Koronavírus: sportolók és vezetők együtt küzdenek a felfordulással

Vágólapra másolva!
2020.03.23. 09:13
Címkék
Az utánpótláskorúakat is nagy erőpróba elé állítja a koronavírus-világjárvány: sportolók, edzők, klub- és szövetségi vezetők együtt keresik a megoldásokat a felfordult világban.

Az edzések és versenyek elmaradása lenne a legnagyobb próbatétel? Vagy a teljes, mindent átható felfordulás és bizonytalanság? A sportolók mentális erejét és alkalmazkodóképességét is alaposan próbára teszi a kialakult helyzet, s a világjárvány miatt mindenkinek rá kell találni a saját megküzdési stratégiájára.

A magyar egyesületek igyekeznek segíteni: videós oktatóanyagokat, egyéni edzésterveket küldenek, mentáltréneri és orvosi tanácsadást nyújtanak, még rehabilitációs munka is zajlik az online platformokon keresztül. No meg önismereti is.

„Szeretnénk mindenkit arra is biztatni, hogy ragadjuk meg az alkalmat és egy picit gondolkozzunk el a hírek zaja mellett azon, hogy mi az, ami igazán hajt bennünket, mi az, ami igazán fontos nekünk a sportban, az életünkben?” – írja az UTE közleményében.

A fő üzenet: mindenki maradjon otthon, a felelősségteljes viselkedés fontos, a pánik kerülendő. De hogy néz ki a kényszerszünet a klubvezető, a sportolók és a sportpszichológus szemszögéből?

BECSÜLETPRÓBA IS

Nehéz időket élnek a sportolók és nehéz időket élnek az egyesületek, elvégre a koronavírus-járvány elválasztja a gyerekeket edzőiktől, a klubok nem tudják betölteni eredeti funkciójukat. Gergely István, a Budapesti Honvéd SE ügyvezető elnöke nem kertel, szerinte rettentően nehéz lesz visszacsalogatni a fiatalokat, miután elül a járvány.

 

Gergely István szerint az egyesületek bezárása miatt sok gyerek abbahagyhatja a sportot Fotó: Szalai Erika/felvidek.ma
Gergely István szerint az egyesületek bezárása miatt sok gyerek abbahagyhatja a sportot Fotó: Szalai Erika/felvidek.ma

Gergely István szerint az egyesületek bezárása miatt sok gyerek abbahagyhatja a sportot • Fotó: Szalai Erika/felvidek.ma

 

„Éppen elég nagy kihívás az is, hogy ne kapják el a betegséget, nemhogy még formában is tartsák magukat. A jelenlegi helyzetben nem tehetünk mást, az edzők otthonról elvégezhető feladatokat találnak ki nekik. A probléma csak az, hogy egyesületi szinten nem tudjuk ellenőrizni, ki végzi el tisztességesen a gyakorlatokat. Most dől el igazából, mennyire becsületesek a sportolóink. Biztos vagyok benne, a koronavírus egy nagyon nagy szűrő lesz abban az értelemben, hogy sokan abbahagyják majd a sportot.”

A kétszeres olimpiai bajnok sportvezető már előretekint: a legnehezebb feladatnak azt tartja, hogy amikor visszaáll az élet a rendes kerékvágásba, onnan folytatódjon a munka, ahol befejeződött.

„Remélem, minél kisebb kárral átvészeljük ezt az időszakot, mindazonáltal nem tudom elképzelni, hogy komoly teljesítménykiesés nélkül megússzák a sportolók. Ezért az olimpiai kvótásainknak, valamint a tokiói részvételre eséllyel pályázóknak biztosítjuk az edzéskörülményeket. A többiek – és itt főleg a kisebbekre gondolok – esetében nem is az a kérdés, milyen fizikai állapotban térnek vissza a járvány lecsengését követően, hanem hogy egyáltalán visszatérnek-e. A legfontosabb feladatunk, hogy visszacsalogassuk őket, amint véget ér ez a szörnyűség.”

AZ EDZÉSEK MÁR HIÁNYOZNAK

Az utánpótláskorú sportolók közül közvetlenül érintették a járvány következményei a 19 éves Kácsor Grétát. A Váci NKSE balátlövője a felnőtt kézilabda-válogatottal érdekelt lett volna a márciusi győri olimpiai selejtezőtornán, ám a nemzetközi szövetségben előbb a zárt kapu, majd a halasztás mellett döntöttek.

„Természetesen nagyon vártam a tornát, minden játékos azért dolgozik, hogy a felnőttválogatottban szerepelhessen, és nekem ugye ez lett volna az első alkalom – kezdte kicsit szomorúan Kácsor. – Viszont el kell fogadni ezt a helyzetet, és reménykedünk benne, hogy hamarosan minden visszaáll a rendes kerékvágásba. Bízom benne, hogy a bajnokság hajráját és az olimpiai selejtezőt is hamarosan pótolhatjuk.”

 

Kácsor Gréta társaihoz hasonlóan otthon végzi az edzéseket
Kácsor Gréta társaihoz hasonlóan otthon végzi az edzéseket

Kácsor Gréta társaihoz hasonlóan otthon végzi az edzéseket

 

Az NB I góllövőlistájának vezetője csapattársaihoz hasonlóan az otthonában családjával tölti a napokat.

„A szakmai stáb utasításainak megfelelően futásokat és erőnléti munkát végzünk. Napról napra kapjuk az információkat, egyelőre mindenki otthon van, nem tudjuk, hogyan alakulnak a következő hetek. Abban bízom, hogy hamarosan újra a pályán lehetünk, mert bár csak néhány nap telt el, a meccsek és az edzések is nagyon hiányoznak.”

A többi sportághoz hasonlóan az úszók is leálltak, ami azért is különleges szituáció, mert március végén rendezték volna a budapesti felnőtt Eb-re (pénteken ezt az európai szövetség elhalasztotta) és az olimpiára történő kvalifikáció szempontjából kulcsfontosságú országos bajnokságot. Az események a Budafóka SE 17 éves versenyzőjét, a junior-világbajnok Zombori Gábort is érintik, akinek 400 m gyorson már van A-szintje Tokióra. A külföldi edzőtáborokban hónapok óta az ob-ra készültek, azonban a napokban eldőlt, az év első csúcsversenye elmarad.

„Nem örülök a jelenlegi helyzetnek, de a saját szempontomból akad pozitívum is a történetben – mondja Zombori. – Mivel nekem már van A-szintem az olimpiára, annyira nem sajnálom, hogy nem lesz az országos bajnokság, mert addig sem tudnak mások megelőzni. De azért természetesen keményen készülünk továbbra is.”

Az uszodákat országszerte bezárták, így edzéseket sem tartanak; az úszóknak is az otthoni felkészülést írták elő.

„Persze hiányzik az úszás és az edzések, de azért nem viselem annyira rosszul, csinálom a program többi részét. Az ölembe hullott extra pihenőidőt is igyekszem maximálisan kihasználni, a családom társaságában töltődöm, figyelem és betartom az utasításokat.”

MOST IS LEHET FEJLŐDNI

A kialakult helyzet minden téren nagyon nehéz egy sportoló számára: felborul az edzésprogram, nagyon korlátozottak a lehetőségek, a szigorú menetrend és tervezés romokban hever, a bizonytalanság az úr. A Testnevelési Egyetem pszichológiai és sportpszichológiai tanszékvezetője, Lénárt Ágota rámutat, a fiatal sportolóknak felelősen kell viselkedniük.

 

Dr. Lénárt Ágota szerint a fiatal sportolóknak felelősen kell viselkedniük
Dr. Lénárt Ágota szerint a fiatal sportolóknak felelősen kell viselkedniük

Dr. Lénárt Ágota szerint a fiatal sportolóknak felelősen kell viselkedniük

 

„A hivatalos csatornákon érkező információkat nagyon komolyan kell venni. Sajnos a magyar társadalom még mindig nem tekinti olyan veszélyesnek a helyzetet, mint amilyen az valójában. A legnagyobb probléma az, hogy lehet valaki vírushordozó és fertőzheti a környezetét úgy, hogy nem is tud róla. Ezt a részt nagyon nehéz kiküszöbölni, sőt, úgy tűnik, járványügyi szempontból nem is lehet. Mivel a gyerekek az ilyenfajta korlátozást még soha nem élték meg, a legfontosabb, hogy ők is megértsék a helyzet valódi komolyságát és tudatos magatartást mutassanak. A szülőknek, az edzőknek, az iskoláknak pont az a feladata, hogy ezt megértessék, és olyan hasznos tevékenységekkel foglalják le a gyerekeket, amilyennel ezt az időszakot át lehet hidalni”.

A kényszerszünet jó alkalom arra, hogy a versenyzők mentális oldalukat fejlesszék, ismereteiket bővítsék – olyan területekre fókuszálhatnak, amelyekre a rengeteg edzés miatt olykor kevesebb energia jut.

„Sportpszichológiai értelemben rengeteget lehet fejlődni egy ilyen időszak alatt is. Meg lehet nézni adott sportággal kapcsolatos filmeket, mozgást elemezni, megtanulni az autogén tréninget, mentáltréninget – ezek olyan dolgok, melyekre az edzők sokszor azt mondják, az edzések mellett nincs idő. Ezek a gyakorlatok sok esetben elérhetők könyvekből, videóanyagokból és a mentális oldal fejlesztése most aztán tényleg belefér. Emellett olyan információkat is össze tudnak gyűjteni a saját sportágukból, ami a motivációt fogja erősíteni. Például közelebbről megismerni a hírességeket, megnézni a munkásságukról szóló dokumentumfilmeket, ezáltal emelve a sportág iránti elköteleződést, szeretetet. A magyar szakértőknek az a véleménye, hogy még az olimpia kapcsán is elképzelhető programváltozás. A labdarúgó Európa-bajnokságot kerek egy évvel halasztják el. Ezek elég nagyléptékű döntések ahhoz, hogy a fiatalok is könnyen belássák, az egészség védelme érdekében csak ilyen intézkedéseket lehet hozni. Azért is, hogy a jövőjük, sportolási lehetőségük a későbbiekben is biztosítva legyen és ők is egészségesek maradjanak.”

LEÁLLT A FORGATAG
Alig maradt olyan sportrendezvény, amelyet a következő hetekben megtartanának, de már a május–júniusi eseményeket felügyelő szövetségek is sorban hozzák a döntéseket a halasztásokról. Tekintsük át a legfontosabb, utánpótláskorú versenyzőket is érintő döntéseket a teljesség igénye nélkül!Ű
Asztalitenisz. Elhalasztották a felnőtt csapat-világbajnokságot, és ugyanezt tették az összes versennyel – az utánpótlás nemzetközi bajnokságokkal is – április végéig.
Birkózás. Március 11-én elhalasztották a budapesti olimpiai kvalifikációs versenyt. Másnap a szövetség további döntéseket hozott: visszavonásig elhalasztotta az országos versenynaptárban szereplő összes eseményt, edzőtábort és a válogatottak központi keretedzéseit is, megtiltotta a nemzetközi versenyeken és edzőtáborokban való részvételt, továbbá javasolta, hogy egyénileg se utazzon senki külföldre. A nemzetközi versenynaptárban elhalasztották a március végi, áprilisi és május eleji eseményeket.
Cselgáncs. A nemzetközi szövetség március 9-én este törölte április végéig az összes, a World Tour-sorozatba tartozó világversenyt. A cselgáncsozók (a 18 éves Özbas Szofit és Sipőcz Richárdot is beleértve) így nem gyűjthetnek olimpiai kvalifikációs pontokat ebben az időszakban. Nem sokkal később az európai, valamint a hazai szövetség is törölte a naptárában szereplő megméretéseket május első hetéig − így a junior országos bajnokság is elmarad. A felnőtt Eb-t júniusra halasztották.
Jégkorong. A Nemzetközi Jégkorongszövetség mind a hat U18-as fiú és leány világbajnokságát levette a naptáráról, majd divíziós felnőtt világbajnokságokat törölt – a napokban pedig bejelentették, a férfi elit-vb is elmarad.
Korcsolyasportok. A rövid pályás gyorskorcsolyázók jártak a legrosszabbul, hiszen a hétvégén rendezték volna a junior Európa-kupa fináléját az oroszországi Kolomnában, de azt a járványhelyzet miatt törölni kellett. Nagyszámú – 19 fős – magyar küldöttség vett volna részt a viadalon, és többen éremeséllyel léptek volna jégre. A szinkronkorcsolyázók korosztályos világbajnokságát megtartották március 13–14. között az angliai Nottinghamben, a hazánkat képviselő Team Magic minden idők legjobb junior-vb-helyezését elérve a 12. helyen zárt a 18 csapatos mezőnyben. A nemzetközi szövetség (ISU) március második felétől sorra halasztotta el nagy eseményeit.
Kosárlabda: Március 13-án, pénteken a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége a koronavírus-járvány veszélye miatt – korosztályra való tekintet nélkül − minden versenyrendszerét felfüggesztette. Négy nappal később újabb döntés született: az elnökség úgy határozott, hogy lezártnak nyilvánítja a 2019–2020-as idényt minden korosztályban, mindkét nemben, bajnokot nem hirdetnek, kieső nem lesz. A nemzetközi szövetség (FIBA) minden versenysorozatát felfüggesztette.
Labdarúgás. Március 16-tól határozatlan időre felfüggesztették az összes utánpótlás-bajnokságot. Az U17-es fiú-, valamint az U17-es és az U19-es leányválogatott sem léphet pályára az Eb-elitkörös minitornán, miután az UEFA a március 14. és április 14. közötti időszakban az összes ifjúsági Eb-selejtezőt elhalasztotta. A nemzetközi futballélet leállt, a 2020-as Eb és Copa América is átkerült 2021-re.
Röplabda. Szerda délután jelentette be a magyar szövetség, hogy meghosszabbítja az utánpótlás-bajnokságok eredetileg április 3-ig szóló felfüggesztését, így május 15-ig semmilyen sporteseményt nem lehet lebonyolítani. Az európai szövetség (CEV) visszavonásig minden eseményt felfüggesztett, korosztályos selejtezőktől az Európa-bajnokságokig.
Súlyemelés. Törölték a súlyemelők bukaresti junior-világbajnokságát, amelyet március 14. és 24. között rendeztek volna a mintegy ötven országból érkező több száz fiatalnak.
Tornasportok. A nemzetközi versenynaptár romokban hever, május végéig töröltek vagy elhalasztottak szinte minden versenyt, beleértve az összes szakág Európa-bajnokságát, mely ebbe a periódusba esett.
Vívás. A nemzetközi szövetség március 14-től harminc napig valamennyi nemzetközi versenyét elhalasztotta, ez szakágak sorában érintette az utánpótláskorú magyar versenyzőket is. A Salt Lake City-i kadét- és junior-világbajnokság a halasztás egyik fő „áldozata”.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik