Úszó Eb: Milák Kristóf és Hosszú Katinka is továbbjutott a római Eb-n

Kovács Erika (Róma)Kovács Erika (Róma)
Vágólapra másolva!
2022.08.15. 10:35
null
Milák Kristóf – természetesen – középdöntőbe jutott 200 pillangón (Fotó: MTI)
Két magyar érdekeltségű finálét rendeznek hétfő este a római Eb-n, és a középdöntőkben is lesz kiért szurkolnunk.  



A tizenkettedik rajtja volt Milák Kristófnak a hétfő délelőtti ezen a római kontinensviadalon: 200 pillangón a szám olimpiai, világ- és Európa-bajnokaként, a szám világcsúcstartójaként ugrott medencébe a Foro Italicón.

És persze a legjobb időt úszta.

„Sajnos csak tizennégy rajtom lesz Rómában, és nem tizenöt – utalt Milák arra, hogy vasárnap este a 200 gyors középdöntője nem sikerült, így ebben a számban nem úszhat döntőt hétfő este. – Kicsit szomorú vagyok, hogy csak egyet úszom este, és nem leszek ott a kétszáz gyors döntőjében. Bánt azért, hogy nem mérhetem össze a tudásomat Popovici-csal, nyilvánvalóan nem az aranynak lett volna realitása, de az ezüstnek talán igen. Várok egy évet, hogy újra legyen lehetőségem vele úszni. A kétszáz pillangó előfutamát nem tudtam komolyan venni, nagyon reggel van még… Egyik forduló sem jött ki jól, nem volt egy komoly hangvételű úszás, ez látszok a technikámon, az úszásomon. Nem baj, be kellett kerülni, a legjobb idővel jutottam be a középdöntőbe, estére majd összekaparom magam, hogy legyen valami jó beidegződésem a keddi fináléra.”

Jó esélye van odáig eljutni Márton Richárdnak is, aki a harmadik legjobb idővel lépett tovább ugyanebben a számban a középdöntőbe – a Milákhoz hasonlóan szintén Virth Balázzsal készülő úszó hatalmas egyéni rekordot repesztett hétfő délelőtt:

„Biztosra mentem a kétszáz gyors után, ott néhány századdal maradtam le a továbbjutásról – mosolygott a váltóval az első napon Európa-bajnoki címet szerző Márton. – Jólesett ez az úszás, rég úsztam ilyen jót pillangón. Az Eb-arany után már mindegyik úszásom örömúszás.”

Verrasztó Dávid harmadik magyarként hiába végzett a kilencedik, vagyis továbbjutó helyen, a szabályok értelmében kiesett: „A saját úszásommal elégedett vagyok. Márton Ricsi hatalmasat ment. Az az 1:55 délelőtt egy atombomba – érem lehet belőle.”

Hogy női 200 vegyesen lesz-e magyar érem, csak kedd este dől el, a hétfői előfutamok után még élnek a remények, hiszen Hosszú Katinka és Sebestyén Dalma is bejutott a középdöntőbe.

„Próbáltam nagyon koncentrálni, ez nem óriási idő, de nem volt annyira szörnyű. Az volt a célom, hogy jó helyen ússzak a középdöntőben, ez sikerült, a második futamban úszom az ötös pályán, szeretnék döntőbe jutni – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Hosszú Katinka. – Megyek levezetni, jégfürdő, masszázs, ebéd, pihenés, és jöhet a középdöntő. Nem izgulok, de nagyon koncentrálnom kell este is. Sűrűsödik a programom, hiszen kedden kezdődik a kétszáz pillangó is, és a vegyes csapatok 4x200-as gyorsváltójában is ott leszek.”

Molnár Dóra is folytathatja 100 háton (Szabó-Feltóthy Eszter kiesett), akárcsak Senánszky Petra 50 gyorson.

A vegyes csapatok 4x100-as gyorsváltójában a magyar kvartett bejutott az esti fináléba.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA
Előfutamok. A magyarok eredményei. Férfiak. 200 m pillangó:
1. Milák Kristóf 1:54.97, …3. Márton Richárd 1:55.49, …9. Verrasztó Dávid 1:57.65 – Milák és Márton középdöntőbe jutott, Verrasztó D. kiesett. Nők. 50 m gyors: 1. Sjöström (svéd) 24.50, …10. Senánszky Petra 25.26 – Senánszky középdöntőbe jutott. 100 m hát: 1. Toussaint (holland) 59.59, …Molnár Dóra 1:01.62, …26. Szabó-Feltóthy Eszter 1:02.63 – Molnár középdöntőbe jutott, Szabó-Feltóthy kiesett. 200 m vegyes: 1. Gorbenko (izraeli) 2:13.12, …3. Hosszú Katinka 2:13.79, …10. Sebestyén Dalma 2:15.11 – Hosszú és Sebestyén középdöntőbe jutott. Vegyes csapatok 4x100 m gyorsváltó: 1. Franciaország 3:26.19, …4. Magyarország (Szabó Szebasztián, Mészáros I Dániel, Ábrahám Lilla, Gyurinovics Fanni) 3:28.34 – a magyar csapat bejutott a döntőbe

Az előfutamokból egy országból csak két versenyző juthat tovább.

AZ ESTI PROGRAM
• 18.00: úszás, elődöntő, döntők (Tv: M4 Sport)

női 100 m pillangó DÖNTŐ
férfi 200 m gyors DÖNTŐ
női 200 m mell DÖNTŐ
női 100 m hát elődöntő (Molnár Dóra)
férfi 50 m mell elődöntő
női 50 m gyors elődöntő (Senánszky Petra)
férfi 200 m pillangó elődöntő (Milák Kristóf, Márton Richárd)
női 200 m vegyes elődöntő (Hosszú Katinka, Sebestyén Dalma)
férfi 50 m hát DÖNTŐ
női 1500 m gyors DÖNTŐ (Mihályvári-Farkas Viktória)
4x100 m vegyes gyorsváltó DÖNTŐ (Magyarország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik