Vizes Eb: Sömenek negyedik, Gálicz nyolcadik

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2021.05.16. 14:38
null
Gálicz Péter 8. lett 25 kilométeren (Fotó: Derencsényi István)
A mezőny második felében zárt a két magyar férfi nyílt vízi úszó a Lupa-tavon megrendezett Európa-bajnokság 25 kilométeres versenyében – a magyar hölgyek közül Sömenek Onon Kata szerepelt a legjobban, ő a negyedik helyen végzett.

 

Az Európa-bajnokság leghosszabb távjának vágtak neki a nyílt vízi úszók a Lupa-tavon: a férfiak és a nők – tíz perc eltéréssel – egymás után rajtoltak vasárnap délelőtt, és a 25 kilométeres verseny mezőnyében öt magyarnak szurkolhattunk; a szám 2018-as Eb-aranyérmese, Rasovszky Kristóf ezúttal nem szállt harcba, így az 5 kilométeren elért negyedik, a 10 kilométeren szerzett ötödik helyével, valamint a váltóban (Rohács Rékával, Olasz Annával, Betlehem Dáviddal) ünnepelt bronzéremmel búcsúzott a kontinensviadaltól.

Nem kezdtek rosszul a magyarok. A férfiak között Huszti Dávid 2500 méter után a második helyen haladt – közvetlenül a cseh Matej Kazubek mögött. Tíz kilométerhez közeledve rövid ideig a vezetést is átvette, s ha pozícióját nem is tudta stabilan őrizni, 15 kilométerig tartotta a lépést az élen haladókkal, úgy tűnt, harcban lehet a dobogós helyezések bármelyikéért. Onnantól viszont egyre hátrébb csúszott, 20 kilométernél egészen a 14. helyig, ahonnan már nem tudott visszakapaszkodni a legjobbakhoz, végül tizedikként zárt.

Így értékelt a magyar a viadal után: „A vége már nagyon rossz volt... Amikor bemondták, hogy tizedik lettem, nagyon örültem, azt hittem, tök utolsó leszek. Az egyértelműen látszott, hogy életem első huszonöt kilométere volt ez, tanultam is belőle, mégpedig azt, másként kell frissítenem, és egy kicsit visszább is kellett volna helyezkednem, mert így az utolsó két kör már iszonyatosan fájt.”

A 10 kilométeren 17. helyen végzőGálicz Péter szinte végig a mezőny második felében úszott (5000 és 21 750 méternél a hetedik helyen állt), végül nyolcaddiként ért célba.

„A célban a levegőbe csaptam, egyrészt a nyolcadik helyezés okán, másrészt, hogy végigmentem a távon – így Gálicz Péter. – Életem első felnőttversenyén a leghosszabb távon ez szerintem szép teljesítmény; ennyi időn keresztül úszni fizikailag is és mentálisan is kemény.”

A magyar hölgyek parádésan kezdték a távot:2500 méterig Sömenek Onon Kata, valamint a 10 kilométer ezüstérmese, Olasz Anna felváltva vezetett. Vas Luca (5 kilométeren ötödik) is állt az élen, 4250 méternél. A hazai hölgyek a táv második felében visszaestek – Olasz célba sem ért –, kivéve Sömeneket, aki 22 kilométernél még bronzérmes pozícióban tanyázott. A mindössze 21 éves német Lea Boy ekkor már 11 másodperccel vezetett a második francia Lara Grangeon előtt, s előnyét a végéig megőrizte, így a csapatban szerzett második hely után aranyérmet is nyert. Habár remekül úszott, a medáliáért már nem tudott csatázni Sömenek Onon Kata, aki a megsüvegelendő negyedik helyen zárt, és elégedett a teljesítményével:

„Pályafutásom legjobb eredménye ez az Európa-bajnoki negyedik hely, és persze, örülök is, csakhogy a leghosszabb távon ilyen kicsivel lemaradni a dobogóról nem túl szívderítő. Nem is lehetek elégedetlen, így hirtelenjében nem is találok hibát az úszásomban, úgyhogy azt hiszem, azon múlt minden, hogy a többiek jobbak voltak nálam.”

Olasz Anna 22 kilométernél döntött úgy, hogy kiszáll: „Egyszer történt meg velem, hogy nem úsztam végig egy huszonöt kilométeres versenyt, akkor a szervezők kivettek a vízből a kihűlés veszélye miatt – önszántamból még sohasem adtam fel. Öt kilométernél már jeleztem az edzőmnek, hogy fáj a lábam és a vállam, de akkor még mentem tovább, pedig tudtam, hogy külön nem készültünk a leghosszabb távra, ám az elmúlt napokban megfordult a fejemben, hogy akár nyerhetek is huszonöt kilométeren, ezért is indultam végül. Ehhez képest be sem tudtam fejezni a versenyt... Nem volt könnyű meghoznom a vízben ezt a döntést, de gondolnom kellett arra is, hogy öt hét múlva pótkvalifikációs versenyen indulok, nem akartam kockáztatni.”

Vas Katáról meg kell említeni, hogy elsőéves felnőttként lett nyolcadik. Ő így látta a történteket:

„Az volt a célom, hogy leússzam a távot, hiszen először mentem neki a huszonöt kilométernek, vagyis igazából fogalmam sem volt, mire is vállalkozom – csak annyit tudtam előre, hogy nagyon hosszú lesz. Menet közben meg sem fordult a fejemben, hogy feladom, pedig korábban volt már ilyen gondolatom egy-egy tíz kilométeres viadal során. Szerintem vállalkozom a későbbiekben is erre a távra.”

VIZES EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUDAPEST
NYÍLT VÍZI ÚSZÁS, 25 KILOMÉTER
Eredmények
Férfiak

1. Axel Reymond (francia) 4:35:59.8 óra
2. Matteo Furlan (olasz) +5.3 másodperc
3. Kirill Abroszimov (orosz) +12.2 mp
...8. Gálicz Péter +1:32.9 perc
...10. Huszti Dávid +2:37.2 p
Nők
1. Lea Boy (német) 4:53:57.0 óra
2. Lara Grangeon (francia) +1:01.4 perc
3. Barbara Pozzobon (olasz) +1:01.7 p
4. Sömenek Onon Kata + 1:04.8 p
...8. Vas Luca +6:02.5 p
Olasz Anna nem fejezte be a távot.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik