Kosár: beváltotta a reményeket az U23-as szabály a férfi NB I-ben

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.05.05. 08:58
Címkék
A férfi kosárlabda NB I-ben az ősszel bevezetett „fiatalszabály” pozitív és negatív hatásairól, az eddigi tapasztalatokról kérdeztük a szövetség szakmai és utánpótlás-bizottságának elnökét, Mészáros Lajost, valamint a DEAC vezetőedzőjét, az U20-as válogatottat is irányító Kovács Adriánt.

A 2020/21-es évadtól új szabály lépett életbe a férfi élvonalbeli kosárlabda-bajnokságában: az alapszakasz mérkőzéseinek első félidejében legalább egy 23 évnél fiatalabb magyar játékosnak végig a pályán kellett tartózkodnia. Arra voltunk kíváncsiak, vajon beváltotta-e az intézkedés a hozzá fűzött reményeket? Egyáltalán: miért volt szükségszerű a bevezetése? A szövetség utánpótlásszakágért felelős vezetőjét, Mészáros Lajost arra kértük, számoljon be a tapasztalatokról.Mészáros Lajost arra kértük, számoljon be a tapasztalatokról.

A 19 éves, fehérvári Lukács Norbert februárban az ukránok ellen debütált a felnőttválogatottban Forrás: MKOSZ
A 19 éves, fehérvári Lukács Norbert februárban az ukránok ellen debütált a felnőttválogatottban Forrás: MKOSZ

A 19 éves, fehérvári Lukács Norbert februárban az ukránok ellen debütált a felnőttválogatottban  •  Forrás: MKOSZ

„Évek óta azt képviselem, hogy az NB I A csoportjában szereplő kluboknak hosszú távú stratégiában kellene gondolkodniuk a fiatalok felnőttcsapatba történő beépítése kapcsán. Az egyesületek lehetőleg olyan filozófia mentén dolgozzanak, hogy a saját utánpótlásukból három-négy évre előre lássák, kiből válhat élvonalbeli játékos, és azoknak a karrierjét ennek megfelelően menedzseljék. Az utánpótlás-nevelésünk védelme érdekében elengedhetetlen lépés volt a szabály bevezetése, amely hozzájárul a lokalitás szerepének a megerősítéséhez is. Szeretnénk, ha az utánpótlás-játékosok látnák maguk előtt a perspektívát; azt, hogy megvan az esélyük beverekedni magukat az első csapatba.”

A szakember az összképet illetően elégedett a szabály hatásaival, ám elismeri, időközben felvetődtek problémák is.

Mészáros Lajos Fotó: Mirkó István
Mészáros Lajos Fotó: Mirkó István

Mészáros Lajos  •  Fotó: Mirkó István

„A pandémiás helyzet felgyorsította a folyamatot, hiszen az elsődleges célunk az volt, hogy az együttesek – nagyszámú halasztás nélkül – minden meccset lejátszanak. Így megnyitottuk a lehetőséget a kluboknak, hogy évközben is felhozhassanak játékosokat a korosztályos csapatokból, ha a betegségek miatt megtizedelődik a keretük. Ennek nyomán a több játéklehetőséghez jutó fiatalok bizonyíthattak, és kiemelkedő teljesítmények is születtek – fogalmazott a korábbi szövetségi kapitány. – Eközben az is kiderült, ha ezek az ígéretek megkapják a bizalmat, illetve egy-egy meghatározott szerepkörben folyamatosan számítanak rájuk, akkor jó produkcióra képesek. Ugyanakkor gondot jelentett, hogy a szabályozás indirekt módon hatással van a huszonkét-huszonhárom éves játékosok iránti keresletre. Ily módon ezeknek a fiataloknak – a teljesítményükhöz képest aránytalanul – megnőhet a fizetése. Ezt a helyzetet okvetlenül kezelni kell majd.”

A lezajlott alapszakasz fényében a jövő évadtól az MKOSZ kibővíti a szabályt. Mészáros továbbá már a két fiatal szerepeltetését sem tartja kizártnak.

„A múlt héten úgy döntött az elnökség, hogy a következő bajnokságtól kiterjesztjük a szabályt a rájátszásra és a Magyar-kupa küzdelmeire is. Én már most előírtam volna a két U23-as játékos szerepeltetését is, de erre még várni kell. Ám hosszú távon a célunk a két fiatal játékosra vonatkozó kvóta előírása.”

A szövetségi vezető mellett kíváncsiak voltunk klubban dolgozó szakember véleményére is. Ráadásul Kovács Adrián a DEAC NB I-es alakulata mellett az U20-as válogatottat is irányítja.

Kovács Adrián Forrás: Hajdú-Bihari Napló / Kiss Annamarie
Kovács Adrián Forrás: Hajdú-Bihari Napló / Kiss Annamarie

Kovács Adrián  •  Forrás: Hajdú-Bihari Napló / Kiss Annamarie

„Nálunk zökkenőmentesen zajlott az alkalmazkodás az új szabályhoz. Hozzáteszem, hogy Debrecenben olyan jó képességű fiatalokat építettünk be a csapatba, akik minden bizonnyal az intézkedés hiányában is rendszeres játéklehetőséget kapnának– nyilatkozta a debreceniek trénere.– Összességében nagyon sok tehetséges játékos számára jelentett komoly előrelépést, miközben nem eredményezett színvonalromlást a bajnokságban. Azt a változtatást is üdvözlöm, hogy a következő évadtól már kibővítik a szabályt, hiszen nem volt jó üzenete annak, hogy az U23-asokra csak az alapszakaszban számítanak, majd a playoffban, amikor minden eldől, már nincs szükség rájuk. Pedig a fiatalok a magasabb intenzitású, nagy téttel bíró meccseken tudnak csak valóban megedződni. Az előírás pozitív hatásaiból egyébként a korosztályos nemzeti csapatok is sokat profitálnak majd, hiszen a tizennyolc-tizenkilenc évesek közül is jó néhányan bizonyíthattak a felnőttek között”

PERCRŐL PERCRE
Az U23-as játékpercek mérkőzésenkénti átlaga az MKOSZ statisztikái alapján:
1. Jászberény 60,9
2. Szolnok 49,8
3. Körmend 38,6
4. Szedeák 32,5
5. Kaposvár 32,2
6. DEAC 32,2
7. Alba Fehérvár 31,4
8. Sopron 31,2
9. Zalakerámia ZTE 30,4
10. Falco Szombathely 30,3
11. Kecskemét 28,3
12. Atomerőmű SE 26,5
13. OSE Lions 25,8
14. PVSK 22,2

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik