Úszó Eb: Rasovszky Kristóf Eb-ezüstérmes 10 km-en – óvott a magyar csapat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.09. 15:24
Rasovszky Kristóf a második helyen csapott a célba a glasgow-i nyílt vízi úszó Európa-bajnokság 10 km-es versenyében. A magyar úszó – aki szerdán az 5 kilométeres távon verhetetlennek bizonyult – 6.5 km-nél állt az élre, végül azonban a holland Ferry Weertman jobb benyúlással megelőzte őt.

Rasovszky a táv elején a mezőny első felében tempózott, majd folyamatosan jött előre. A vezetést 6.5 kilométernél vette át.

Az utolsó 600-700 méteren aztán úgy tűnt, Rasovszky újabb aranyérmet nyer, folyamatosan növelte előnyét. Sajnos azonban a végére elfáradt.

Pontosabban Ferry Weertman kezdett óriási hajrába 200 méterrel a cél előtt. A holland folyamatosan csökkentette hátrányát, de Rasovszky tartotta magát. Végül a benyúlás döntött – a holland javára… Miután kiszálltak a vízből felemelték egymás kezét…

Székelyi Dániel a 14. helyen végzett, Huszti Dávid feladta a versenyt.

Rasovszky a verseny után a következőket mondta:

„Nem vagyok elkeseredve, mert sikerült két nap alatt két érmet nyernem, ami szerintem elég jó. Célfotóval kikapni az olimpiai és világbajnoktól olyan dolog, ami miatt nem igazán kell bánatosnak lenni, pláne úgy, hogy én úsztam 5 km-t tegnap, ő meg nem. A verseny úgy alakult, ahogy terveztem, az eleje kicsit lassú volt, ami kedvezett Ferrynek, ezért úgy gondoltam, féltáv után kissé megrántom. Ez be is jött valamennyire, de ettől még jött a végén, ahogy szokott, én is beleadtam mindent, amit csak tudtam, így jött ki a vége – még egyszer: egyáltalán nem érzem, hogy nagyon idegesnek kellene most lenne.”

FRISSÍTÉS (16.05) – ÓVÁST NYÚJTOTT BE A MAGYAR CSAPAT

Óvást nyújtott be a magyar csapat a 10 kilométeres verseny eredményhirdetése után, mivel egyszerre csapott célba Ferry Weertman és Rasovszky Kristóf, a célfotó alapján a holland olimpiai bajnokot hirdették ki győztesnek.

A nyílt vízi szakág szabályrendszere rögzíti, hogy a helyezéseket mindig, minden esetben el kell dönteni, ám mert a tavalyi világbajnokságon a női 10 kilométeren két bronzot, két évvel ezelőtt pedig az Eb-n szintén a női 10 kilométeren két aranyat adtak ki, a magyar csapat óvott, kérelmében az szerepel, hogy az előző két alkalomhoz hasonlóan ezúttal is két ugyanolyan színű érmet, jelesül aranyat adjanak ki.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, GLASGOW
FÉRFI 10 KM:
1. Ferry Weertman (holland) 1:49:28.2
2. Rasovszky Kristóf 1:49.28.2
3. Rob Muffels (német) 1:49:33.7

14. Székelyi Dániel 1:49:53.3
Huszti Dávid feladta a versenyt

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik