Rasovszky Kristófé lett az első vb-arany Dél-Koreában (Fotó: Derencsényi István)

 

– Akkor mostantól ehhez a bajuszsimogatáshoz szokjunk hozzá, mint győzelmi aktushoz?
Miért, nem jó?

 
Rasovszky Kristófé az első aranyérem Dél-Koreában
Edzője tíz kilométeren is dobogóra várja Rasovszkyt

Egy világbajnoki aranynál? Bármi jó.
Gondoltam, ha már van bajusz, legyen simogatás is.

Az előtte megtett ötezer méter is elég jól festett így indítás gyanánt.
Szerintem is, bár kicsit stresszesebb volt, mert feszültebb voltam előtte, mint egyébként. Tavaly, a glasgow-i Európa-bajnokságon nem éltem meg így a kezdést, itt valamiért igen, de aztán a versenyen ebből semmi sem köszönt vissza. Maximum egy szakaszon, a második körben, amikor rám jött valami öklendezésféle vagy kétszáz méteren keresztül, de aztán el is múlt azzal a lendülettel.

Nagyjából ezt várta, hogy így alakul?
Igen, talán egy picit jobban rá akartam volna pihenni a hajrára, ám amikor visszanéztem, és láttam, hogy milyen öldöklés megy a második-harmadik vonalban, akkor úgy döntöttem, jobb nekem ott elöl. Hamarabb indítottam meg a hajrát, mint terveztem, de bírtam erővel simán, úgyhogy örülök most nagyon.

Való igaz, a második kör végén a fordulónál olyan harakiri zajlott, hogy ott már bója sem lettünk volna szívesen. Ön teljesen kimaradt mindenből?
Igazából igen. A harmadik kör elején, amikor a francia és a kanadai srác próbált velem jönni, és éreztem, hogy igyekeznek rám zárni két oldalról, azt mondtam, ebből most itt elég, úgyhogy a hónom alá vettem a franciát, egy mozdulattal átraktam a másik oldalamra, hogy szórakoztassák inkább egymást, én meg elléptem.

Most már világbajnok is, ez jelent valami különöset?
Nagy dolog, de mind a ketten tudjuk, hogy azért a tíz kilométer a lényeg, az olimpiai kvalifikáció.

Olyannyira, hogy a szakág többi óriása szinte csakis arra koncentrál. A kívülálló talán megjegyzi, jó-jó, hogy hozta ezt az aranyat, de nem vesz ez ki sokat? Nem inkább a tízre kellett volna rátenni mindent, a többiekhez hasonlóan?
Ez az öt kilométer a napi edzésadagom negyede. Azaz ki nem vesz semmit. Számomra viszont elég jó üzenet, visszaigazolás, hogy jó formában vagyok, hiszen elég fölényesen sikerült nyernem azokkal szemben, akik csak erre a számra koncentráltak, azaz valószínűleg kizárólag a sebességre edzettek. Én azért másra is, a tíz kilométer ugyanis teljesen más verseny lesz, ott két-három körön át az erőgyűjtés is számít, miközben a tempót is tartani kell, hogy a finisben lehessen robbanni.

Három perccel a győzelem után az M4 Sportnak azt mondta élő adásban, jó, hogy ezt az öt kilométert így, aranyéremmel kipipálta, mert kiment a feszültség, és legalább megmutatja, mire képes igazán. Ez jól hangzik, meg egy picit durván is…
Pedig komolyan gondolom: igazán a tízre készültünk, és ott akarok nagyon jól úszni. Ráadásul azért sem számít sokat az erő szempontjából ez az öt kilométer, mert most van két nap pihenő, míg tavaly az Európa-bajnokságon két egymást követő napon nyomtuk le ugyanezt, és ott sem tűnt annyira kimerítőnek. Azaz jöhet a regeneráció, aztán kedden a tíz kilométer.

Ami pont a tíz kiosztandó olimpiai kvóta okán is sokkal keményebbnek ígérkezik, minden szempontból. Nem gondolja, hogy különösen a mai „kesztyűdobás” után esetleg le akarják majd vadászni útközben?
Egyrészt jobban be kell osztani az erőt, azaz csínján kell bánni a verekedéssel, másrészt amúgy is hasonló taktikával úszom majd. Csak a szokásos: menekülök előre.

 Akire csak felnézni lehet

 

Mohamed Ibrahim a 61. helyen végzett a versenyben. Utolsó lett, 12 perccel Rasovszky mögött. A szudáni fiatalember hajnal háromkor érkezett meg a helyszínre, egy éjszakai géppel jött, amelyet saját maga fizetett. Csak azért, hogy itt lehessen a világbajnokságon. Hogy úszhasson ezen a távon.

A sztoriját felfedező brazil újságíró a sajtótájékoztató után odalépett Rasovszky Kristófhoz, hogy esetleg nem szólna-e két jó szót az afrikai sráchoz. „Persze” – válaszolta Kristóf, majd megkeresték Ibrahimot, és két jó szó helyett a magyar világbajnok azzal indított, hogy a szudáni nyakába akasztotta az aranyérmét.

Emlékszel, mit mondtak az eligazításon? Aki itt elindul, és aki teljesíti a távot, az mind bajnok, helyezéstől függetlenül. Te is bajnok vagy!” – mondta neki, miközben elkészült a közös fotó.

Ibrahim gyakorlatilag szóhoz sem jutott a döbbenettől, de alighanem ekkorra végképp elkönyvelte magában: mindent megért, hogy itt lehessen, és ezt átélhesse.

Mi pedig csendben azt könyveltük el, hogy Kristóf nem csupán fantasztikus úszó, de a szó klasszikus értelmében vett jó ember is. Akire tényleg csak felnézni lehet.

A Nemzeti Sportot a vizes vb-ről tudósítja: Csurka Gergely, Roska Emese Boglárka, Derencsényi István (Kvangdzsu), Kovács Erika (Budapest).