Úszó ob: Milák nyerte az Eb-döntőnek beillő 200 pillangót

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.27. 19:01
Igazi sztárparádét hozott a debreceni úszó országos bajnokság 200 méteres pillangója: Milák Kristóf nagy versenyben győzött Kenderesi Tamás és Biczó Bence előtt, Cseh László csak a 4. lett.
Milák Kristóf nyerte meg a 200 pillangó döntőjét (Fotó: Török Attila)
GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!
Milák Kristóf nyerte meg a 200 pillangó döntőjét (Fotó: Török Attila) GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

 

50 méter után Milák 0.47 másodperces előnnyel vezetett Kenderesi és Cseh előtt, onnantól kezdve azonban már Biczó tempózott a harmadik helyen, de megszorítani nem tudta a két éllovast. Milák végül jobb időt úszott Debrecenben, mint amivel Michael Phelps győzött a riói olimpián (1:53.19 perc), Kenderesi egyéni rekordot (1:53.42) repesztett a fináléban.

„Az első száz nagyon könnyedén ment. Láttam, hogy ott van mellettem Tomi, meg is lepődtem, milyen jól el tudja kezdeni, és a második százra is marad ereje, le a kalappal előtte! A második százon el akartam kezdeni hajrázni, de valahogy nem jött össze, a helyzet nem feszélyezett annyira” – mondta Milák Kristóf.

Kenderesi Tamás úgy fogalmazott, nagyon megnyugodott: „Iszonyúan örülök, hogy három év után végre sikerült megjavítanom az egyéni legjobb időmet!”

Cseh Lászlónak át kell gondolnia az egészet, de az biztos, hogy 1:53.4-et még húszévesen sem tudott márciusban. „Gondolatban sem fordult meg, hogy egy ob-n Európa-csúcs plusz fél másodperc kell a győzelemhez. Itt 1:53.9-et terveztem, és már délelőtt meg akartam úszni, hogy délután felszabadultan mehessek neki, ám nem jött össze, és erőm sem maradt annyi a döntőre – de mondom, ha nem ezt csinálom, nem hajtok délelőtt, akkor sem ment volna az, amit Kender úszott most.”

Milák és Cseh már a délelőtti előfutamban, Kenderesi és Biczó az esti döntőben teljesítette az olimpiai A-szintet.

A nők hasonló számában Hosszú Katinka meglepetésre csak a harmadik lett, így ebben a számban a világbajnokságon sem indulhat. Az első helyen Kapás Boglárka végzett (2:07.37), megelőzve Szilágyi Liliánát (2:07.67). Kapás is megúszta az olimpiai A-szintet – ezt Hosszú és Szilágyi már az elmúlt hétvégén Marseille-ben teljesítette.

 

Kapás Boglárka nagyon örült az időeredménynek, hiszen két tizedre úszott eddigi legjobbjától. „Fel voltam készülve mindenre, hiszen tudtam, hogy négyen vagyunk esélyesek a győzelemre, az is történhetett volna, hogy dobogóra sem kerülök. De annak adtam a legtöbb esélyt, hogy megnyerem, mert bíztam magamban, jól sikerült a felkészülés, viszont nagyon izgultam, jobban, mint szoktam, emiatt kicsit féltem, nehogy túlizguljam. Szerencsére az történt, amire Balázs is és én is számítottam.”

„Végre ez okos úszás volt. Úgy tűnik, ezt az időt most már elég stabilan tudom, ez sokat jelenthet a folytatásban” – nyilatkozta Szilágyi Liliána.

Hosszú Katinka csalódottan bevallotta, nem erre számított. „Azért fáj nagyon, mert a kétszáz pillangót nagyon szeretem, akárcsak a kétszáz hátat – és úgy éreztem, most nagyon ment a pille, függetlenül attól, hogy eléggé fáradtnak érzem magam, akárcsak Marseille-ben, ahol a kétszáz vegyes után úsztam a jó időt pillén. Két tized hiányzott csupán, ez bosszant – de erős vagyok, felállok ebből.”

Az ob első napjának első döntőjét Késely Ajna nyerte meg 800 méter gyorson, ám a kőbányaiak büszkesége az aranyérem mellett még egy sikert elkönyvelhetett: a 8:28.19-es ideje egyben azt jelenti, hogy megúszta az olimpiai A-szintet ezen a távon.

„Az első százon lassabban kezdtem, mint gondoltam, ezután rosszabb iramot is vettem fel a táv hátralévő részén. Jobbra számítottam, jobb idő is volt írva arra a bizonyos papírra, szerintem többet kellene versenyezni, hogy érezzem az iramot. Rengeteget hagytam ki az ifjúsági olimpia után, de úgy érzem, ennek tudatában ez nem olyan rossz idő” – mondta Késely Ajna.

Férfi 50 méter gyorson is született egy olimpiai A-szint: a győri Lobanovszkij Maxim 21.79-es győztes ideje. A második helyen Németh Nándor (BVSC) végzett.

„Csak úgy repültem a vízben, hihetetlenül jól ment. Ez az egyéni legjobb időm, olimpiai A-szint, csak örülni tudok ennek!” – lelkendezett Lobanovszkij.

ÚSZÁS, ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, DEBRECEN
1. NAP
Férfi 50 m gyors

1. Lobanovszkij Maxim (Győri Úszó Sportegyesület) 21.79
2. Németh Nándor (BVSC-Zugló) 22.18
3. Takács Krisztián (Győri Úszó Sportegyesület) 22.33

Férfi 200 m pillangó
1. Milák Kristóf (BHSE) 1:53.19
2. Kenderesi Tamás (Pécs Sport Nonprofit) 1:53.42
3. Biczó Bence (FTC) 1:56.13

Női 200 m pillangó
1. Kapás Boglárka (UTE) 2:07.37
2. Szilágyi Liliána (FTC) 2:07.67
3. Hosszú Katinka (Iron Swim) 2:07.91

TOVÁBBI BAJNOKOK
FÉRFIAK
1500 m gyors:
Kalmár Ákos (Bajai Spartacus) 15:03.08
100 m hát: Balog Gábor (Győri Úszó SE) 54.18
100 m mell: Szilágyi Csaba (Hódmezővásárhelyi Senior) 59.40 – új országos csúcs

NŐK
50 m gyors:
Senánszky Petra (Debreceni Sportcentrum) 25.75
800 m gyors: Késely Ajna (Kőbánya SC) 8:28.19
100 m hát: Burián Katalin (BVSC-Zugló) 1:00.67
100 m mell: Békési Eszter (Egri Úszó Klub) 1:08.95

MIXED
4x100m gyors:
Győri Úszó SE (Lobanovszkij Maxim, Szabó Szebasztián, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna) 3:70.07

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik