Atlétika: Molnár Janka magát is meglepte az új rekorddal

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.06.07. 16:09
Címkék
A Budafoki MTE 20 éves atlétanője, Molnár Janka magát is meglepő időeredménnyel javította meg a 400 méteres gátfutás U23-as hazai rekordját.

Mint arról már beszámoltunk, múlt hét szerdán a somorjai nemzetközi versenyen Mátó Sára majdnem két év után javította meg 400 méteres gátfutásban a saját U23-as hazai rekordját, és lett az új csúcs 56.89 helyett 56.71 másodperc. A korosztálynak ez a valaha volt legjobb magyar időeredménye azonban csak négy napig „élt”, ugyanis Molnár Janka szombaton robbantott a Magyar Nagydíjsorozat első, tatabányai állomásán. A Budafoki MTE 20 éves atlétanője 56.17 másodperccel nyert a Grosics Gyula Stadionban a lengyel Joanna Linkiewicz (56.83) és a 2000-es születésű, székesfehérvári Mátó (57.02) előtt, ezzel felülve a versenyszám itthoni U23-as trónjára.Mátó Sára majdnem két év után javította meg 400 méteres gátfutásban a saját U23-as hazai rekordját, és lett az új csúcs 56.89 helyett 56.71 másodperc. A korosztálynak ez a valaha volt legjobb magyar időeredménye azonban csak négy napig „élt”, ugyanis Molnár Janka szombaton robbantott a Magyar Nagydíjsorozat első, tatabányai állomásán. A Budafoki MTE 20 éves atlétanője 56.17 másodperccel nyert a Grosics Gyula Stadionban a lengyel Joanna Linkiewicz (56.83) és a 2000-es születésű, székesfehérvári Mátó (57.02) előtt, ezzel felülve a versenyszám itthoni U23-as trónjára.

Molnár Janka magát is meglepő időeredménnyel javította meg a 400 méteres gátfutás U23-as hazai rekordját Forrás: atletika.hu
Molnár Janka magát is meglepő időeredménnyel javította meg a 400 méteres gátfutás U23-as hazai rekordját Forrás: atletika.hu

Molnár Janka magát is meglepő időeredménnyel javította meg a 400 méteres gátfutás U23-as hazai rekordját  •  Forrás: atletika.hu

„Edzésen már látszódott, hogy jobban megy, mint tavaly, de ekkora egyéni csúcsra én sem számítottam – mondja az előző évet 56.94 másodperces, U20-as világranglista-első idővel záró sportolónő. – Most jó volt a ritmus, a gátak között nem apróztam sokat, így nem is tört meg a futás. Az idei első négyszáz gátam volt, és ez bizakodásra ad okot. Az U23-as csúcsnak külön örülök. Sokat jelent, hiszen már tavaly is nagyon kevéssel csúsztam le a négyszáz és a négyszáz gát korosztályos hazai rekordjáról – akkor még U20-ban.”

Bartha Attila tanítványát azért is lepte meg némileg a kimagasló teljesítménye, mert a felkészülése során nem minden a tervei szerint alakult.

„Márciusban elkaptam a koronavírust, és ez eléggé visszavetett a felkészülésben. Utána a formiai edzőtáborban ezért sem tudtam teljesértékű munkát végezni. Nehéz időszak volt, és akkor nem gondoltam, hogy így összeszedem magam. Igazából még most is hiányzik az a rész, amely az alapozásból kimaradt.”

Molnár Janka a csúcsformáját a július második hétvégéjén rajtoló tallinni U23-as Európa-bajnokságon érné el.

„Most már szeretnék ötvenhat másodperc alá menni, hiszen az nemcsak európai, hanem világszinten is helytálló eredmény lenne. Az U23-as Eb-n a döntőbe jutás reális, és ha minden jól alakul, még a dobogó is szóba jöhet.”

A budafoki kiválóság elsőévesként jelenleg a harmadik a korosztálya európai ranglistáján, egyéni csúcsát pedig a soron következő U23-as, majd az azt követő magyar bajnokságon – amelyen 400 méteren és 400 méter gáton is címvédő – javíthatja tovább, és minden bizonnyal rajthoz áll a csapat Eb-n is. Molnár vasárnap a veszprémi Balaton-bajnokságon 200 méteren is elindult, és ugyancsak jó formáját jelzi, hogy 23.95 másodperces egyéni legjobbal nyert. Hogy mit vetít előre a kiváló kezdés, azt a versenyző is nehezen tudná megjósolni, mindenesetre tény, hogy 400 gáton a tokiói olimpia 55.40-es kvalifikációs szintidejét már látja a távolból.

„Hét tizedet leszedni? – reagál a futónő. – Elég soknak tűnik. Elsősorban az U23-as Eb-re készülök, emellett hogy a világranglistán mit tudok majd összehozni… Meglátjuk.”

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik