla/Sopron KC

„Úgy érzem, nagyon jó hatással volt rám a klubváltás. Szakmailag rengeteget fejlődtem Sopronban, napról napra élvonalbeli felnőtt-társakkal készülhetek, a mérkőzéseken pedig erősebb és gyorsabb ellenfelekkel találkozhatok. Az U20-as csapatunk az elmúlt időszakban kiváló formába került, önbizalommal telve várjuk a szombaton az éllovas Körmend gárdáját” – értékelte teljesítményét Sitku, aki az U20-as mezőnyben meccsenként 15,1 pontot dobott.

Schöll és Sitku remeklése mellett a korosztályos válogatottban is az irányító posztján szereplő, még csak 16 éves Csendes Péter is fontos tagja a soproni gárdának.

„Az idén már Péter is bemutatkozhatott a felnőtt NB I-ben. Kivételes tehetség, aki az U20-as csapatnak kihagyhatatlan láncszeme. Jól lát a pályán, sok gólpasszt ad, ez utóbbi kategóriában a húszévesek rangsorában a negyedik helyen áll” – mondta a reménységről edzője, Bors Miklós.

További korosztályos híreinkKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik