Atlétika: a junior Eb-ezüstérmes Mátó Sára már hazavitte a gátakat

Vágólapra másolva!
2020.03.22. 17:47
Címkék
A 400 méter gátfutásban junior Eb-ezüstérmes Mátó Sára sem edzhet már megszokott környezetében, azonban a 19 éves atlétanő igyekszik a helyzet pozitívumait észrevenni.

Pénteken a székesfehérvári ARAK Akadémia atlétáinak főhadiszállása, a Bregyó közi Sportközpont kapuján is kattant a lakat, a versenyzőknek onnantól kezdve saját maguknak kell edzéshelyszín után kutatniuk a koronavírus-járvány miatt kialakult kényszerszünetben. Az akadémia egyik legnagyobb ígérete, a 400 méter gáton tavaly U20-as Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett, később az év legjobb junior atlétanőjének is megválasztott Mátó Sára is hazaköltözött.Mátó Sára is hazaköltözött.

Tölgyesi Előd és Mátó Sára is rendhagyó körülmények között készül tovább Fotó: Lengyák György
Tölgyesi Előd és Mátó Sára is rendhagyó körülmények között készül tovább Fotó: Lengyák György

Tölgyesi Előd és Mátó Sára is rendhagyó körülmények között készül tovább  •  Fotó: Lengyák György

„Az utóbbi időben a kisebb korosztályok nem edzettek az ARAK-ban, a fedett csarnokot már múlt héten sem használtuk – mondja Tölgyesi Előd 19 éves tanítványa. – A szabadtéri pályán próbáltuk úgy csúsztatni az edzéseinket, hogy csak kevesen legyünk egyszerre a helyszínen. Ez nekünk nem is volt probléma, csupán meglepő módon a vírus ellenére több környékbeli is kijött mozogni. A bezárás után most érdekes időszak vár ránk. Ami mozdítható volt, azt igyekeztünk hazavinni a pályáról. Például van nálam pár zsámoly, bokasúly, de hat darab gát is. Gátazni, ha nem is lehet, járást tudok rajtuk csinálni. Társasházban lakom, közös udvarral, ezért az edzőm garázsában rendezkedünk be. A semmitől ez is jobb. Ott tudok erősíteni és futópadot is szereztünk a biztonság kedvéért, de remélem, arra nem lesz szükségem. Az erdőbe még kimehetünk edzeni, tudunk futó jellegű munkát végezni, sőt, a városon belül eddig is használtuk a lépcsőket, emelkedőket. Nyilván nem ilyen felkészülésre számítottam, de most minden atléta hasonló feltételekkel edz és egyformán szenvedi el ezt a helyzetet. Talán nem is baj, hogy kicsit kilépünk a komfortzónánkból.”

Ezt leszámítva sem mondhatni, hogy Sára számára zökkenőmentesen indult volna az év. A felkészülési időszak közepén influenzás lett, ezért a felnőtt fedett pályás országos bajnokságot is kihagyta egyéniben, csupán az ARAK 4x200-as női váltójának tagjaként indult – ott azért aranyérmet szerzett.

„Nagyon vártam ezt az évet, de a betegség rányomta bélyegét a készülés egy szakaszára. Meg kell állapítsam, mumusom lett a fedett pálya, hiszen tavaly éppúgy betegség miatt nem versenyeztem, egy évvel korábban pedig operáltak. Szerencsére a 400 gátasok alapozásában a fedett pályás versenyszámok elmaradása nem képez nagy kiesést. A váltóval szerzett bajnoki címnek viszont nagyon örültem. Egyrészt, mert a lábadozásom után elégedett lehetek a teljesítménnyel, másrészt, mert jólesik, amikor másokért is futok, nemcsak magamért.”

A junior és U23-as országos csúcstartó gátfutónő idei fő versenyének az augusztusi felnőtt Európa-bajnokságot tekinti. Miután az U23-as korosztálynak idén nem rendeznek világversenyt, nem is lehet más a cél, mint az ottani tapasztalatszerzés. Bár a közelgő sportesemények folyamatosan halasztásra vagy törlésre kerülnek, Sára bízik benne, ezt a viadalt már nem éri meg a koronavírus-járvány. Persze, a sport most az ő szemében is másodlagos.

„Először elég rosszul érintett a hír és az, hogy nem megyünk a háromhetes törökországi edzőtáborba, ahová hétfőn indultunk volna. Aztán most ott tartunk, nemhogy oda nem megyünk, itthon sem tudunk úgy edzeni, ahogyan terveztük. Ilyenkor egy picit van idő gondolkodni és belátni, az egészség mindennél fontosabb. Ez a helyzet megtanít minket arra, hogy abból kell kihozni a legtöbbet, ami van. Rendhagyó napok jönnek, és én kíváncsi vagyok, hogyan tudjuk megoldani a felkészülést, mert abban, hogy meg tudjuk, biztos vagyok.”

Hogy azért most se maradjunk 400 méteres gátfutás nélkül, az alábbi videóban felelevenítjük Mátó Sára borasi Eb-döntőjét, benne az ezüstérmet, továbbá junior és U23-as országos csúcsot érő 56.89 másodperces időeredménnyel. (Az ötödik helyen végzett Molnár Jankát is érdemes figyelni.)

 

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik