Cselgáncs: a budapesti vb-n szereplő fiatalok Párizsra érhetnek be

Vágólapra másolva!
2021.06.23. 09:30
Címkék
A budapesti felnőtt cselgáncs-világbajnokság után a szövetség szakmai alelnökét, az olimpiai bajnok Kovács Antalt kérdeztük a magyar válogatott majdnem felét alkotó, nyolc utánpótláskorú szerepléséről, a fiatalok későbbi esélyeiről.

Június elején rendezték Budapesten a cselgáncsozók felnőtt-világbajnokságát, a magyar csapat 18 versenyzővel vett részt az eseményen, akik közül nyolcan még utánpótláskorúak. A nők versenyében Özbas Szofi (63 kg), Varga Brigitta (63 kg), Kármán Andrea (57 kg) és Mamira Luca (48 kg) indult, míg a férfiak mezőnyében Tóth Benedek (81 kg), Sáfrány Péter (90 kg), Vég Zsombor (100 kg) és Sipőcz Richárd (+100 kg) lépett tatamira korosztályos versenyzőként. A Magyar Judo Szövetség szakmai alelnökét, Kovács Antalt arra kértük, hogy értékelje a fiatalok teljesítményét.Özbas Szofi (63 kg), Varga Brigitta (63 kg), Kármán Andrea (57 kg) és Mamira Luca (48 kg) indult, míg a férfiak mezőnyében Tóth Benedek (81 kg), Sáfrány Péter (90 kg), Vég Zsombor (100 kg) és Sipőcz Richárd (+100 kg) lépett tatamira korosztályos versenyzőként. A Magyar Judo Szövetség szakmai alelnökét, Kovács Antalt arra kértük, hogy értékelje a fiatalok teljesítményét.

„Természetesen szövetségi szinten nemcsak a felnőttélversenyzőkkel foglalkoznunk, hanem a következő generáció dzsúdósait is folyamatosan figyeljük, az ő karrierjüket is menedzseljük. A tokiói olimpiai csapat összetétele a tavasz folyamán már körvonalazódott, így azoknak a fiataloknak a köre is, akiknek esélyük nyílhatott a kvótára már az idei játékokon. Mellettük a többiek szerepeltetése egyértelműen a 2024-es párizsi olimpia jegyében történt” – összegzett érdeklődésünkre Barcelona olimpiai bajnoka.

Özbas Szofi (19) budapesti vb-szereplésével biztosította be részvételét a tokiói olimpián Fotó: Horváth György / MJSZ
Özbas Szofi (19) budapesti vb-szereplésével biztosította be részvételét a tokiói olimpián Fotó: Horváth György / MJSZ

Özbas Szofi (19) budapesti vb-szereplésével biztosította be részvételét a tokiói olimpián  •  Fotó: Horváth György / MJSZ

A szövetségi vezető úgy látja, az ifjakra nem rakott terhet a hazai rendezésű világverseny, valamennyien felszabadultan mentek az ütközetekbe, és élvezték a budapesti közönség támogatását.

„Mindenki, aki lehetőséget kapott, keményen harcolt. Bár többen is nagyon nehéz sorsolást kaptak, bizonyították, hogy helyük van a válogatottban. Tóth Benedekre például a nyolcvanegy kilóban a második meccsén a világranglista-éllovas, belga Casse várt. Ő mégis aranypontig vitte a csatát, és a – későbbi győztes – rivális nem tudott rajta akciópontot végrehajtani, Benedek csupán intésekkel maradt alul. Casse egyébként a magyar fiúval vívta a legszorosabb meccsét, ami jól mutatja a Tóthban rejlő lehetőségeket. De a többiekről is hasonló jókat el lehet mondani. A jövőt illetően kijelenthető, hogy mind a női, mind a férfiszakág stabil lábakon áll.”

A korosztályos magyar résztvevők közül a 19 éves Özbas Szofi és a 20 éves Sipőcz Richárd Budapesten még harcban volt az idei ötkarikás részvételért. Özbasnak – a világranglistán elfoglalt pozíciója alapján – egyetlen győzelem is elegendő lett volna a biztos kvótához, ám ő egészen a legjobb nyolcig menetelt, és a hetedik helyet szerezte meg. Sipőcznek csak óriási bravúr, az érem hozta volna el a tokiói repülőjegyet; a győriek nehézsúlyú tehetsége végül a tizenhat között esett ki.

„Ami a folytatást illeti: az olimpia egy évvel történt halasztása miatt most három évbe kell besűríteni mindent, vagyis rövidebb ciklusban kell megfelelően felépíteni a sportolókat. A jövő év tavaszán már el is kezdődik a kvalifikációs időszak Párizsra, így muszáj gyorsan lépnünk. Ehhez arra van szükség, hogy az idei játékok zárultával kiválasszuk azokat az ígéreteket, akik reálisan pályázhatnak a 2024-es részvételre. Számukra célirányos programot tervezünk majd, miközbeng már a 2028-as, Los Angeles-i válogatott gerincének kialakítása is elengedhetetlen lesz.”

A július 23-án kezdődő, tokiói olimpia magyar cselgáncscsapatának egyetlen korosztályos szereplője Özbas Szofi lesz. Az a fiatal, aki az utánpótlás-korcsoportokban gyakorlatilag mindent megnyert már. De mire lehet számítani tőle Japánban?

„Szofiban minden adott ahhoz, hogy hosszú távon is meghatározó szereplője legyen a hazai dzsúdósportnak. Hatalmas lehetőség a számára, hogy most még teher nélkül indulhat az olimpián, hiszen a koránál fogva nem várják el tőle a kiemelkedő eredményt, azaz nincs felelősség a vállán. Ezzel együtt – a kvalifikáció alatt, illetve a vébén mutatott teljesítménye alapján – akár már Tokióban is meglepetést okozhat; úgy gondolom, az érem sem elérhetetlen a számára. Ahogyan nekem is sikerült húszévesen, kvázi ismeretlenként berobbanva aranyérmet nyernem 1992-ben, Barcelonában.”

További korosztályos hírekCSELGÁNCSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik