Lehet, hogy András Csaba jövőre is bizonyíthat az utánpótláskorúak között? Forrás: MOATSZ

Lehet, hogy András Csaba jövőre is bizonyíthat az utánpótláskorúak között?  •  Forrás: MOATSZ

Izgalmas és dinamikus irányba szeretné terelni az asztaliteniszsportot a nemzetközi szövetség (ITTF) − áll a szervezet közleményében. Ennek érdekében más struktúrában versenyeztetné az utánpótláskorúakat: a legfiatalabbaknak is lehetőséget adna, éppen ezért megreformálja az utánpótláskorosztályok határait. Eddig az U15-ös, az U18-as, az U21-es és a felnőttkorosztálynak tartott nemzetközi viadalokat, 2021-től viszont az U11-esek, az U13-asok, az U15-ösök, az U17-esek, az U19-esek és a felnőttek küzdhetnek az erőpróbákon − mindahány korcsoportban lehet világranglistapontokat szerezni.

Külön sorozatot indítana a legtehetségesebb pinpongosoknak, amelyben „az utánpótlásmezőny krémje” bizonyíthatna. Érdekesség, hogy a tervek szerint a lányoknak és a fiúknak külön helyszíneken szervezik a viadalokat.

A szisztéma számos kérdést vet fel: hogyan reagál erre az európai szövetség (ETTU)? Miként érinti az eddig az ifjúságiaknak és serdülőknek rendezett Európa-bajnokságot? Egyelőre a hazai szövetség főtitkára, Lajtai Kristóf sem tudja a válaszokat.

„Értelemszerűen megvárjuk, amíg biztossá válik a rendelet, hiszen az ITTF igazgatótanácsának november 9-ei gyűlésére van előterjesztve a téma, azaz hivatalos döntés elméletileg még nem született az ügyben. A ETTU reakcióját is megvárjuk, s csak ezután cselekszünk itthon. Értelemszerűen alkalmazkodunk hozzá, és a versenyrendszerünket a változásokhoz igazítjuk. Persze egyelőre abban sem lehetünk biztosak, hogy azok a sportolók, akik jövőre már nem számítottak volna ifinek, vajon indulhatnak-e az U19-esek között. András Csabának ez például nagyon jól jönne, hiszen kirobbanó formában van, de a koronavírus-járvány miatt nem léphetett asztalhoz utolsóévesen a korosztályos világversenyeken. Nem aggódunk, az egész magyar utánpótlásmezőnyt ismerjük, biztos hogy képesek vagyunk megtenni a megfelelő lépéseket” − fogalmazott Lajtai Kristóf.

További korosztályos hírek ASZTALITENISZ sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport