Viszontagságos napokon vannak túl a férfi juniorkézilabda-válogatott játékosai, edzői: részint megtudták, az európai szövetség törli a januári U20-as Európa-bajnokságot, részint pedig koronavírusgyanú miatt a múlt hétvégén félbe kellett szakítani a budaörsi edzőtáborukat.

A korábban az NB I-es Csurgót irányító és a felnőtt-válogatott másodedzőjeként is dolgozó, jelenleg pedig a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián is tevékenykedő szakembert arról kérdeztük, mekkora kihívást jelent nekik, edzőknek a mostani helyzet.

Sótonyi László szerint jelenleg mindenféle tervezés felesleges Fotó: Cseh Péter/MKSZ

Sótonyi László szerint jelenleg mindenféle tervezés felesleges  •  Fotó: Cseh Péter/MKSZ

„Abszolút új a helyzet, az edzéselméletben nem volt ilyen fejezet, ilyesmire nem lehet felkészülni – kezdte honlapunknak Sótonyi. – Véleményem szerint az edzői munkának nagyon fontos apja a tervezés, na most ez a rész teljesen felesleges. Természetesen a játékosok is bizonytalanok, főleg a fiatalok, nekik sokkal nagyobb súlyban számítanak a karanténban töltött hetek, mint a rutinosabbaknak. Most a legfontosabb az, hogy megőrizzük az egészségüket és a koncentrációjukat.”

A szakvezető úgy látja, utánpótláskorú játékosai közül a körülményekhez képest igyekszik mindenki kihozni a maximumot. Ugyanakkor teljese változó, hogy ki milyen állapotban: van, ahol többet, van, ahol kevesebb mérkőzést tudtak lejátszani, van, aki túl van rajta, van, aki éppen csak belekerül. Azzal kapcsolatban pedig szintén borúlátó, hogy az eddig elmaradt találkozókat, hogyan tudják majd bepótolni.

Ami már biztos, hogy a nyári junior Eb nem jelent majd pluszterhelést a fiataloknak, ugyanis a horvátországi tornát törölte az EHF.

„A problémák az összes válogatottat érintik, de ettől független nagy veszteség, hogy nem rendezik meg az Európa-bajnokságot. Felkészülési meccseket nem tudunk játszani, és most kimarad egy világverseny is, amelyen lemérhettük volna, hol is tartunk valójában… De most ez a helyzet, a nyáron hazai rendezésű világbajnok lesz, mindenkit arra kértem, hogy már lélekben arra a tornára is koncentráljon. Addigra kell kialakítani a keretet, ami nehéz lesz, mert nagyon kevés lehetőségünk van a közös munkára, de az biztos, hogy minden tőlünk telhetőt meg fogunk tenni.”

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport