Kézilabda: fiatalok egyre nagyobb szerepben a férfi NB I-ben

N. D. utanpotlassport.huN. D. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.12.02. 14:43
Címkék
A férfi kézilabda NB I „legfiatalabb” csapata idén is a NEKA együttese, ám a balatonboglári klubon kívül is vannak olyan utánpótláskorú játékosok, akikre egyre nagyobb szerep hárul az együttesükben.

A várakozásokon felül kezdte a HSA NEKA férfi NB I-es kézilabdacsapata az őszi szezont: a Sótonyi László vezette, javarészt utánpótláskorú játékosokat bevető balatonboglári klub három győzelmet is begyűjtött szeptemberben, és bár azóta egyszer sem sikerült pontot szerezniük, öt egység távolságra állnak a kiesőzónától, amivel bizonyítják, hogy „fiatalos” kerettel is lehetséges a helytállás a felnőttélvonalban.Sótonyi László vezette, javarészt utánpótláskorú játékosokat bevető balatonboglári klub három győzelmet is begyűjtött szeptemberben, és bár azóta egyszer sem sikerült pontot szerezniük, öt egység távolságra állnak a kiesőzónától, amivel bizonyítják, hogy „fiatalos” kerettel is lehetséges a helytállás a felnőttélvonalban.

A másik tizenhárom együttes nem dúskál az utánpótláskorú (2002-es vagy fiatalabb) játékosokban, ám a Nemzeti Kézilabda Akadémián kívül is találunk olyan ifjakat, akik hazai tekintetben a legmagasabb szinten bontogatják a szárnyaikat.

Ha a tabella tetejéről indulunk, a hibátlanul, tízből tíz mérkőzést nyerve vezető Telekom Veszprémben a jobbátlövő Ilics Zorant és az irányító Lukács Pétert találjuk a fiatalok képviselőiként. Mindketten tagjai a magyar juniorválogatottnak, szerepeltek nyáron a portugáliai korosztályos vb-n, amelyen ötödikek lettek a csapattal. A 20 esztendős játékosoknak nem ismeretlen a felnőttek mezőnye, az NB I-ben és a Bajnokok Ligájában is többéves tapasztalatuk van; a bajnokság jelenlegi szezonjában egy kivétellel minden meccsen bevetették őket, és már mindketten húsz gól fölött járnak.

A Veszprémet üldöző Pick Szegedben a 18 éves ifiválogatott, Molnár Robin még ismerkedik az NB I légkörével, játékával viszont kiérdemelte Chema Rodriguez meghívóját: a magyar felnőttválogatott szövetségi kapitánya a balszélsőt is behívta a januári vb-re készülő bő keretbe.

A harmadik MOL Tatabányából az egyaránt 2003-as születésű Edwards Olivért és Pergel Andrejt érdemes kiemelni, ahogyan a Ferencvárosból Imre Bencét, Ónodi-Jánoskúti Mátét (mindketten 2002-esek) és Csörgő Kristófot (2004), akik foyamatosan az Európa Ligában is edződnek.

A Budakalász csapatából a 2002-es Kovács Dominik 23 góllal együttese legeredményesebbjei közé tartozik az élvonalban, míg a vele egyidős ceglédi páros, Markovics Patrik (17 gól) és Szűcs Balázs (12 gól) is fontos szereplője a klubjának. A Pick Szegedtől a Fejér B.Á.L. Veszprém csapatába kölcsönadott Ludmán Marcell pedig idáig 10 találatot ünnepelhetett új csapatában.

(Kiemelt kép: akcióban a veszprémi Lukács Péter / Forrás: Telekom Veszprém)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik