Vizes vb: „Aki ilyet fontolgat a fejében, mondjon le!”

Vágólapra másolva!
2022.01.24. 10:04
null
Elvileg négy hónap múlva vb Fukuokában, azonban még mindig nem tudni, hogy tényleg akkor és tényleg ott kell-e vízbe ugraniuk a sportolóknak (Fotó: Shutterstock)
Nem tartják jó ötletnek a vizes sportok képviselői, hogy egy éven belül akarnak két világbajnokságot és olimpiát rendezni.

 


Továbbra is bizonytalanság övezi a májusi fukuokai vizes világbajnokságot – a rendezés vagy éppen a halasztás kapcsán pedig egészen eszement teóriák látnak napvilágot.

Sós Csaba
Sós Csaba

Bár olybá tűnik, ha a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) mégiscsak bejelenti a vb elhalasztását, ezek a furcsa, egyelőre inkább vízióként felfogható tervek valósággá válnak.

És akkor előáll(hat) az a helyzet, hogy az eredetileg 2021-es fukuokai világbajnokságot nem 2022 májusában rendezik meg (és nem biztos, hogy Japánban), hanem 2023 nyarán, s a 2023-as decemberi dohai vb-t emiatt áttolják a következő év januárjára – fél évvel a párizsi olimpia elé.

Utóbbi már eleve nonszensz, az meg, hogy egy éven belül két vb-t és egy olimpiát rendeznek (nem beszélve az ötkarikás játékok évében menetrendszerűen kiírt kontinensviadalokról), valóban képtelenség.

„Konkrét információm nekem sincs, de úgy tudom, elhalasztják a májusi világbajnokságot – nyilatkozta lapunknak Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya. – A koronavírus-járvány első évéhez képest ez azért más helyzet, mert nem az esztendő egyetlen versenyét akarják elhalasztani, őszintén szólva, én nem is bánnám, ha megtennék, hiszen a versenynaptár nagyon zsúfolt. Az más kérdés, hogy a felröppenő hírek és időpontok sem igazán kedvezőek, biztos, hogy nincs értelme két világbajnokságot egymás után megrendezni hat hónapos eltéréssel, a másodikat ráadásul az olimpia előtt fél évvel – nem hiszem, hogy ezen a vébén túl sok nagy név rajtkőre állna… Bárhogy is lesz, nem esem pánikba, mert versenyünk lesz bőséggel az idén a világbajnokság nélkül is, egyedül a bizonytalanság zavaró. Jó lenne tudni valami biztosat, hiszen ennek függvényében lehet, hogy az áprilisi magyar bajnokságot is mozgatnunk kell.”

Rasovszky Kristóf
Rasovszky Kristóf

Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém) és úszótársai szombaton landoltak Thaiföldön, kezdetét vette az a háromhetes edzőtábor, amely arra hivatott, hogy minél jobban felkészüljenek az idei versenyekre, csak éppen még azt nem tudják, hogy melyiket mikor és hol rendezik meg.

„Így azért elég nehéz megtervezni egy évet – ismerte el az olimpiai ezüstérmes nyílt vízi úszó. – Már egy ideje mindenki arról beszél, hogy elhalasztják a májusi vébét, mondanám, hogy nem értem, miért tart ennyi ideig meghozni egy döntést, mégsem teszem, hiszen a sportágunkban még egyetlen világkupaversenyt sem sikerült kiírni erre az évre… Az pedig, aki kitalálta, hogy félévente rendezne két világbajnokságot, majd egy olimpiát, szerintem még sohasem készült fel nagy versenyre. Nem szoktam ilyeneket mondani, de ennek kapcsán úgy gondolom, aki ilyen menetrendet forgat a fejében, az inkább mondjon le a tisztségéről.”

Az úszók persze nem ülhetnek ölbe tett kézzel a döntésre várva, Rasovszkyék is „belecsaptak a lecsóba”, mondván: „Arra számítunk, hogy a felkészülésünkben szereplő időpontokban lesznek a versenyek, aztán ha változik a helyzet, változtatunk mi is. Előbb-utóbb csak kitisztul a kép.”

Manhercz Krisztián
Manhercz Krisztián

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik