Női kézi: Vámos Petra lett az első számú karmester a DVSC-ben

Vágólapra másolva!
2020.12.28. 15:36
Címkék
Bulath Anita nyári távozásával a kézilabda NB I-ben szereplő DVSC-Schaeffler első számú irányítója lett a 20 éves Vámos Petra, aki szerint nagyon jól építik fel a fiatal játékosokat Debrecenben.

A 2019 decemberi, Japánban rendezett felnőtt kézilabda-világbajnokságon mindössze 19 évesen mutatkozott be Vámos Petra, aki az ottani szereplésével végképp a legnagyobb magyar ígéretek egyikévé lépett elő.

Az idei Európa-bajnoki keretbe ugyan nem került be, de a DVSC-ben egyre nagyobb szerep hárul rá, a rutinos Bulath Anita távozásával az ő kezébe került a karmesteri pálca. És ez egy 20 esztendős játékosnak hatalmas örökség.

Most már általában Vámos Petráé az utolsó a DVSC támadójátékában Forrás: DVSC Kézilabda
Most már általában Vámos Petráé az utolsó a DVSC támadójátékában Forrás: DVSC Kézilabda

Most már általában Vámos Petráé az utolsó a DVSC támadójátékában  •  Forrás: DVSC Kézilabda

„Óriási feladatot jelent természetesen, az elején akadtak gondjaim, főleg a csapat mozgatása terén, de rengeteg segítséget kaptam a játékostársaktól és az edzőktől is, így az év végére már feljavultam ebben – kezdte honlapunknak Vámos. Messze vagyok még persze az igazán jó szinttől, de valamennyire sikerült felvennem a ritmust. Eleinte nagyon nehéz volt feldolgozni, hogy az én szavam a döntő a legfontosabb játékhelyzetekben, miközben olyan rutinos válogatott játékosok játszanak mellettem átlövőben, mint Kovács Anna, Hornyák Dóra vagy Jelena Deszpotovics.”

Ráadásul egy olyan évben kell szintet lépnie, amelyben a koronavírus-járvány miatt egyetlen tényező sem biztos. Hétről hétre, napról napra kell tervezni, újratervezni.

„Azt gondolom, hogy mindenki számára embert próbáló volt. És elsősorban lelkileg kellett feldolgozni a karantént, majd azt, hogy a bajnoki szezon közben hetek telnek el mérkőzések nélkül. Nagyon nem ugyanaz, hogy csak edzünk, és várjuk, mi lesz a jövő héten vagy akár holnap. Persze mindenki próbálta kihozni ebből is a maximumot, mást nem tehettünk.”

A jövőt viszont pozitívan látja, nagyon jól érzi magát a DVSC-ben, amellyel az NB I mellett a nemzetközi porondon is szerepelhetett az idén (a török Kastamonu otthonában maradtak alul a debreceniek az EHF Európa Liga selejtezőjében).

„Szerintem jelenleg a legjobb helyen vagyok ahhoz, hogy sikerüljön valóra váltanom az álmaimat. Úgy jöttem ide Debrecenbe még 2019 nyarán, hogy kétségeim voltak az NB I-es szereplés illetően is, aztán néhány hónappal később már a nagyválogatottban találtam magamat. Nagyon jó a klub hozzáállása a fiatal játékosokhoz, tudatosan építenek fel minket, és a legfontosabb, hogy mindig megkapjuk a lehetőséget, így folyamatosan fejlődhetünk. Arra törekszem, hogy itt a legjobb teljesítményt nyújtsam, aztán meglátjuk, mit hoz a jövő a nemzeti együttesben.”

A tabellán jelenleg az ötödik helyen álló hajdúságiak legközelebb szerdán lépnek pályára az NB I-ben, 16 órától játszanak a Siófok otthonában.

További korosztályos híreinkKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik