Férfi kézi: csapatként lenne erős az Eb-n a juniorválogatott

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.06.28. 13:58
Címkék
Az Európa-bajnoki felkészülés hajrájába kanyarodott a férfi juniorválogatott, amely jövő csütörtökön kezd a portugáliai U20-as kontinenstornán. A telki edzőtáborban Sótonyi László szövetségi edző mellett Ónodi-Jánoskúti Mátét kérdeztük.

Ha az U20-as magyar válogatott Európa-bajnoki csoportjára pillantunk, semmiképpen sem a könnyű jelző jut eszünkbe – persze, nem mintha a tizenhat csapatos Európa-bajnokságon lenne ilyen négyes. A dán, a szlovén és a három évvel ezelőtti U17-es nyílt Eb-n győztes feröeri gárda is magas színvonalat képvisel. A korosztályos tornák lebonyolítási sajátossága miatt pedig kulcsfontosságú lesz az első két hely valamelyikének megszerzése, mert ha az nincs meg, akkor csak a 9-16. helyért van folytatás.

A Portóban rendezendő kontinensviadalt megelőző hetekben a telki edzőtáborban készül a társaság, amely a felkészülési mérkőzéseken eddig biztató formát mutat, oda-vissza legyőzte (33–27, 31–21) a tavalyi Európa-bajnokságon ezüstérmes horvátokat. A lényeg persze ebben az időszakban még nem elsősorban az eredményesség, hanem az, hogy a jövő csütörtöki, szlovénok elleni rajtra minden klappoljon.

„Ebben a két hétben, amit együtt készülünk, kondicionálisan nagy dolgokat nem tudunk már csinálni, a taktikai és a mentális felkészülés terén viszont lehet előrelépni – kezdte az Utánpótlássportnak Sótonyi László szövetségi edző. – Szerencsére ugyanazzal a szakmai csapattal tudunk dolgozni, amellyel a NEKÁ-n is, elkezdték az ellenfelek profilozását, a keret elemzését. Sok uralkodó típusú játékosunk van, akik gyakran egyedül próbálják megoldani a kritikus helyzeteket, fontos, hogy őket egy csapattá szervezzük, amelyben mindenki tudja a feladatát. Egyelőre a szlovénok elleni, jövő csütörtöki nyitómeccsre készülünk, semmi mással nem kell foglalkozni, mérkőzésről mérkőzésre kell majd haladunk az Eb-n is.”

Ónodi-Jánoskúti Mátéék (fehérben) a felkészülési meccseken jól haladnak, jövő csütörtökön a szlovénok ellen már élesben bizonyíthatnak Forrás: NEKA
Ónodi-Jánoskúti Mátéék (fehérben) a felkészülési meccseken jól haladnak, jövő csütörtökön a szlovénok ellen már élesben bizonyíthatnak Forrás: NEKA

Ónodi-Jánoskúti Mátéék (fehérben) a felkészülési meccseken jól haladnak, jövő csütörtökön a szlovénok ellen már élesben bizonyíthatnak  •  Forrás: NEKA

Nem jó hír, hogy az Európa-bajnokságot kihagyja a korosztály talán legnagyobb ígéretének tartott, a már a felnőttválogatottban is bemutatkozott Fazekas Gergő. Jó hír viszont, hogy így is akad bőven olyan játékos, aki magasan jegyzett csapatban edződik. Csatlakozott a kerethez a kölni Bajnokok Ligája Final Four után a két veszprémi reménység, Ilics Zoran és Lukács Péter, de mások mellett ott lesz Portugáliában a nemzetközi porondra jutott FTC-ben mára kulcsembernek számító Ónodi-Jánoskúti Máté is. A szövetségi edzőhöz hasonlóan ő is az egység fontosságát emelte ki.

„Szerintem nagyon jó generáció a miénk, az lesz a sikerünknek a kulcsa, hogy mennyire tudunk összeállni egy csapattá, mert az egyénieskedéssel biztosan nem jutunk messzire. Ha mindenki beáll a sorba, és elvégzi a feladatát, akkor bármire képesek lehetünk. A felkészülési meccseken szeretnénk olyan taktikai elemeket begyakorolni, amelyeket az Európa-bajnokságon kamatoztatni tudunk. Úgy gondolom, hogy mindez jó alapot adhat az Eb-nek és a szlovénok elleni nyitómérkőzésnek is.”

A csapatra még két hazai edzőmeccs vár Telkiben: csütörtökön Bahreinnel, pénteken pedig a lengyelekkel találkozik. Utána pedig már tényleg a felkészülés finisébe érnek a fiúk, hiszen jövő csütörtök délután a szlovénok ellen már élesben bizonyíthatnak.

U20-as férfi kézilabda Európa-bajnokság, Porto (Portugália), július 7-17.
A magyar csapat programja a csoportkörben:
Július 7., csütörtök: Magyarország–Szlovénia, 15:30.
Július 8., péntek: Magyarország–Dánia, 15:30.
Július 10., vasárnap: Magyarország–Feröer-szigetek, 13.
A magyar válogatott kerete:
Kapusok: Hermann Ákos(BFKA-Balatonfüred), Palasics Kristóf (NEKA), Takács Ákos (ETO UNI Győr)
Balszélsők: Krakovszki Bence (NEKA), Sisa Erhárd (NEKA)
Balátlövők: Jánosi Tamás (Balatonfüredi KSE), Ludmán Marcell (Pick Szeged), Pergel Andrej (Telekom Veszprém), Tárnoki Márkó (NEKA)
Irányító: Lukács Péter (Telekom Veszprém), Sztraka Dániel (PLER)
Beállók: Karai Miklós (Kecskeméti TE), Papp Tamás (NEKA), Radvánszki Zsolt (Pick Szeged)
Jobbátlövők: Ilics Zoran (Telekom Veszprém), Ónodi-Jánoskúti Máté (FTC), Temesvári Gábor (NEKA)
Jobbszélsők: Imre Bence (FTC), Krakovszki Zsolt (NEKA)

További korosztályos híreinkKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik