Kosár: Jan, Botond, Benjamín – a Pavlík család halmozta a sikereket

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.06.02. 16:52
Címkék
Nyolc éve nem látott kiemelkedő eredményt értek el az Atomerőmű SE kosarasai a kadét fiúbajnokság pécsi nyolcas döntőjében: a Jan Pavlík vezette együttes ezüstérmes lett, és a paksiak sikerében a tréner fia, az irányítóként játszó Botond nagy szerepet vállalt. Majd a serdülők között az aranyérem is összejött a családnak: a Pavlík Benjamínnal felálló NKA Pécs hazai környezetben végzett az első helyen.

Eseménydús, egyben rendkívül eredményes heteken van túl a paksi kötődésű Pavlík-család: Jan Pavlík az Atomerőmű SE vezetőedzőjeként benntartotta az első csapatot a felnőtt férfiélvonalban, miközben a kadét fiúkkal rég nem látott sikert ért el az országos döntőben. Az U16-os tanítványait – köztük az irányítóként remekül teljesítő 15 éves fiát, Botondot – csak a házigazda NKA Pécs tudta legyőzni a fináléban, így a Tolna megyei együttes a második helyen végzett.Jan Pavlík az Atomerőmű SE vezetőedzőjeként benntartotta az első csapatot a felnőtt férfiélvonalban, miközben a kadét fiúkkal rég nem látott sikert ért el az országos döntőben. Az U16-os tanítványait – köztük az irányítóként remekül teljesítő 15 éves fiát, Botondot – csak a házigazda NKA Pécs tudta legyőzni a fináléban, így a Tolna megyei együttes a második helyen végzett.

Aztán a kadétok fináléját követően egy héttel az apa-fiú párosnak ismét a Nemzeti Kosárlabda Akadémián volt jelenése, ám ezúttal már szurkolóként, merthogy a család másik üdvöskéje, a 13 éves Benjamín a serdülők döntőjében szerepelt pécsi színekben, és oroszlánrészt vállalt csapata bajnoki címében.

Remekelt a Pavlík-család: Botond (balra) edző-édesapjával, Jan Pavlíkkal lett ezüstérmes a paksiakkal a kadétok között, míg Benjamin a Pécs színeiben serdülőbajnoki címet szerzett Forrás: NKA Pécs
Remekelt a Pavlík-család: Botond (balra) edző-édesapjával, Jan Pavlíkkal lett ezüstérmes a paksiakkal a kadétok között, míg Benjamin a Pécs színeiben serdülőbajnoki címet szerzett Forrás: NKA Pécs

Remekelt a Pavlík-család: Botond (balra) edző-édesapjával, Jan Pavlíkkal lett ezüstérmes a paksiakkal a kadétok között, míg Benjamín a Pécs színeiben serdülőbajnoki címet szerzett  •  Forrás: NKA Pécs

„Az volt a legnehezebb az egészben, hogy ugyanazon a hét végén rendezték az U16-os döntőt, amikor a bajnokság legvégén a kiesés elkerülésért küzdöttünk a felnőttcsapattal – kezdi a cseh származású Jan Pavlík az Utánpótlássportnak. – Ráadásul szombaton, a győztes kadételődöntő után Pécsről vissza kellett sietnem Paksra az első csapat sorsdöntő, PVSK elleni meccsére, melyet szintén sikeresen vívtunk meg. Nagyon sűrű, embert próbáló napok voltak azok, de összességében szépen zárultak. A kadétok ezüstérme hatalmas siker az egyesületnek, 2014 óta nem értünk el hasonlót az utánpótlás-bajnokságokban. Ugyanakkor be kell valljam, hogy szülőként sokkal jobban izgultam Beni döntőjét nézve, mint amikor Botondékat edzőként irányítottam. Frusztrált, hogy kívülről nem segíthetem Benit tanácsokkal, de szerencsére így is győzött a csapata.”

A fiúkat korosztályuk legjobbjai között tartják számon, így nem meglepő, hogy mindketten meghívót kaptak az utánpótlás-válogatottba.

„A családunkban tényleg minden a kosárlabda körül forog, ami abszolút természetes nekünk, hiszen gyakorlatilag a pálya mellett nőttünk fel – mondja Botond. – Bár korábbi válogatott dzsúdós anyukám hatásáraa cselgáncsot is kipróbáltuk, végül a kosárnál kötöttünk ki. Már hosszú évek óta az édesapám az edzőm. Gyakran nem értünk egyet a pályán, akár viharosnak is jellemezhetném a kapcsolatunkat, de mostanra sokat javult a helyzet, és jobban megtaláltuk az összhangot.”

A Pécsen pallérozódó Benjamín így emlékszik vissza a döntős élményeire.

Fantasztikus érzés volt hazai pályán bajnoki címet ünnepelni, nagyon izgalmas és fordulatos finálét játszottunk a Vasassal. A meccs közben folyamatosan hallottam az egész család buzdítását, ami nagyon sokat jelentett, plusz energiákat adott. Egy héttel korábban a kadétdöntőn persze én is ugyanígy szorítottam apának és Botondnak.

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik