Úszás: Vannak, akiknek az olimpiai felkészülése kapcsán nem lehetek nyugodt – Sós

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2019.12.10. 12:35
null
A kapitány szerint Holló Balázs úszásait öröm volt nézni – biztos, felkavarja az állóvizet itthon (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Tizenegy éremmel, közte négy arannyal zárta a magyar úszócsapat a glasgow-i rövid pályás Európa-bajnokságot – nem feltétlenül az érmek számát illetően, de mégiscsak érdemes kicsit elemezni az elmúlt hét történéseit, és persze leginkább olimpiai szemüvegen keresztül. Mert hiába rendezték ezt a versenyt huszonötös medencében, Tokióban meg ötvenesben mérik majd össze erejüket a legjobbak, és hiába voltak hiányzóink (Milák Kristóf, Kenderesi Tamás, Biczó Bence, Verrasztó Dávid, Cseh László például), van értelme egyfajta összegzésnek.

 

Az világosan látszik, hogy „fény és árnyék” címszó alatt két csoportot mindenképpen lehet alkotni a glasgow-i úszócsapatból, értelemszerűen az előbbibe az Eb-n jól muzsikálók tartoznak, utóbbiba pedig azok, akik úgymond nem vágták ki a rezet.

És utóbbi esetben nem az érmek, a jobb helyezések elmaradása a fájó igazán, a mutatott forma sokkal inkább elkeserítő…

Sós Csaba kapitány (Fotó: Török Attila)
Sós Csaba kapitány (Fotó: Török Attila)

„Rám az őszinteség a jellemző, de egyelőre hadd fogalmazzak úgy, hogy akadnak olyanok, akiknek az olimpiai felkészülése kapcsán finoman szólva sem lehetek nyugodt” – mondta a kevésbé jól szereplőkről Sós Csaba kapitány, és bár egyelőre nem nevesített senkit, nem nehéz kitalálni, hogy például Bernek Péterre vagy éppen Kozma Dominikra gondolt.

A BVSC két úszója egyetlen számban sem jutott be a döntőbe: Bernek 400 vegyesen elért 23. helye enyhén szólva sem megnyugtató Tokiót illetően, ahogyan Kozma 18. helye 200 gyorson is kétségeket ébreszt az emberben.

Kettejük jelenlegi formája már csak azért is furcsa, mert a velük együtt készülő Bohus Richárd meg villogott Glasgow-ban: bár döntőbe nem jutott (50 és 100 háton is alig maradt le a fináléról, mindkétszer kilencedik lett), sorra úszta az országos csúcsokat, és az Eb záró számában ott volt az ezüstérmes 4x50-es vegyes váltóban.

IRÁNY A KASSZA!
Az Európai Úszószövetség (LEN) pénzdíjjal jutalmazta a legjobbakat, valamint a világ- és Európa-csúcsokat úszó versenyzőket. A férfiaknál és a nőknél is a 12 legjobb járulhatott a kasszához, a rangsor pedig annak alapján állt össze, hogy az adott távon úszott idő milyen közel van az aktuális világrekordhoz. Az orosz Kliment Kolesznyikov 100 háton elért 49.09-es ideje bizonyult a legjobbnak, és a hölgyeknél is a száz hát (55.17), mégpedig a holland Kira Toussaint lett a befutó – mindketten 20-20 ezerrel dollárral gazdagodtak. A listán egyébként egyetlen magyar szerepel: Hosszú Katinka 100 vegyesen úszott ideje (57.36) a negyedik hely mellett 12 ezer dollárt is hozott olimpiai bajnokunknak.

Ha már Bernek és a 400 vegyes: egyre inkább úgy tűnik, hogy ezen a távon nagy lesz a harc a tokiói indulási jogért, és nem dőlhet hátra nyugodtan Bernek mellett Verrasztó Dávid sem, mert amellett, hogy Gyurta Gergely is célul tűzte ki, hogy ebben a számban (is) indul az olimpián, bejelentkezett a legjobbak közé a fiatal Holló Balázs, aki például a dohai világkupaversenyen meg is verte Verrasztót, és Glasgow-ban is a legjobb magyar volt, mindössze 15 századdal maradt le a bronzéremről, 400 gyorson meg ötödik lett. Az Egri ÚK húszéves junior-világ- és Európa-bajnokával egyértelműen számolni kell.

„Holló Balázs úszásait öröm volt nézni. Biztos, hogy felkavarja az állóvizet itthon, és nem csak négyszáz vegyesen. Jelezte, hogy négyszáz gyorson is harcba száll az olimpiai indulás jogáért. Ott egyelőre csak a juniorkorú Zombori Gábornak van A-szintje, de Holló mellett Milák Kristóf is pályázik Tokióra ezen a távon is” – folytatta a kapitány.

De hogy essék szó a fényről is: női úszóink alaposan kitettek magukért Glasgow-ban is, a tizenegy éremből nyolcat ők szállítottak – Hosszú Katinka egymaga négy aranyat gyűjtött be ezen az Eb-n.

„A női csapatunk majdhogynem a legerősebb felállásban képviseltette magát Glasgow-ban, ahol azokban a számokban szereztünk érmet, amelyekben nekünk állt a zászló – nyilatkozta Sós Csaba. – Nekem továbbra is megnyugtató, amit Hosszú Katinka kapcsán látok. Igazi klasszis, aki halálosan komolyan gondolja és veszi, hogy Tokióban címet vagy címeket védjen. Ugyanazon a napon nyerte meg a kétszáz pillangót és a száz vegyest, ami fájdalmat ő akkor elviselt, azzal szétroppantotta a vetélytársakat – éppen úgy, mint amikor a diót feltöri az ember. Jakabos Zsuzsanna volt a kellemes meglepetés Glasgow-ban, a legjobbkor kezdi hozni régen látott formáját, hiszen közeledik az olimpia. Bárcsak másokat is így feldobna az, hogy már csak néhány hónap van Tokióig… Kapás Boglárka miatt sem szomorkodom, mert Bogi pici lány, egyszerűen a fordulóknál elmennek mellette. Késely Ajna viszont egyre jobban szokja a huszonötös medencét, rengeteget dolgozik, felőle nyugodt vagyok. Hogy nagymedencében mit produkál majd a két sprinterfiú, Szabó Szebasztián és Lobanovszkij Maxim, meglátjuk, de Glasgow-ban szépen teljesítettek.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik