Cselgáncs: Nagy András pozitívan látja a fiatalok tokiói esélyeit

Krasznai Bence utanpotlassport.huKrasznai Bence utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.10.31. 13:01
Címkék
Az utánpótláskorú dzsúdósok közül Özbas Szofi (63 kg), Sipőcz Richárd (+100) és Szigetvári Mercédesz (+78) is közel áll a tokiói olimpiai kvótaszerzéshez; a budapesti Grand Slam-verseny után beszélgettünk a hazai szövetség sportigazgatójával, olimpiai sportágfelelősével, Nagy Andrással a helyzetükről.

A Budapesten múlt héten véget ért olimpiai kvalifikációs Grand Slam-verseny után a három érintett utánpótláskorú cselgáncsozó továbbra is harcban van az ötkarikás kvótáért. A 19 éves ifjúsági olimpiai bajnok, junior-vb- és Eb-győztes Özbas Szofi (63 kg) ráadásul jóval közelebb is került hozzá: bravúros bronzérmével hét helyet javított a világranglistán (jelenleg a 27.), így ha most lenne vége a kvalifikációs időszaknak, utazhatna a japán fővárosba.Özbas Szofi (63 kg) ráadásul jóval közelebb is került hozzá: bravúros bronzérmével hét helyet javított a világranglistán (jelenleg a 27.), így ha most lenne vége a kvalifikációs időszaknak, utazhatna a japán fővárosba.

Özbas Szofi a harmadik helyen zárta a budapesti Grand Slam-versenyt Fotó: Horváth György
Özbas Szofi a harmadik helyen zárta a budapesti Grand Slam-versenyt Fotó: Horváth György

Özbas Szofi a harmadik helyen zárta a budapesti Grand Slam-versenyt  •  Fotó: Horváth György

„Nagyon örülünk a remeklésének − kezdi a hazai szövetség sportigazgatója, olimpiai sportágfelelőse, Nagy András.− Fiatalon ért el figyelemreméltó eredményt, ezzel ismét jelezte, hogy vele hosszútávon lehet számolni. Jó helyzetben van, jelenleg az a feladata, hogy megtartsa a pozícióját vagy javítson rajta;kevesebbet kell aggódnia azon, vajon ott lehet-e a játékokon. Hatalmas potenciál rejlik benne: tud és akar is fejlődni, céltudatos versenyző. Nem titkolt célunk volt a fővárosi viadalon többek között az is, hogy Szofi és Sipőcz Richárd is olimpiai részvételt érő helyre kerüljön. Előbbinek sikerült.”

Az U23-as Európa-bajnok Sipőcznek finoman fogalmazva sem úgy jött ki a lépés Budapesten, ahogyan azt eltervezte. A 19 esztendős sportoló a +100 kilogrammosok közöttegészen elképesztő módon maradt alul a második körben a grúzok junior-világbajnoka,Gela Zaalisvilivelszemben. A magyar eldobta riválisát, majd leszorította a földre. Mivel az összes bíró jelezte, ippont érő volt a technika, elengedte Zaalisvilit− pedig abból a helyzetből leszoríthatta volna, és ily módon is az övé lett volna a győzelem. A forgatókönyv egészen másképp alakult: vazarira módosították az akció értékét, így folytatódott a párharc, és tíz másodperccel később Richárd megkapta harmadik sidóját is, emiatt elveszítette a párharcot, és idő előtt búcsúzott a viadaltól. Három helyet így is javított, jelenleg a 33. helyen áll a lajstromban.

„A meccs után próbáltam magyarázatot kapni az esetre, mert nagyon sajnáltam a történteket. Dzsúdóban is megesik az, hogy hibáznak a bírók, ezekből a helyzetekből nekik egyaránt tanulniuk kell. Richárdnak ettől függetlenül továbbra is remek esélyei vannak a kvalifikációra, úgy vélem, ott lesz Tokióban, s ha már ott lesz, bármire képes lehet, ahogyan Szofi is.”

Egyelőre képlékeny, a World Tour-sorozat melyik versenyeit tartják meg. Nagy András szerint jelenleg csak a Budapesten is alkalmazott buborékrendszerben lehet megrendezni a nemzetközi megméretéseket. A tervek szerint november 19-én kezdődik a felnőtt Európa-bajnokság, december első felében pedig a zágrábi Grand Prix-viadal is elrajtolhat. Ezeken az eseményeken ott lesz a 22 éves junior Európa-bajnok Szigetvári Mercédesz (+78 kg) is, aki a 33. helyen tanyázik a világranglistán.

„Nem egyszerű a helyzete; meccset, meccseket kellene nyernie. Ha a sorozat bármelyik állomásán a legjobb nyolc közé jutna, beszélhetnénk a kvalifikációjáról. Ha megrendezik Masters-viadalt, és el is indulhat azon, majd túljutna legalább egy körön, akkor az is hatalmas lökést adhat neki a folytatáshoz. Mercédeszben is benne van a meglepetés lehetősége, bízunk benne.”

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik