Gyorskori: világverseny nélkül is szintet léptek fiataljaink

Vágólapra másolva!
2021.04.03. 19:14
Címkék
A nehézségek ellenére utánpótláskorú gyorskorcsolyázóink előreléptek ebben az évadban; a fiatalok közül Bíró Hanna és Mercs Abigél már három távon teljesítette a junior-világbajnoki szintidőt.

Néhány hete már a pihenőjüket töltik a gyorskorcsolyázók, akik a többi sportolóhoz (és sportághoz) hasonlóan meglehetősen furcsa és nehéz évadon vannak túl – a felnőttek számára is alig-alig rendeztek versenyeket, a juniorok pedig teljes mértékben világverseny nélkül maradtak a 2020–2021-es idényben.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy nem értek el eredményeket a mieink, sőt! A munka továbbra is folyt, a magyar korcsolyázók – a szövetség segítségével – igyekeztek élni a kínálkozó lehetőségekkel: például azzal, hogy az inzelli nemzetközi edzőtáborban készültek heteken keresztül, aztán pedig a szezon zárásakor ugyanott megrendezett nemzetközi viadalon mérték fel, hol is tartanak valójában.

Az ifjúsági olimpikon Bíró Hanna ebben az évadban nem léphetett jégre világversenyen Fotó: MOKSZ
Az ifjúsági olimpikon Bíró Hanna ebben az évadban nem léphetett jégre világversenyen Fotó: MOKSZ

Az ifjúsági olimpikon Bíró Hanna ebben az évadban nem léphetett jégre világversenyen  •  Fotó: MOKSZ

Inzellben a juniorjaink is nagyot alkottak: Bíró Hanna, Füzesy Ilkaés Mercs Abigél hosszabb ideig készült Németországban, mi több, edzéseik során gyakorta segítette őket az olimpiai bajnok Hunyady Emese – fiataljaink felkészülését Garzó Erika, Moravcsik-Fecskés Orsolya és Tóth Attila edzők irányították – olvasható a szövetség tájékoztatásában.

A szezont záró viadalon további nyolc magyar reménység csatlakozott hozzájuk, és a versenyen remekeltek a mieink. Mercs Abigél 1500 méteren junior országos csúcsot (2:08.11) futott, az idő belül van a junior-világbajnoki szinten is.

„Kiváló utánpótláskorú korcsolyázóink vannak, akik hatalmasat léptek előre. A számok és eredmények is ezt bizonyítják: ötszáz méteren öt lány és három fiú rendelkezik junior vk-szinttel, ezer méteren négy lány és két fiú, ezerötszázon négy lány és egy fiú, háromezer méteren pedig három lány és egy fiú– sorolta az eredményeket Szöllősi Szabolcs, a felnőttek vezetőedzője. –A lányok esetében ötszáz méteren két, ezer és ezerötszáz méteren három-három, míg háromezren egy junior vb-szintesünk van.”

És akkor a számok mögött a nevek: Mercs Abigél junior vk-szinttel rendelkezik 500, 1000, 1500 és 3000 méteren, valamint junior vb-szinttel is 1000, 1500 és 3000 méteren. Bíró Hanna 500, 1000 és 1500 méteren teljesítette a junior vk- és vb-szintet. Vancsó Rebeka 500 és 1000, Palákovics Fanni 500 és 1500 méteren rendelkezik junior vk-szinttel.
Bödei Bálint 500, 1000, 1500 és 3000 méteren, Lukács Soma 500 és 1000 méteren, míg Sipos János 500 méteren teljesítette a junior vk-szintet.

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik