Úszó Eb: Rasovszky Kristóf aranyérmes lett öt kilométeren

KOVÁCS ERIKA (Glasgow)/NSOKOVÁCS ERIKA (Glasgow)/NSO
Vágólapra másolva!
2018.08.08. 13:03
null
Rasovszky Kristóf Európa-bajnok lett öt kilométeren (Fotó: AFP)
Megkezdték versenyzésüket a nyílt vízi úszók is a glasgow-i Európa-bajnokságon, és a férfiak 5 kilométeres távján fantasztikus magyar siker született: Rasovszky Kristóf szinte végig vezetve aranyérmes lett.

A két magyar induló, Rasovszky Kristóf és Székelyi Dániel közül előbbi azonnal a mezőny élére állt, 1.25 km-nél és féltávnál is vezetett három francia riválisa, Axel Reymond, Logan Fontaine és Marc-Antoine Olivier, valamint a német Rob Muffels előtt.

A táv háromnegyedénél ugyan kis időre Reymond átvette a vezetést, az utolsó egy kilométerre fordulva ismét Rasovszky diktálta a tempót, míg Székelyi 13 másodperces hátránnyal a 9. helyen úszott.

A hajrát Rasovszky remekül bírta, lerázta az üldözőit, és megnyerte az Európa-bajnoki aranyérmet.

Rasovszky két évvel ezelőtt 10 kilométeren junior-világbajnok volt, tavaly és idén is több világkupaversenyen volt dobogós a felnőttek között, de az 52:38.9 perces eredménnyel megnyert felnőtt Európa-bajnoki cím pályafutása eddigi legnagyobb sikerének számít.

A hajrá

Interjú a golfkocsin ülve

Edzője, Szokolai László elmondta, a taktika ezúttal nem az volt, ami a tíz kilométeres távon lesz, mert ha öt kilométeren rossz pozícióba kerül valaki, annak már nincs ideje javítani, ahhoz túlságosan jó úszó a mezőny legjobb 12 tagja. „Viszonylag erősen kell kezdeni, az élmezőnyben kell úszni, és utána jönnek a taktikai elemek. A forduló mindig egy lehetőség, hogy előrébb kerülj, vagy hátrébb csússz, attól függően, hogyan helyezkedtél, vagy hogyan szorítottak ki” – magyarázta.

Az edző felidézte, nagyjából úgy zajlott a verseny, ahogyan tervezték: Rasovszky az első körnél vezetett, aztán Axel Reymond elé került, ő viszont „a lábvizére állt, utazott a következő kör feléig, tehát pihent”. A következő fordulóponton ellenfele elé úszott, és a folytatásban már ő irányított, nem engedte ki a kezéből a győzelmet.

„Kristóf nem félős, és bírja a hideg vizet, a fájdalmat” – magyarázta Szokolai, miért nem hátráltatták tanítványát a körülmények.

Csütörtökön 10 kilométeren Rasovszky, Székelyi, Huszti Dávid, Novoszáth Melinda, Sömenek Onon Katalin és Olasz Anna, szombaton a Huszti, Novoszáth, Olasz, Rasovszky összeállítású vegyesváltó, vasárnap pedig 25 kilométeren Rasovszky, Székelyi, Olasz és Sömenek képviseli a magyar színeket.

Rasovszky az aranyéremmel és a kacsával (Fotó: Kovács Anikó)
Rasovszky az aranyéremmel és a kacsával (Fotó: Kovács Anikó)
RASOVSZKY KRISTÓF, AZ 5 KM EURÓPA-BAJNOKA

– A nyílt vízi szakágban jósolgatni nagyon nehéz, ám mégis csak esélyesként vágott neki az öt kilométer távnak – a felkészülés és a verseny során erre figyelnie kellett?
– Többen vagyunk hasonló cipőben: az öt kilométer előtt is legalább nyolcan voltunk, akiről tudni lehetett, hogy ott lesz a hajrában. Azért, mert nyertem már világ- és Európa-kupát is nyílt vízen, még nem volt borítékolható ez a győzelem, például azért sem, mert azt sosem lehet tudni, ki milyen felkészülést csinál végig egy-egy verseny előtt. Ugyanakkor volt magammal szemben is elvárásom, hiszen úgy utaztam Glasgow-ba, hogy érem nélkül nem akarok hazamenni.

– Még sohasem rendeztek úgy Európa-bajnokságot, hogy egymás követő napon került volna sor az öt és tíz kilométeres versenyre: vacilláltak egyáltalán azon, hogy elinduljon-e mindkét távon?
– Én egyáltalán nem, az edzőm, Szokolai László viszont igen.

– Mivel győzte meg?
– Azt mondtam neki, hogy két érmet szerzek.

– Hallja, mit reagált a mondatára a mestere?
– Igen, hallom, hogy hármat mond, de az öt és tíz kilométeres táv kapcsán ígértem két érmet, a huszonöt kapcsán pedig azt, hogy ott is megcélzom a dobogót.

– Hátrányban van azokkal szemben, akik szerdán pihentek a csütörtöki tíz kilométerre?
– Hátrányról nem beszélnék, ám Györki Attila gyúrónak azért lesz szerepe a következő rajtig. Az pedig kifejezetten előny szerintem, hogy itt lóg az aranyérem a nyakamban, ez a tíz kilométerre is erőt ad.

A medencés számok délelőtti összefoglalóját itt találja!

EURÓPA-BAJNOKSÁG, GLASGOW
FÉRFI 5 KM:
1. Rasovszky Kristóf 52:38.9

2. Axel Reymond (francia) 52:41.7
3. Logan Fontaine (francia) 52:44.4

10. Székelyi Dániel 53:12.5

NŐI 5 KM
1. Sharon van Rouwendaal (holland) 56:01.0
2. Leonie Antonia Beck (német) 56:17.8
3. Rachele Bruni (olasz) 56:49.7

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik