Úszás: „Van megoldás arra, hogy folytassák az olimpiai felkészülést”

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2020.03.17. 20:32
null
Wladár Sándor szerint szigorú intézkedésekkel folytatódhat a felkészülés (Fotó: Micheller Szilvia)
Úszóink zöme szerencsésen hazatért a külföldi edzőtáborokból, ám a felkészülést egyelőre senki sem folytathatja, hiszen bezártak az uszodák.

 

Ahogy az élet minden területén, úgy a sportban is egyre komolyabb változásokat hoz a koronavírus-járvány – az életbe léptetett rendelkezések az úszókra is vonatkoznak, de kedden valami olyannal találkoztak a versenyzők, amilyennel korábban még nem a pályafutásuk során: az uszodák ajtaján a „zárva” felirat lógott.

Tekintve, hogy jelenleg még nem született döntés a tokiói olimpia elhalasztásáról, esetleg törléséről, úszóink komoly hátrányba kerülhetnek a vetélytársakkal szemben, ha a helyzet nem változik, és ez utóbbi alatt sajnos nem azt értjük, hogy a járvány napokon belül lecseng, mert ennek nincs realitása…

Az eset kezelése kapcsán kedden egyeztetést folytatott egymással Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Kovács Norbert, a Nemzeti Sportközpontok vezetője, valamint Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke.

„Konstruktív megbeszélést folytattunk, mindannyian érezzük a felelősséget. Van, létezhet megoldás arra nézve, hogy az úszók folytassák az olimpiai felkészülést, ám mindezt járványügyi szempontból nagyon súlyos feltételekhez kell kötni” – jelentette ki Wladár Sándor.

Az elképzelések szerint a válogatott úszókat több csoportba osztanák, részben azért, hogy egy csapatban ne legyen túl sok ember (legfeljebb 15-20 fő, mert ez is előírás), részben azért, hogy ha valamelyik különítményben megbetegszik valaki, az ne veszélyeztesse a teljes úszócsapat munkáját – utóbbi esetben ugyanis az érintett csoport tagjai számára is befejeződik a munka a karantén ideje alatt.

Az amerikai úszók egyébként már így készülnek: három helyszínen folyik a munka, csakhogy ott az uszoda mellett biztosított a szállás és az ellátás is, és a komplexum így hermetikusan zárható. Magyarországon ilyenre sajnos nincs lehetőség, ennek ellenére van megoldás a helyzetre, még akkor is, ha ezt nem biztos, hogy az úszók és az edzők elfogadják…

„A Duna Aréna és Balatonfűzfő lenne a felkészülés két helyszíne, de dolgozunk azon, hogy további több nagyvárosban is legyen lehetőség a munkára – árulta el az elnök. – A keddi egyeztetés alapján összeállítjuk az anyagot, felmérjük, anyagilag ez mennyibe kerül, hogyan tudjuk megvalósítani, és tájékoztatjuk az érintetteket, akiknek egyesével nyilatkozniuk kell arról, vállalják-e a feltételeket. Tisztában vagyunk azzal, hogy mindez óriási plusz terhet tesz az úszókra, hiszen a belépéstől kezdve nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelniük, például rendelkezniük kell két negatív teszttel is sok minden más mellett. Nincs más alternatíva, csak ez a karanténszerű elzárás. Aki vállalja ezt a felkészülést, azt is elfogadja, hogy a feltételek megszegése esetén kizárjuk az úszóválogatottból. Ez egyet jelent azzal, hogy elesik az olimpiai szerepléstől is…”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik