Atlétika: magyar dobók a korosztályos világelitben

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.09.28. 09:10
Címkék
Az U18-as és az U20-as korosztályban nyolc magyar fiatal dobóatléta is top tízes hellyel büszkélkedhet a világranglistán.

Az atléták versenyszezonjának végéhez érve megnéztük, hogy a rendre kiválóan teljesítő hazai dobóígéretek, milyen idényt zárnak az U20-as, valamint az U18-as korosztály világviszonylatában. Nos, a világranglistákra pillantva nyolc reménységet is a legjobb tízben találunk.

Csekő Miklós második az U20-as kalapácsvetők világranglistáján Forrás: MASZ
Csekő Miklós második az U20-as kalapácsvetők világranglistáján Forrás: MASZ

Csekő Miklós második az U20-as kalapácsvetők világranglistáján  •  Forrás: MASZ

Az U20-as kalapácsvetők között Csekő Miklós az előkelő második helyen áll. A VEDAC fiatalja a maribori válogatott viadalon dobta a hatkilós kalapácsot 78,44 méterre, és ennél a világon csak a ciprusi Joannisz Korakidisz tudott nagyobbat, aki a 79,11 méterrel meg is nyerte a korosztály világbajnokságát a kolumbiai Caliban.

Az U20-as gerelyhajítóknál két magyar versenyző is ott van a közvetlen élmezőnyben. Az FTC-ben edződő Herczeg György sokáig az első helyen állt, miután még februárban érte el a 75,95 méteres egyéni rekordját, és bár javítania nem sikerült azóta, jelenleg is a dicséretes ötödik pozíciót birtokolja. A ranglistát az U20-as vb- és Eb-győztes ukrán Artur Felfner vezeti 79,36 méterrel.

Ugyanúgy ötödik a VEDAC-os Kövér Fanni, aki az idén 57,95 méterig repítette a gerelyét. A korosztályban a versenyszámot 2022-ben is a kishegyesi születésű, szerb színekben versenyző Világos Adriana uralta, aki már kétszeres junior-világbajnokként és felnőtt Eb-ezüstérmesként büszkélkedhet 63,52 méterrel.

Az U18-as kalapácsvető lányok között a háromkilós szert Viszkeleti Villő 70,27 méterig juttatta az idén. A Dobó SE U18-as Eb-ezüstérmes kiválóságánál, csak a ciprusiak korosztályos kontinensbajnoka, Valentina Szavva (71,46) tudott jobbat.

A kalapácsos fiúk világranglistáján az EYOF-aranyérmes Szabados Ármin a negyedik. A Haladás tinédzsere 76,86 méternél jár, és mögötte az ötödik helyen áll a Vitalitást erősítő Imre Roland, aki a szép, 76,70 méteres egyéni csúcsát éppen a múlt hét végén mutatta be Veszprémben az ötkilós szerrel. Itt is a ciprusiak dominálnak. Az U18-as Európa-bajnok Joszif Keszidisz a 84,05 méterrel jócskán megelőzi vetélytársait.

Az SZVSE-s Dobó Zsombor is remekelt az évben, és a másfél kilós diszkoszt 59,58 méterre dobta a szekszárdi U18-as ob-n. Az EYOF-on ugyancsak ezüstöt kiérdemlő versenyző a nyolcadik a korosztálya világranglistáján, amelyet az ukrán Mihajlo Brudin vezet az U18-as Eb-címet is érő 64,51 méterrel.

Az U18-as gerelyhajítók között Horváth Máté 73,93 méterrel a kilencedik. A Veresegyházát képviselő fiatal a hétszáz grammos gerellyel ezt az eredményt közelítette meg az U18-as Eb-n, melyen bravúros ezüst lett a jutalma. Ezen a kontinensviadalon a finn Topi Parviainen hatalmas, 84,52 méteres egyéni csúccsal lepte meg a többieket (és kicsit magát is), ezzel az U18-as világranglista élére ugrott. Ráadásul a korosztály Európa-rekordja is az övé lett. Érdekesség, hogy a címet unokabátyjától, a világbajnok Aki Parviainentől vette át.

További korosztályos hírekATLÉTIKÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik