Birkózás: a bordatörés után meg sem állt az aranyig Váncza

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.05.25. 19:52
Címkék
A magyar birkózók egy arany-, két ezüst- és két bronzéremmel zárták a vasárnap véget ért szkopjei U23-as Európa-bajnokságot. Az egyetlen elsőséget begyűjtő Váncza Istvánnal beszélgettünk.

A múlt héten az észak-macedón fővárosban rendezték a 23 év alatti birkózók kontinensviadalát. A magyar fiatalok végül öt éremmel, köztük egy arannyal, két ezüsttel és két bronzzal zárták a viadalt. A hatodik alkalommal sorra kerülő U23-as Eb-n Magyarország az előkelő ötödik helyen (89 pont) fejezte be a nemzetek összesített pontversenyét.

A kötöttfogású szakvezetés előzetesen két dobogós helyezést remélt, végül ezt a magyar tehetségeknek sikerült megduplázni, hiszen– Dollák Tamara ezüstérme mellett– négy medált is bezsebeltek a szakág indulói. A magyar küldöttség egyetlen aranyérmét is a kötöttfogású Váncza István szerezte a 67 kilogrammosok között. Az újdonsült Európa-bajnokot kérdeztük a győzelem után.

Váncza István (67 kg) szerezte a magyar csapat egyetlen aranyérmét Szkopjéban Forrás: Kadir Caliskan / UWW
Váncza István (67 kg) szerezte a magyar csapat egyetlen aranyérmét Szkopjéban Forrás: Kadir Caliskan / UWW

Váncza István (67 kg) szerezte a magyar csapat egyetlen aranyérmét Szkopjéban  •  Forrás: Kadir Caliskan / UWW

„Jó formában éreztem magam a verseny előtt, úgy vágtam neki, hogy a minimális cél a dobogó. Joggal pályázhattam az aranyra is, hiszen a közelmúltbéli felnőtt Eb-n aranyérmes, szerb Nemes Mátét idén már legyőztem. Egyedül az jelentett komoly akadályt, hogy néhány héttel a szkopjei esemény előtt mindkét oldalon eltörött a bordám, emiatt öt hétig nem birkózhattam, csak a kondicionális edzéseket végezhettem, persze azokat is csak kisebb intenzitással. Az Eb előtt két héttel gyógyultam meg teljesen, viszont addigra már nagyon vágytam rá, hogy visszatérjek a szőnyegre. Visszatekintve, szerintem kifejezetten jót tett ez a kis pihenő, rendkívül motiváltan és éhesen érkeztem így az Eb-re” – nyilatkozta a Ferencváros sportolója az Utánpótlássportnak.

Ugyanakkor Vánczának egészen az elődöntőig várnia kellett, hogy a versenyéhségét csillapítani tudja, hiszen az első két körben mérkőzés nélkül nyert, mivel sem az osztrák, sem a francia ellenfele nem állt ki ellene.

„Soha nem találkoztam még ilyennel, hogy két meccsem is elmarad, és így mehetek tovább. Úgy hiszem, egyikük sem jelentett volna hatalmas akadályt, de bemelegítő küzdelemnek mindenképpen jól jött volna, mert így egyből a legjobb négy közé csöppentem. Az elődöntő rögtön a nyitásnak igencsak nehéz meccsnek ígérkezett az azeri Jafarov ellen. Nem volt könnyű ellene azonnal felvenni a ritmust, kemény küzdelem volt, sok megszakítással az ápolások, illetve a challengek miatt. Sajnos nekem elég vékony a bőr az arcomon, így gyakran felszakad a mérkőzéseken, és elkezd vérezni, ez pedig ismét előjött az elődöntőben. A vérzés önmagában nem zavart meg, azonban a kötés jelentett némi problémát, mivel nem kaptam rendesen levegőt miatta. Szerencsére a kényszerszünetek az azeri lendületét törték meg jobban, így összejött a győzelem végül.”

Majd következhetett a döntő a török Kadir Kamillal szemben, ahol 2-0-ról fordítva diadalmaskodott a magyar tehetség.

Nem kímélte magát a véres csatákban Váncza István Forrás: UWW
Nem kímélte magát a véres csatákban Váncza István Forrás: UWW

Nem kímélte magát a véres csatákban Váncza István  •  Forrás: UWW

„Az volt a tervem, hogy először én fogok támadni a lenti helyzetből, de végül engem ítéltek passzívabbnak, és nekem kellett először védekezni. Nem igazán szerettem volna letesztelni, hogy mennyit bír a bordám, ha rászorítanak komolyabban, igyekeztem azonnal felállni, ami szerencsére összejött. Azonban az első menet végén kicsit elaludtam, és kitolt a török. A második felvonásban két pontos hátrányban tisztában voltam vele, muszáj pontot érő akciót véghez vinnem a lenti támadásból. Sikerült is végrehajtanom az emelést, és ezzel átvettem a vezetést a később szerzett ponttal. Ezután egyértelműnek tűnt már, hogy állásból nem képes rajtam pontot csinálni. Ekkor már csak a másodperceket számoltam, alig vártam, hogy leperegjen az óra.”

A 22 éves birkózó a szkopjei elsőségével karrierje első aranyérmét szerezte meg világversenyről.

„Hihetetlen öröm fogott el, amikor lejárt az idő, és biztossá vált a győzelmem. Alig akartam elhinni, nagyon felszabadító érzés volt. Régóta küzdöttem azért, hogy végre az arany is összejöjjön, sokszor nem sikerült, számtalan bronzérmet gyűjtöttem eddig, most végre áttört ez a gát. Remélem ősszel a vébén képes leszek hasonló színvonalú teljesítményt nyújtani.”

Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik