Cselgáncs: három magyar érem a poreci ifjúsági Eb nyitányaként

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.06.23. 19:07
Címkék
Három magyar érem született az első versenynapon Porecben, az ifjúsági cselgáncsozók Európa-bajnokságán: Major Ádám (60 kg) a döntőig menetelt, és végül ezüstérmet szerzett, míg Kollár Sebestyén (50 kg) és Szeleczki Szabina (44 kg) a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Csütörtökön elrajtolt a horvátországi ifjúsági cselgáncs Európa-bajnokság, és anyitó napon hat magyar versenyző lépett tatamira.

Major Ádám ezüstérmet szerzett a poreci ifjúsági Eb-n Forrás: EJU
Major Ádám ezüstérmet szerzett a poreci ifjúsági Eb-n Forrás: EJU

Major Ádám ezüstérmet szerzett a poreci ifjúsági Eb-n  •  Forrás: EJU

A mieink közül Major Ádám (60 kg; Budapesti Honvéd) jutott a legmesszebb, végig kirobbanó formában küzdött, ezzel pedig bejutott a döntőbe. Az addig vezető úton– sorrendben– a horvát Fran Sedmak, a luxemburgi Lucas Trapp, a román Tudor Mosoi és a francia Kelvin Ray sem jelentett akadályt neki. Afináléban az azeri Nizami Imranov várt magyar fiúra. Imranov idén két korosztályos Európa-kupán (Fuengirola és Strasbourg) indult, mindkettőt megnyerte, míg Major Bukarestben állhatott a dobogó tetején.

Az azeria döntőig valamennyi meccsét ipponnal nyerte, és az Eb-címért Major ellenugyancsakigazolta kivételes képességeit– már az elején vazaris előnyre tett szert. Ezután Ádám is próbálkozott akciókkal, de egyiket sem tudta eredményesen befejezni. Végül bő másfél perccel a vége előtt Imranov ippon értékűen eldobta a magyar fiatalt, így lezárta a finálét. Major Ádám ezüstérmesként fejezte be a küzdelmeket.

Azonban a magyar válogatottból nem ő volt az egyetlen, aki a nyitó napon érmet akasztottak a nyakába. Kollár Sebestyén (Budapesti Honvéd) a tavalyi Eb-bronzérme után ezúttal az aranyra hajtott, és a végső sikerre jó eséllyel pályázott, hiszen 2022-ben három Európa-kupa-versenyen is diadalmaskodott.

Kollár Sebestyén (fehérben) bronzérmes lett a poreci ifjúsági Eb-n Forrás: EJU
Kollár Sebestyén (fehérben) bronzérmes lett a poreci ifjúsági Eb-n Forrás: EJU

Kollár Sebestyén (fehérben) bronzérmes lett a poreci ifjúsági Eb-n  •  Forrás: EJU

Kollár magabiztos sikerrel kezdett a brit Laurence Hill ellen. Majd hasonló folytatta az örmény Gor Szafariannal szemben, és bejutott a legjobb négy közé, ahol a francia Yahn Motoly Bongambe következett. A felek nemrég Bielsko Bialában találkoztak, az Európa-kupa-viadal döntőjében– akkor a francia nyert. Óriási csatát hozott a mostani mérkőzés is, négy perc alatt nem is tudták döntésre vinni a dolgot, így jöhetett a hosszabbítás. A „golden score" már több mint nyolc perce tartott, amikor Sebestyén begyűjtötte harmadik intését is, úgyhogy a francia lett a finalista.

A Honvéd tehetségének a grúz Luka Maiszuradzével kellett megküzdenie a harmadik helyért. Kollár Sebestyénvégül sikeresen abszolválta bronzcsatát, és megszerezte a mieink második érmét.

A 44 kilósok vitézkedő Szeleczki Szabina (Ceglédi VSE) tavaly – Kollárhoz hasonlóan– szintúgy bronzérmes volt, ám akkor még a 40 kilósok mezőnyében állt rajthoz. Ezúttal nem indult jól a verseny a magyar lánynak: a legjobb 16 között kikapott a cseh Marketa Korcakovától, ugyanakkor a vigaszágon bizonyíthatott még.

Szeleczki Szabina bronzérmes a poreci ifjúsági Eb-n Forrás: EJU
Szeleczki Szabina bronzérmes a poreci ifjúsági Eb-n Forrás: EJU

Szeleczki Szabina bronzérmes a poreci ifjúsági Eb-n  •  Forrás: EJU

Szeleczki élt is második lehetőséggel:előbba spanyol Marta Beorlegui Oses, majd az ukrán Anasztazija Szuperszonellen is győzött, ezzel kiharcolta abronzmeccset. Szabina a dobogóértfelülmúlta az olasz Rebecca Valerianit, és bezsebelte a magyar válogatott harmadik medálját.

Galó Bence (50 kg; Óbudai JC) az első meccsén legyőzte a portugál Daniel Viegast a legjobb 32 között, majd a nyolcaddöntőben kikapott a svéd Alexander Marlovtól, így kiesett.

Vég Luca (48 kg;Ceglédi VSE) már a nyitó körben búcsúzott, ugyanis vereséget szenvedett az ukrán Julia Stefanyak ellen. A 48 kilós súlycsoport másik magyar indulója,Jüttner Janka (Diósdi DSE) a legjobb 32 közöttmegverte a görög Maria Eleni Goguát, majd a következő fordulóban alulmaradt a tavalyi bronzérmes Wiktoria Slazokkal szemben. Ezután Jüttner a vigaszágon folytathatta, ahol nem bírt az olasz Sofia Mazzolával, ezzel véget ért számára az Eb.

Az egy ezüst és két bronzzal a mieink a hatodik helyen állnak az éremtáblázaton az első nap után.

A részletes eredmények ITT megtekinthetők.

A további program:
Június 24., péntek
10:00:
fiú 66 és 73 kg, leány 52, 57 és 63 kg
16:00:bronzmérkőzések és döntők
Június 25., szombat
10:00:
fiú 81, 90 és +90 kg, leány 70 és +70 kg
16:00:bronzmérkőzések és döntők
Június 26., vasárnap
10:00:
vegyes csapatverseny
16:00:bronzmérkőzések és döntők
A magyarindulók:
Fiúk:
50 kg:Kollár Sebestyén (Budapesti Honvéd SE), Galó Bence (Óbudai JC);60 kg:Major Ádám (Budapesti Honvéd SE);73 kg:Eichmüller Gergő (Ceglédi VSE);90 kg:Kenderesi Péter (Pécsi VSK), Bötös Noel (MTK Budapest);+90 kg:Dobos Levente (Ledényi JI), Balogh János (Rákosvidéke Hajtós DSE).
Lányok:
44 kg:
Szeleczki Szabina (Ceglédi VSE);48 kg:Vég Luca (Ceglédi VSE), Jüttner Janka (Diósdi DSE);52 kg:Igaz Laura (Budapesti Honvéd SE);57 kg:Bognár Inez (Budapesti Honvéd SE);63 kg:Botzheim Bodza (Ledényi JI);+70 kg:Perlaki Hanna (Ceglédi VSE).

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik