Vizes Eb: Példaértékű rendezés Tokió előtt – Szabó Tünde

Vágólapra másolva!
2021.05.24. 13:07
null
Szabó Tünde szerint példaértékű volt a budapesti vizes Eb megrendezése a tokiói olimpia előtt (Fotó: Tumbász Hédi)
Tizenöt magyar érmet, közte öt aranyat hozott a budapesti vizes Európa-bajnokság – hétfőn sajtótájékoztatót tartott a Magyar Úszószövetség, amelyen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Wladár Sándor elnök összegezte a „buborékos” rendezés tapasztalatait is.

 

„Ezt már nem lehet elvenni tőlünk – jelentette ki Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke a hétfőn délelőtt a Duna Aréna előtt megtartott sajtótájékoztatón. – Ötvenegy ország, száznegyven csapat, közel négyezer ember részvételével rendeztük meg ezt a kontinensviadalt egy olyan buborékban, amilyet előttünk még senki sem csinált meg. Komolyan gondolom: már önmagában ez óriási eredmény – mindehhez valódi összefogásra volt szükség.”

A budapesti úszó, műugró, műúszó és nyílt vízi úszó Európa-bajnokság két hete alatt a magyar csapat tizenöt érmet szerzett: az első héten Olasz Anna tíz kilométeren a második, a nyílt vízi váltó a csapatversenyben a harmadik helyen végzett, és a szinkronúszók is szereztek egy bronzot.

Aztán a medencés úszók belecsaptak a második héten: Milák Kristófnak (100 és 200 pillangó), Hosszú Katinkának (400 vegyes), Kapás Boglárkának (200 pillangó) és Szabó Szebasztiánnak (50 pillangón) köszönhetően ötször szólt a Himnusz a Duna Arénában – emellett Hosszú szerzett még egy ezüstöt (200 pillangó) és egy bronzot (200 vegyes), Kapás az arany mellé szintén hozzátett egy ezüstöt (4x200-as gyorsváltóban Kapáson kívül Jakabos Zsuzsanna, Fábián Fanni és Veres Laura úszott) és egy bronzot (400 gyors), Mihályvári-Farkas Viktória 400 vegyesen lett második, míg Kenderesi Tamás 200 pillangón, Burián Katalin 200 háton végzett a harmadik helyen.

„Mindig öröm, ha magyar sikerekről számolhatunk be, különösen, ha mindez egy ilyen különleges esemény után történik. Mert a budapesti Európa-bajnokság nem mindennapi verseny volt: buborékban került megrendezésre, s már Tokió főpróbájaként tekintett rá mindenki. Aki itt alkalmazkodni tudott, az mindebből előnyt kovácsolhat az olimpián – mondta el Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. – A tizenöt magyar érem fantasztikus eredmény – gratulálok a sportolóknak. A kiváló szereplés jól mutatja azt a munkát, amelyet eddig elvégeztek. És azt is, hogy amikor nehézségekkel küzdöttek, amikor a pandémia okán megváltoztak a korábbi körülmények, mellettük álltunk, és biztosítottuk számukra az edzési lehetőségeket, később pedig az edzőtáborokat. Az Európai Úszószövetség, a LEN Büro tagjai elégedetten távoztak Budapestről, valóban óriási eredmény és teljesítmény, hogy rekordlétszámmal és a biztonságot, az egészséget szem előtt tartva rendeztük meg ezt a kontinensviadalt. Köszönet illeti az orvosi stábot és az egészségügyi személyzetet is – Tokió szempontjából nemcsak a rendezés terén, hanem ebben az összevetésben is példaértékűen helytállt mindenki.”

Az Európa-bajnokság idején 18 ezer koronavírus-tesztet végeztek el a szakemberek, ezekből mindössze négy hozott pozitív eredményt.

Szántó Dávid, az Eb versenyigazgatója a sajtótájékoztatón azt is elárulta, hogy akadt két renitens: egy belga és egy azeri résztvevő megpróbált kiszökni a buborékból, ám a szervezők résen voltak – mindkettejük akkreditációját érvénytelenítették, és mindkettejüknek haza kellett utazniuk idő előtt.

A sajtótájékoztatón Milák Kristóf elégedetten értékelte teljesítményét, imigyen: „Ami a pillangóúszást illeti, kielégítőnek mondanám a százon és a kétszázon elért időeredményemet is, a gyorsúszó kalandjaimat pedig most kezdtem el a felnőttek között. Kétszázon gyorson már egy viszonylag jó, mondhatnám azt, hogy világviszonylatban is jónak számító időt úsztam, a többiről egyelőre ne beszéljünk. Nem volt könnyű a buborékban élni, én legalábbis nehezen viseltem. Az Európa-bajnokság elején jóval többet úsztam, a végére pedig mentálisan fáradtam el. Már nagyon vártam, hogy vége legyen, és kijöhessek a buborékból – ünneplés nem volt, aludtam egy nagyot. Erre vágytam leginkább.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik