Vizes vb: elindult a jegyértékesítés, bemutatták az érmeket, jön Bach is

Vágólapra másolva!
2022.05.18. 11:44
null
Bemutatták a hazai vizes vb érmeit (Fotó: Tumbász Hédi)
Szerdán sajtótájékoztatót tartott az egy hónap múlva kezdődő vizes világbajnokság szervezőbizottsága, amelyen bejelentették, hogy megkezdődött a jegyértékesítés a június 18. és július 3. közötti versenyre.

Mint ismert, február 7-én jelentette be a Nemzetközi Úszószövetség (FINA), hogy a visszalépő Fukuoka helyett – 2017 után ismét – Magyarország rendezheti a vizes sportok idei világbajnokságát. Szerdán a budapesti sajtótájékoztató során a szervezőbizottság elnöke, a Magyar Úszószövetség elnöke, Wladár Sándor elmondta, pontosan 100 napja jelentette be a FINA Büro, hogy Magyarország rendezheti a 19. FINA-vb-t.

„A mögöttünk álló száz nap a felgyorsult idő keretében telt, nagyon sok munka van mögöttünk, de már látszik, hogy hová fogunk megérkezni. Van már logó, van már szlogen, jelmondat. Azt kívánom, hogy az előttünk álló három hét a sport ünnepe legyen. Ha a négyszáz vegyeshez akarnám hasonlítani a munkánkat, akkor most fordultunk rá az utolsó százra, amikor már ég a tüdő, zsibbad a kar, és csillagokat látunk, de be fogunk érni a célba” – mondta Wladár.

Elkészültek az érmek, bemutatták az érem készítésének folyamatát egy rövid kisfilmben, amely végigkísérte, hogyan lesz a tervezőasztalon megálmodott nyakbavalóból valóság.

A világbajnoki érméket a jövő ifjú bajnokai hozták be a sajtótájékoztatónak helyt adó terembe, s ott kerültek kiállításra az esemény idejére. Kiderült, 250 garnitúra készül majd az érmékből, amelyeket Németországban gyártanak.

„Az egész vb megszervezésére volt négy hónapunk, szóval még az egynegyede hátravan a szervezési munkának. Németországban, a német pénzverdénél készülnek az érmek, sajnos az idő szűke miatt kénytelenek voltunk külföldön készíttetni őket. Kézzel csiszoltak, s nem lesz két egyforma belőlük. Egyelőre egy garnitúra van készen” – fogalmazott Szántó Dávid, a szervezőbizottság operatív igazgatója, aki az előzetes nevezések hétfői lezárulta után arról is beszámolt, 180 országból érkeznek versenyzők, a számuk akár a 2700-at is elérheti.

(Fotó: Tumbász Hédi)
(Fotó: Tumbász Hédi)

Szerdán a sajtótájékoztatóval egy időben kezdődött a jegyértékesítés a vb hivatalos honlapján (www.fina-budapest2022.com): a legolcsóbb belépő 1000 forint lesz – ezért a műugrók versenyeire lehet majd eljutni.

„Összesen 180 000 belépőt talál majd gazdára. Ezúttal nem lesz nyitva a Duna Aréna két oldala, így csak 5000-5500 férőhely kerül kialakításra. Az úszóversenyekre akár 1500 forintért is el lehet jutni, a legdrágább belépő ide 19 000 forint lesz. A Lupára a nyílt vízi versenyekre 3000 forint a belépő, ami a Beachre is belépésre jogosít. A műugróversenyekre 1000, a szinkronúszásra 1500, a vízilabda selejtezőmérkőzéseire 4000-8000 forint között lesz a belépőjegy, ám ez a döntőre nyilván emelkedni fog” – árulta el Szántó.

A Nemzeti Sportügynökség igazgatója, Mihók Attila szűkszavúan, ám lényegre törően beszélt a költségekről.

„A szervezés nettó költsége 27 milliárd forint, amire még rájön nettó 4.5 milliárd a FINA-nak fizetendő jogdíj” – közölte Mihók.

Váradi József, a WizzAir vezérigazgatója is tagja a szervezőbizottságnak, aki rámutatott, mennyi haszna is lehet a vb-rendezésnek.

„Óriási verseny van világszerte a figyelemért és a turizmusért. A sport egy olyan lehetőség, ami odavonzza a figyelmet. Az elmúlt két évben megszűnt a városi turizmus, most újra lehet pozicionálni a turizmust és erre a vizes vb nagyszerű lehetőség. Rengeteg mérhető hasznossága van a FINA világbajnokságának, s csak az egyik az, hogy újra felfigyeljenek a városra, az országra” – fogalmazott.

Gyurta Dániel elárulta, Thomas Bach is érkezik a vb-re (Fotó: Tumbász Hédi)
Gyurta Dániel elárulta, Thomas Bach is érkezik a vb-re (Fotó: Tumbász Hédi)

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a világbajnokságra Budapestre érkezik Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is.

„Komoly fegyvertény, hogy a NOB-elnök eljön, ezzel is felteszi az eseményt arra a polcra, ahová egyébként is való. Amikor 2015-ben Budapest átvállalta Mexikótól a vb-t, akkor még medencénk sem volt, két év alatt kellett felépíteni a Duna Arénát. Most meg mindössze négy hónapunk volt a teljes szervezésre, de ha továbbra is olyan elánnal dolgozik a szervezői csapat, mint eddig, akkor biztosak lehetünk benne, hogy igen színvonalas világbajnokságot fogunk rendezni” – mondta Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának tagja.

A szervezőbizottságot erősíti az ugyancsak olimpiai bajnok úszó Kovács Ágnes, aki arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt még több országban szigorítások vannak érvényben, így a kínai küldöttség például csak 41 fős lesz, teljesen külön érkezik a világbajnokságra. Hozzátette, a magyarok klasszisok – Milák Kristóf vagy Hosszú Katinka – mellett, amerikai szupersztárok is érkeznek, itt lesz az egyformán hétszeres ötkarikás aranyérmes Caeleb Dressel és Katie Ledecky is. „Mindig is irigyeltem azokat a sportolókat, akik hazai közönség előtt versenyezhettek, az én pályafutásom egyik ékköve éppen ezért a 2006-os Európa-bajnokság. Csodálatos dolog magyarként itthon versenyezni” – nyilatkozta Kovács, aki 2006-ban a Margitszigeten mindhárom mellúszó számban bronzérmes volt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik