Atlétika: Kubasi János 42 éves korosztályos csúcsot döntött meg

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.01.30. 08:59
Címkék
A 18 éves Kubasi János fedett pályán megjavította a 800 méter 1981 óta tartott U20-as hazai rekordját.

Vasárnap miután Szentgyörgyi Zita 60 méteren állított fel új, fedél alatti U18-as országos csúcsot, másik korosztályos rekord is született a BOK-csarnokban rendezett Budapest Régió fedett pályás bajnokságon.Szentgyörgyi Zita 60 méteren állított fel új, fedél alatti U18-as országos csúcsot, másik korosztályos rekord is született a BOK-csarnokban rendezett Budapest Régió fedett pályás bajnokságon.

A veszprémi SVSE 18 éves ígérete,

Kubasi János 800 méteren ért célba 1:49.77 perc alatt,

ezzel a korosztály legrégebb óta tartott benti csúcsát javította meg: Bereczki József 1981-ben futott 1:49.9-es eredményét egészen idáig senki nem tudta túlszárnyalni.

Kubasi János 42 éves csúcsot döntött meg a BOK-csarnokban Forrás: SVSE

A versenyen Vindics Balázs és Kiss Gergő Xavér mögött harmadik Kubasi ezzel a teljesítménnyel az U20-as európai ranglista élére ugrott, az U20-as világranglistán pedig az előkelő harmadik helyet foglalja el. Edzője, Tóthné Stupián Anikó nemrégiben úgy fogalmazott vele kapcsolatban, hogy az idei fő versenye a jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokság lesz, amelyen szeretne a dobogóra állni. Ezt a sokra hivatott atléta is megerősítette a sikerét követően.

„Tavaly is nagyon jó szezont zártunk 400 és 800 méteren egyaránt. Az előre lépés folyamatos volt, hiszen 2021-ben 1:54-et tudtam, 2022-ben már lecsúsztam 1:51-re, és bíztam benne, hogy megmarad a fejlődés. Szerettem volna megjavítani ezt a régi országos csúcsot, de azt nem gondoltam, hogy rögtön a második versenyemen már sikerülni fog.

Fantasztikus élménnyel gazdagodtam a BOK-csarnokban, az eredményt megkönnyeztem, a rajtszámomra pedig már rá is írtam, hogy mi történt ezen a felejthetetlen napon.

Hálás vagyok az edzőmnek, Anikónak, és mindenkinek, aki segíti az utamat. Fedett pályán a felnőtt országos bajnokságon szeretnék dobogóra állni, aztán nyáron az U20-as Európa-bajnokságra is azért megyek, hogy érem kerüljön a nyakamba.”

Nem rossz ómen, hogy 42 évvel ezelőtt, miután Bereczki az eddig élő fedett pályás rekordot futotta, szabadtéren Eb-rekorddal lett a 800 méter korosztályos kontinensbajnoka Utrechtben. Az ott bemutatott 1:46.17 a jelenleg is élő U20-as szabadtéri magyar csúcs a távon.

(Kiemelt kép forrása: SVSE)
 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik