Kosár: Lukács Norbert debütálása várat magára a felnőttválogatottban

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.12.01. 16:17
Címkék
Szlovéniában, az Európa-bajnoki selejtezősorozatban akár bemutatkozhatott volna a felnőtt kosárlabda-válogatottban a 19 éves bedobó, Lukács Norbert, csakhogy erre nem kerülhetett sor, hiszen az Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány vezette magyar csapatnak − pozitív koronavírustesztek miatt − idő előtt el kellett hagynia a ljubljanai buborékot.

Az Alba Fehérvár első osztályú kosárlabdacsapatának 19 éves bedobója, Lukács Norbert a nyár végén másfél hónap kényszerpihenőre szorult, mononukleózissal bajlódott. Augusztus végén már edzhetett, kezdte visszanyerni régi formáját, mígnem októberben a koronavírust is elkapta; noha tünetmentesen átvészelte a betegséget, újabb egy hónapot ki kellett hagynia. Mindezt figyelembe véve még őt is meglepte, hogy meghívót kapott Ivkovics Sztojan szövetségi kapitánytól a felnőttválogatott Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésekre készülő keretébe.Lukács Norbert a nyár végén másfél hónap kényszerpihenőre szorult, mononukleózissal bajlódott. Augusztus végén már edzhetett, kezdte visszanyerni régi formáját, mígnem októberben a koronavírust is elkapta; noha tünetmentesen átvészelte a betegséget, újabb egy hónapot ki kellett hagynia. Mindezt figyelembe véve még őt is meglepte, hogy meghívót kapott Ivkovics Sztojan szövetségi kapitánytól a felnőttválogatott Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésekre készülő keretébe.

Lukács Norbertnek (a labdával) egyelőre várnia kell a válogatott-debütálásra Forrás: hunbasket.hu
Lukács Norbertnek (a labdával) egyelőre várnia kell a válogatott-debütálásra Forrás: hunbasket.hu

Lukács Norbertnek (a labdával) egyelőre várnia kell a debütálására a felnőttválogatottban  •  Forrás: hunbasket.hu

„A nemzeti együttesben is tudták, hogy sokáig nélkülöznöm kellett a játékot. A lehetőségben biztos közrejátszott az is, hogy több kosarassal sem számolhatott a mester. Nagyjából egy hete edzettem, mielőtt a kecskeméti összetartásra utaztam, és egyébként furcsamód jó formában éreztem magam. Egy hetet dolgoztunk együtt, videózással, erőnléti fejlesztéssel és taktikai felkészüléssel zajlott a program. Szerintem remekül összeállt az egység, jól játszottunk volna, ha pályára léphetünk az osztrákok és a szlovének ellen”− vélekedik Lukács Norbert.

A csapat múlt hétfőn érkezett meg Ljubljanába, ahol buborékrendszerben rendezték meg az Eb-selejtezőmérkőzéseket. A magyarok már az osztrákok ellen bebiztosíthatták volna a helyüket a 2022-es kontinenstornára, csakhogy a csapat több tagja pozitív koronavírustesztet produkált, emiatt− a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség döntésének értelmében− Ivkovicséknak el kellett hagyniuk a szlovéniai buborékot.

„Nyilván mindenki bizonyítani akart. Annak ellenére is jól felkészültünk, hogy kevesen voltunk. A debütálás kapujában álltam, és szomorú voltam amiatt, hogy ez nem sikerült. De ezzel senki nem tud mit csinálni, furcsa világot élünk, amelyben el kell fogadni az ilyen döntéseket. Az elmaradt mérkőzéseket februárban pótoljuk be”− mondja Lukács.

Az F csoport többi párharcát természetesen megrendezték Szlovéniában. A házigazdák előbb Ukrajnát, majd Ausztriát is legyőzték, az ukránok pedig az osztrákok fölé kerekedtek. Így eldőlt, hogy a címvédő szlovének és az ukránok matematikailag is biztosították a helyüket a kontinenstornán, míg a magyarok hajszálra kerültek ugyanettől: a hátralevő négy találkozóban egyetlen siker is elég a kvalifikációhoz.

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik