Az év utánpótlásedzője: Horváth János vízilabdatréneré a díj

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.09.25. 18:15
Címkék
A hazai vízilabdasportnak már számos kiváló játékost nevelő Horváth János részesült az első alkalommal kiírt Az év utánpótlásedzője díjban.

Vasárnap a Magyar Edzők Napja alkalmából a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen rendezett díjátadó konferenciát a Magyar Edzők Társasága. Az eseményen a mesteredzői díjak és az életműdíjak mellett átadták Az év utánpótlásedzője díjat is, amelynek első birtokosát a házigazda szervezet, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria által létrehozott A hónap utánpótlásedzője díj eddigi nyolc kitüntetettje közül választotta ki a Mesteredzői Kollégium.Vasárnap a Magyar Edzők Napja alkalmából a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen rendezett díjátadó konferenciát a Magyar Edzők Társasága. Az eseményen a mesteredzői díjak és az életműdíjak mellett átadták Az év utánpótlásedzője díjat is, amelynek első birtokosát a házigazda szervezet, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria által létrehozott A hónap utánpótlásedzője díj eddigi nyolc kitüntetettje közül választotta ki a Mesteredzői Kollégium.

A Magyar Edzők Napján tartott díjátadón, balról: Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Horváth János, Az év utánpótlásedzője, Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társasága sportigazgatója, Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója Fotó: Vörös Nándor/MET
A Magyar Edzők Napján tartott díjátadón, balról: Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Horváth János, Az év utánpótlásedzője, Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társasága sportigazgatója, Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója Fotó: Vörös Nándor/MET

A Magyar Edzők Napján tartott díjátadón, balról: Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője, Horváth János, Az év utánpótlásedzője, Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társasága sportigazgatója, Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója  •  Fotó: Vörös Nándor/MET

Az elismerést – és az azzal járó egymillió forintot – a KSI vízilabda-szakosztályában vezetőedzőként és szakmai irányítóként dolgozó Horváth János vehette át, aki számos kitűnő pólóst nevelt az elmúlt húsz évben. Csupán a 2021-es tokiói olimpián bronzérmes válogatott kiválóságait említve: Angyal Dániel, Jansik Szilárd, Mezei Tamás és Vámos Márton is az ő tanítványa volt. A szakmát Szívós István mellett kitanuló, 51 éves tréner májusban az után nyerte el A hónap utánpótlásedzője díjat, hogy a KSI szinte kizárólag utánpótláskorú játékosokból álló férficsapata veretlenül, 26 győzelemmel végzett az ob I/B tabellájának élén, és gyakorlatilag ugyanez a gárda maradt mindvégig veretlen az ifjúsági bajnokság mérkőzéseinek rendes játékidejét tekintve is, majd emelhette magasba a korosztályos bajnoki trófeát. A májusi szavazást követően a tréner jelenlegi KSI-s tanítványai közül az U18-as világbajnokságot nyert válogatottban négyen (Bede Marcell, Nagy Ákos, Szalai Péter, Szépfalvi Gergely), míg az U16-os vb-aranyérmes együttesben hárman (Kiss Gergely, Mérő Alex, Nagy Zalán) kaptak helyet – ezek a további sikerek is nagy szerepet játszottak az újabb, immár „éves” elismerésében.

„Már is megható volt, hogy átvehettem A hónap utánpótlásedzője díjat, ez a mostani elismerés pedig különösen az. Nehéz, szinte lehetetlen összehasonlítani az utánpótlásedzők munkáját, ezért nagyon megtisztelő, hogy engem tartottak méltónak erre a kitüntető címre. A díjat szeretném megköszönni annak a tizenhét kollégámnak, aki a KSI-ben alázattal és hatalmas munkabírással minden nap azért dolgozik, hogy minél jobb vízilabdázókat és embereket neveljen. Ez a díj közös, hiszen közösen alkotunk egyetlen egészet” – mondta Horváth János, akinek munkásságát az ünnepséget követően a férfi vízilabda-válogatottat három olimpiai bajnoki címhez segítő korábbi szövetségi kapitány, a Mesteredzői Kollégiumot vezető Kemény Dénes is méltatta:

Horváth János kiváló pólósok sorát nevelte az elmúlt húsz évben Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ
Horváth János kiváló pólósok sorát nevelte az elmúlt húsz évben Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Horváth János kiváló pólósok sorát nevelte az elmúlt húsz évben  •  Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

„Már többször említettem, az utánpótlásedző egyik legfontosabb feladata, hogy a gyerek másnap is lejöjjön az edzésre. Ehhez még hozzátenném, egy utánpótlás-válogatott edző esetében az is lényeges, hogy sose találkozzon olyan felnőttválogatott játékossal vagy versenyzővel, aki nála nem volt korosztályos válogatott. Hiszen ez azt jelentené, hogy nem végezte kellő figyelemmel a munkáját. Ha ezt a két lécet átvitte valaki, már elég közel kerül ahhoz, hogy eredményesnek nevezhesse magát. Horváth Jánosnak elsősorban a pedagógusi, nevelői készségét díjazta most a Mesteredzői Kollégium., nem mellesleg pedig – a bajnoki címeken túlmenően – hét játékosa szerzett U16-os vagy U18-as világbajnoki aranyérmet az idén. Pontosan tudom, hogy a vezetésével felnövő, már a harmincadik életévükhöz közeledő játékosok a mai napig hozzá fordulnak tanácsokért, legyen szó akár magánjellegű problémákról is.”

Utóbbi gondolatot igazolja Szalai Péter, aki U18-as világbajnokként fogalmazhatta meg véleményét mesteréről.

„Jani bácsival nemcsak azért élmény együtt dolgozni, mert szakmailag rendkívül felkészült, hanem azért is, mert partnerként kezeli a játékosait. Mindig kikéri a véleményünket, legyen szó taktikáról, kétkapuzásról, edzőtáborról vagy bármilyen, a csapat szempontjából fontos dologról. Emellett minden téren segítőkész. Ugyanúgy számíthatunk rá az uszodában, mint akkor, amikor a magánéletünkben bizonytalanodunk el.”

A díjátadó fővédnöke, Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a beszédében hangsúlyozta az utánpótlásedzők munkájának fontosságát:

„Fiatal tehetségeket nevelgetni a sikerhez vezető úton összetett kihívás, amit csak a szakma iránt őszinte odaadással bíró emberek képesek teljesíteni. Sokan talán nem is tudják, mennyi minden múlik egy-egy fiatal sportoló és edzője első találkozásán, majd az utána következő időszakon. Vagy hogy milyen nehéz dolga van az utánpótlásedzőnek, akinek az egyik legfontosabb feladata, hogy már az első alkalommal életre szóló elköteleződést alakítson ki a tanítványában. Éppen ezért az edzőképzés további erősítése a magyar sport jövőjét illetően kulcskérdés. Ezen a téren az elmúlt években jelentős előre lépések történtek, amelyek sportsikerekben is mérhetők. Azonban mindig van lehetőség a fejlődésre, így törekednünk kell rá, hogy a szakemberképzés során új módszereket ismerjünk meg. Nemzetközi mintákat alapul véve, terveink között szerepel az edzői szakma további erősítése, valamint a szakemberhiány orvoslása. Az utánpótlásedzőknek pedig életpályamodellt kívánunk kidolgozni, hiszen a magyar sport szempontjából létkérdés, hogy az egyes sportágakban megfelelő számú és képzettségű tréner foglalkozzon a sportolóinkkal.”

A hónap utánpótlásedzője díjat szeptemberben is odaítélik az alapítók, a következő Az év utánpótlásedzője díj nyertesét pedig jövőre ugyanekkor, vagyis szeptember 25-én, a Magyar Edzők Napján választják meg az elmúlt tizenkét hónap győztesei közül.

A hónap utánpótlásedzői
A díjazottak 2022 januárja és augusztusa között: Dávid László (az Interfencing Debrecen SC vívóklub vezetőedzője), Tigyi József (a Diósgyőri VTK atlétaedzője), Jákó Csaba ( Cél-Tudat SE sportlövőklub vezetőedzője), Dancsházy-Nagy Tamás (a Budapesti Honvéd vívóinak vezetőedzője, a férfi párbajtőr-válogatott vezetőedzője), Horváth János (a KSI vízilabda-szakosztályának vezetőedzője), Lévai Zoltán (a Budapesti Honvéd birkózóedzője, a kötöttfogású kadétválogatott szövetségi edzője), Gellért Gábor (a Szegedi Úszó Egylet vezetőedzője, a nyílt vízi úszóválogatott szövetségi kapitánya), Kovács Róbert (az U18-as fiú vízilabda-válogatott szövetségi edzője, a Vasas gyermekcsapatának edzője).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik