Úszó Eb: Hosszú Katinka visszalépett a 200 háttól

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2018.08.08. 10:00
null
Hosszú Katinka visszalépett a 200 háttól, hogy az esti 200 vegyesre tartalékolhasson (Fotó: Kovács Anikó)
Utolsó előtti napjához érkezett a glasgow-i úszó Európa-bajnokság, a szerdai, délelőtti előfutamok mindegyikében akadt magyar érdekeltség. Hosszú Katinka visszalépett a 200 hát előfutamaitól, míg Burián Katalin a második legjobb idővel középdöntőbe jutott. Ugyancsak középdöntős 100 pillangón Milák Kristóf és Cseh László, illetve 50 mellen Sztankovics Anna. A mix 4x100 m gyorsváltó este a döntőben lesz érdekelt.

A nők 200 méteres hátúszásától ugyan Hosszú Katinka visszalépett, de Burián Katalin személyében volt magyar érdekeltség. Burián az első futamban az ötös pályán úszva nagyszerű hajrával elsőként ért célba (2:10.22), és a második legjobb idővel jutott tovább.

„Az első százötvenen próbáltam visszafogni magam, ennél lassabban nem tudtam volna úszni, nagyon könnyed volt. Aztán az utolsó harminc méteren gondoltam, felpörgetem, de az is csak hetven százalék körüli volt. Soha életemben nem esett még ilyen jól egy 2:10-es idő – mondta Burián, aki tervei szerint még az elődöntőben is tartalékolni fog. – Ötvenhárom kiló vagyok, nem engedhetem meg magamnak, hogy többször kiússzam magam, nincsenek olyan tartalékaim.”

A férfiak 50 méteres gyorsúszásában három magyar is nevezett, és ugyan Holoda Péter, valamint Bohus Richárd egyaránt a harmadik futamba kapott besorolást, utóbbi nem indult el. Holoda viszont remekelt, és 22.78-cal elsőként csapott célba.

Az ötödik futamban Németh Nándor a negyedik helyet szerezte meg, de 22.77-es időeredménye így is jobb lett, mint honfitársáé. Továbbjutást azonban egyik sem ért: Németh összesítésben a 26. Holoda a 27. lett.

„Itt nincs az, hogy valaki meghal és én rá tudok úszni, ha oda állok a többiek mellé akkor van köztünk egy óriási különbség izomban” – mondta Németh.

A nők 50 méteres pillangóúszásában Szilágyi Liliána 27.09 másodperces időeredménnyel a harmadik futam nyolcadik helyén zárt, összesítésben a 21. lett.

Cseh László a 4. idővel jutott tovább (Fotó: Kovács Anikó)
Cseh László a 4. idővel jutott tovább (Fotó: Kovács Anikó)

100 pillangón Biczó Bence a harmadik futamban gyengébb kezdés után egész jól hajrázott, 54.53-mal a negyedik lett. Cseh László az ötödik futamban másodikként fordult, majd 51.92-es idővel elsőként érte el a falat.

„Egy kicsit jobbat szerettem volna, de talán kezdésnek ez nem rossz. Az elődöntőben ennél mindenképpen jobb teljesítmény kellene, az eleje nem volt rossz, de azért a repülés hiányzik. Továbbra sem tudok nagyon mit mondani, megyek előre és mindent megpróbálok” – fogalmazott a 14-szeres Európa-bajnok veterán.

Az utolsó, nyolcadik futamban Milák Kristóf ötvennél másodikként fordulva megőrizte ezt a helyét, és 52.04-gyel jutott be a középdöntőbe. „Mindenféleképpen az élmezőnyben akartam továbbjutni, szerettem volna ha minden klappol, viszont technikailag inkább ez egy kétszázas tempó volt. Az elődöntőben szerintem már nem lehet spórolni” – mondta a 18 éves Milák.

A két magyar összesítésben a negyedik és ötödik legjobb időt úszta.

A női 50 méteres mellúszásban Sztankovics Anna volt érdekelt, aki az utolsó, ötödik futamban 31.15 másodperccel az ötödik lett, és összesítésben a 12. idővel bejutott a középdöntőbe.

„Nagyon fáradtan keltem és a melegítést is lassúnak éreztem. Bíztam benne, hogy tudok középdöntős időt úszni, délután pedig még jobban megy majd” – mondta Sztankovics.

A délelőtt utolsó számában a mix 4x100 méteres gyorsváltó előfutamaiban a magyar csapat Bohus Richárd, Lobanovszkij Maxim, Verrasztó Evelyn, Szilágyi Liliána összeállításban a 4. lett (3:30.80), és a hetedik legjobb idővel bejutott az esti fináléba.

A Bohus Richárd, Lobanovszkij Maxim, Verrasztó Evelyn Szilágyi Liliána mix gyorsváltó döntőbe jutott (Fotó: Kovács Anikó)
A Bohus Richárd, Lobanovszkij Maxim, Verrasztó Evelyn Szilágyi Liliána mix gyorsváltó döntőbe jutott (Fotó: Kovács Anikó)

Rasovszky Kristóf Európa-bajnok lett 5 kilométeren!

EURÓPA-BAJNOKSÁG, GLASGOW
6. VERSENYNAP
A délutáni program (Tv: M4 Sport)
17.30:
férfi 800 m gyors, döntő
17.43: női 100 m gyors, döntő
17.48: férfi 50 m mell, döntő
17.53: női 200 m hát, elődöntők (Burián Katalin)
18.04: férfi 50 m gyors, elődöntők
18.10: női 50 m pillangó, elődöntők
18.17: férfi 100 m pillangó, elődöntők (Milák Kristóf, Cseh László)
18.25: női 50 m mell, elődöntők (Sztankovics Anna)
18.32: férfi 200 m hát, döntő
18.39: női 200 m vegyes, döntő (Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna)
18.45: mix 4x100 m gyorsváltó, döntő (Magyarország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik