Elvileg négy hónap múlva vb Fukuokában, azonban még mindig nem tudni, hogy tényleg akkor és tényleg ott kell-e vízbe ugraniuk a sportolóknak (Fotó: Shutterstock)

 


Továbbra is bizonytalanság övezi a májusi fukuokai vizes világbajnokságot – a rendezés vagy éppen a halasztás kapcsán pedig egészen eszement teóriák látnak napvilágot.

Sós Csaba

Bár olybá tűnik, ha a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) mégiscsak bejelenti a vb elhalasztását, ezek a furcsa, egyelőre inkább vízióként felfogható tervek valósággá válnak.

És akkor előáll(hat) az a helyzet, hogy az eredetileg 2021-es fukuokai világbajnokságot nem 2022 májusában rendezik meg (és nem biztos, hogy Japánban), hanem 2023 nyarán, s a 2023-as decemberi dohai vb-t emiatt áttolják a következő év januárjára – fél évvel a párizsi olimpia elé.

Utóbbi már eleve nonszensz, az meg, hogy egy éven belül két vb-t és egy olimpiát rendeznek (nem beszélve az ötkarikás játékok évében menetrendszerűen kiírt kontinensviadalokról), valóban képtelenség.

„Konkrét információm nekem sincs, de úgy tudom, elhalasztják a májusi világbajnokságot – nyilatkozta lapunknak Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya. – A koronavírus-járvány első évéhez képest ez azért más helyzet, mert nem az esztendő egyetlen versenyét akarják elhalasztani, őszintén szólva, én nem is bánnám, ha megtennék, hiszen a versenynaptár nagyon zsúfolt. Az más kérdés, hogy a felröppenő hírek és időpontok sem igazán kedvezőek, biztos, hogy nincs értelme két világbajnokságot egymás után megrendezni hat hónapos eltéréssel, a másodikat ráadásul az olimpia előtt fél évvel – nem hiszem, hogy ezen a vébén túl sok nagy név rajtkőre állna… Bárhogy is lesz, nem esem pánikba, mert versenyünk lesz bőséggel az idén a világbajnokság nélkül is, egyedül a bizonytalanság zavaró. Jó lenne tudni valami biztosat, hiszen ennek függvényében lehet, hogy az áprilisi magyar bajnokságot is mozgatnunk kell.”

Rasovszky Kristóf

Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém) és úszótársai szombaton landoltak Thaiföldön, kezdetét vette az a háromhetes edzőtábor, amely arra hivatott, hogy minél jobban felkészüljenek az idei versenyekre, csak éppen még azt nem tudják, hogy melyiket mikor és hol rendezik meg.

„Így azért elég nehéz megtervezni egy évet – ismerte el az olimpiai ezüstérmes nyílt vízi úszó. – Már egy ideje mindenki arról beszél, hogy elhalasztják a májusi vébét, mondanám, hogy nem értem, miért tart ennyi ideig meghozni egy döntést, mégsem teszem, hiszen a sportágunkban még egyetlen világkupaversenyt sem sikerült kiírni erre az évre… Az pedig, aki kitalálta, hogy félévente rendezne két világbajnokságot, majd egy olimpiát, szerintem még sohasem készült fel nagy versenyre. Nem szoktam ilyeneket mondani, de ennek kapcsán úgy gondolom, aki ilyen menetrendet forgat a fejében, az inkább mondjon le a tisztségéről.”

Az úszók persze nem ülhetnek ölbe tett kézzel a döntésre várva, Rasovszkyék is „belecsaptak a lecsóba”, mondván: „Arra számítunk, hogy a felkészülésünkben szereplő időpontokban lesznek a versenyek, aztán ha változik a helyzet, változtatunk mi is. Előbb-utóbb csak kitisztul a kép.”

 Manhercz Krisztián: Az olimpiát is simán meg tudták rendezni...
Manhercz Krisztián
A vízilabdázók körében is központi téma a világbajnokság esetleges elhalasztása, a reakciók pedig vérmérséklettől függően a felháborodástól a szomorúságig tartó skálán mozognak, de az biztos, hogy senki sem boldog a szárnyra kapott hírektől.

„Nagyon nem örülök neki, hogy elmarad a világbajnokság – ha valóban elmarad. Végül is az olimpiát ellenőrzött körülmények között simán meg tudták rendezni, így a lényegesen kevesebb sportolót érintő vizes vébét is meg lehetne tartani – mondta a Nemzeti Sportnak az OSC olimpiai bronzérmes szélsője, Manhercz Krisztián. Azt se felejtsük el, hogy négy hónap múlva kezdődne az esemény, már hetek alatt is rengeteget változhatnak a körülmények. Értem, hogy hamar dönteni kellene, de ez nem fair a sportolókkal szemben, hiszen mi mindent megteszünk, hogy jó állapotban legyünk, minden eszközzel védekezünk, hogy ne kapjuk el a vírust. Látjuk, hogy a kézilabda Európa-bajnokságot is le tudják játszani, hasonló óvintézkedések mellett a vizes vb sem lenne megoldhatatlan.”

A tokiói olimpia All Star-csapatába beválogatott játékos azt is kiemelte, hogy nagyon nehéz úgy edzeni, hogy a játékosok tulajdonképpen nem tudják, mire készülnek, mikorra kellene időzíteni a csúcsformát.

„Mi is csak pletykákból értesülünk mindenről, de úgy hallottuk, hogy 2023 nyarára tennék át a fukuokai vébét, a 2023-as dohai tornát pedig 2024 januárjára halasztanák, de akkortájt Európa-bajnokság is szerepel a programban – osztotta meg az értesüléseit Manhercz. – Márpedig ezek mind olyan tornák, amelyeken olimpiai kvótát lehet szerezni. Ez káoszhoz vezetne a párizsi kvalifikációban.”