Vizes vb: Rasovszky Kristófé az első aranyérem Dél-Koreában

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2019.07.13. 01:57
null
Rasovszky Kristóf világbajnok lett öt kilométeren Dél-Koreában (Fotó: Derencsényi István)
Rasovszky Kristóf győzött a nyílt vízi úszás öt kilométeres számában a dél-koreai vizes világbajnokságon, ezzel Magyarország szerezte meg a kvangdzsui esemény első aranyérmét. Rasovszky végig vezetett a versenyen, az utolsó kilométeren faképnél hagyta a mezőnyt, s 53:22 perces idővel győzött, mire a többiek beértek, ő már kiszállt a vízből. Székelyi Dániel a 6. helyen ért célba.

Tökéletes kezdés a kvangdzsui világbajnokságon: Rasovszky Kristóf megszerezte a magyar úszósport első világbajnoki címét nyílt vízi úszásban.

Akik gyakran járnak nyílt vízi versenyeken, vagy éppen nézik azokat, azok számára semmiféle meglepetés nem történt a kvangdzsui világbajnokságon – magyar idő szerint – péntekről szombatra virradó éjszaka a nyílt vízi úszók férfi 5 kilométeres számában – sem az elején, sem a végén.

Ahogy ugyanis megszoktuk, Rasovszky Kristóf fülig érő szájjal, már-már vigyorogva állt a stégen, a rajtra várva, s ahogyan szintén megszoktuk, utolsóként ugrott be a vízbe.

A végén meg elsőként szállt ki. Lassan-lassan ezt is megszokjuk.

Közte persze azért történt egy, s más a vízben, például az, hogy a mezőnyt vezető jet-ski sem mindig tudta pontosan, merre is az arra, vagy például az, hogy akadtak olyan úszók, akik menet közben elveszítették sapkájukat, akkora volt a harc végig.

És tulajdonképpen már az elejétől kezdve.

Ezt egyébként maga Rasovszky is megerősítette a győzelme után – az kívülről is látszott, hogy már az első körben hatalmas tülekedés megy azért, kik is kerüljenek a vezető helyekre. A mi szempontunkból viszonylag hamar helyre állt a világ rendje, hiszen Rasovszky az élmezőnyben tempózott.

Végig.

Négy kilométer után is, csakhogy akkortól már egyedül, hiszen tempót váltott, s a társak képtelenek voltak tartani vele a lépést.

A veszprémi fiú iramváltása után két-háromszáz méterrel gyönyörű látványt mutatott a mezőny, s ezt a célig végig élvezhettük – mondjuk ki bátran: Rasovszky Kristóf tönkre verte a mezőnyt Kvangdzsuban öt kilométeren!

Világbajnoki címe a magyar úszósport első vb-aranya nyílt vízi úszásban.

Ráadásul Székelyi Dániel is az élmezőnyben végzett, szintén pályafutása eddigi legjobb világbajnoki szereplését produkálta, hiszen a 6. helyen zárt.

„Boldog vagyok nagyon, nem is tudom, mit mondjak – nyilatkozta Rasovszky Kristóf az M4 Sportnak. – Bíztam benne, hogy képes leszek valami hasonlóra, mint tavaly, a glasgow-i Európa-bajnokságon, de ez mégiscsak egy vébé! Az elejétől kezdve nagyon nyomta mindenki, de reméltem, hogy a harmadik körben, amikor úgy igazán bele akarom adni az úszásomba az erőt, le tudom szakítani a többieket. Kicsit hamarabb indultam meg, mint terveztem, de úgy éreztem, mennem kell. Hogy mi lesz ezek után tíz kilométeren? Nem tudom. Furcsa volt, mert reggel izgultam egy kicsit, és ez nem jellemző rám, remélem, hogy az öt kilométer és az aranyérem megnyugtat, ahogyan azt is, hogy a tíz kilométer ennél sokkal jobb lesz.”

A kvalifikációs szabályok értelmében a világbajnokság első tíz helyezettje megszerzi a kvótát – egy országból legfeljebb két úszó indulhat Tokióban. A számot magyar idő szerint hétfő éjszaka egy órakor rendezik Kvangdzsuban (ott akkor hétfő reggel 8 óra lesz).

Egy ilyen eredmény 10 kilométeren két magyar kvótát érne – Rasovszky mellett Székelyi Dániel is kijutna Tokióba (Fotó: Derencsényi István)
Egy ilyen eredmény 10 kilométeren két magyar kvótát érne – Rasovszky mellett Székelyi Dániel is kijutna Tokióba (Fotó: Derencsényi István)

És az öt kilométeres táv után bizakodhatunk abban, hogy akár két magyar is kvótát szerezhet, hiszen Székelyi Dániel is remek teljesítmény nyújtott.

„Az első kör viszonylag lassabb volt, ez nekem nagyon kedvezett, utána képes voltam egyre gyorsabb lenni. Próbáltam kimaradni a bunyókból, ennek ellenére kaptam néhány pofont, de ez benne van ebben a sportágban. El kell viselni. Én most elviseltem – mondta Székelyi. – Taktikailag mindent megcsináltam, amit elterveztem, ez biztató. Ezek után tíz kilométeren is jó szereplést várok magamtól: szeretném, ha Kristóffal együtt megszereznénk a tokiói kvótát.”

FINA VIZES VILÁGBAJNOKSÁG, KVANGDZSU
NYÍLT VÍZI ÚSZÁS
FÉRFI 5 KM

Világbajnok: Rasovszky Kristóf (Magyarország, klub: Balaton ÚK Veszprém, edző: Szokolai László) 53:22.1
2. Logan Fontaine (Franciaország) 53:32.2
3. Eric Hedin (Kanada) 53.32.4
4. Matej Kozubek (Csehország) 53:33.6
5. Domenico Acerenza (Olaszország) 53.34.0
6. Székelyi Dániel (Magyarország) 53:34.4

27. Farkas Tamás (Szerbia) 53:44.5

KÖVETKEZIK
Vasárnap, 1.00:
női 10 km (Olasz Anna, Rohács Réka)

A Nemzeti Sportot a vizes vb-ről tudósítja: Csurka Gergely, Roska Emese Boglárka, Derencsényi István (Kvangdzsu), Kovács Erika (Budapest).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik