Cselgáncs: „Nem számítottam az éremre” – Varga Brigitta

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.06.29. 12:22
Címkék
A múlt hét végén rendezett, mongóliai Grand Slam-versenyen az MTK Budapest 20 esztendős cselgáncsozója, Varga Brigitta bronzérmet szerzett, amivel a felnőttmezőnyben az eddigi legnagyobb sikerét aratta. A fiatal boldogan idézte fel a történteket a klub honlapjának.

A judoinfo.hu beszámolója szerint az eredti tervek szerint nem utazott volna magyar dzsúdós a június 24-26. között rendezett ulánbátori Grand Slam-viadalra, a szövetség azonban sportpolitikai okok miatt végül két versenyzőt mégis elindított az eseményen. A kaposvári Boros Bence mellett klubunk fiatal cselgáncsozója,Varga Brigittais képviselhette a magyar színeket Mongóliában, utóbbi ráadásul nem is akárhogy: a felnőttmezőnyben pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratva a harmadik helyen végzett a 63 kilósok kategóriájában.Varga Brigittais képviselhette a magyar színeket Mongóliában, utóbbi ráadásul nem is akárhogy: a felnőttmezőnyben pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratva a harmadik helyen végzett a 63 kilósok kategóriájában.

Brigi mongol, majd izraeli ellenfelet múlt felül ipponnal, az elődöntőben viszont nem bírt az első kiemelt japánnal, Nabekura Namival. A bronzmeccsen viszont ünnepelhetett, hiszen le tudta győzni a türkmén Zulhumar Daszkinovát.

Varga Brigitta (jobb szélen) első GS-érmét szerezte Mongóliában Forrás: IJF
Varga Brigitta (jobb szélen) első GS-érmét szerezte Mongóliában Forrás: IJF

Varga Brigitta (jobb szélen) első GS-érmét szerezte Mongóliában  •  Forrás: IJF

„Nem volt tervben az indulás, így az utolsó pillanatban jött a lehetőség. Emiatt készülni nem nagyon tudtam a megméretésre, hiszen alapesetben két-három hetünk szokott lenni az események előtt, amikor próbálunk a lehető legjobb formába lendülni– nyilatkozta az MTK honlapjának Varga.– Inkább fejben próbáltam összekapni magamat. Célokat így nem is állítottam magam elé, inkább csak vártam, hogy végre újra a tatamin legyek versenyhelyzetben. Bár kiemeltként vághattam neki a küzdelmeknek, éremre nem számítottam, a nagyok között elért eddigi eredményeim alapján nem tartoztam az esélyesek közé. Érdekes, de talán a bronzmeccsem volt a legkönnyebb, míg a második összecsapásom volt a legfárasztóbb. Teljesen új érzést adott, amikor a dobogón álltam a lányokkal; óriási volt az örömöm, korábban egyszer sem éreztem hasonlót.”

A siker fontosságát tovább növeli, hogy a 2024-es párizsi olimpia kvalifikációs időszaka ezzel a versennyel indult el, így Varga értékes pontokkal gazdagodott.

„Őszintén szólva korábban nem igazán kalkuláltam a 2024-es olimpiával, azonban ezzel az éremmel már több esélyt látok a kijutásra. A 63 kilogrammos súlycsoportból itthonról nehéz kvalifikálni, de ha tudom ezt a formát tartani, bármi megtörténhet. Hosszú az út odáig, de az biztos, hogy a következő versenyeknek is hasonlóan motiváltan vágok neki. Azt még nem tudom, hogy legközelebb hol indulok el, ugyanis apró sérülést szedtem össze Mongóliában, ám ha tudok, mindenképp ott leszek a budapesti Grand Slamen.”

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik