Úszás: újabb négy tagot választottak be a Hírességek Csarnokába

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2022.11.25. 21:27
null
Fotó: Árvai Károly
Ünnepelni gyűltek össze az úszók péntek este a budai Várban: díjazták az esztendő legjobbjait, és négy újabb tagot választottak be a hazai Hírességek Csarnokába.

 

Korábbi és jelenlegi bajnokok, sportvezetők, edzők gyűltek össze pénteken este a budai Hiltonban, ahol a Magyar Úszószövetség az esztendő legjobbjait díjazta, valamint újabb négy tagot választott be a Hírességek Csarnokába.

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA elnöke, Husszein el-Musszalam, valamint az európai szövetség, a LEN elnöke, Antonio Silva is megtisztelte jelenlétével az estét, de ott volt a budai Várban Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Fürjes Balázs, a FINA Büro tagja.

És persze jelen volt az ünnepségen a napokban meghatalmazott és rendkívüli nagyköveti rangot kapó Gyurta Dániel is – London bajnoka mellett megjelent a riói aranyérmes Hosszú Katinka, és a tokiói győztes Milák Kristóf is.

Az estét Schmidt Ádám nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy bár a világjárvány, majd a háború nem várt nehézségek elé állította az embereket, a magyar úszósport újfent bizonyított, hiszen megmutatta, azok számára, akik képesek legyőzni a félelmeiket, bármire képesek. Erre példaként a júniusi hazai vizes világbajnokságot hozta fel, melyet négy hónapnyi felkészülés után rendezhetett meg Magyarország.

A sportért felelős államtitkár kiemelte, veszélybe került a hazai úszósport jelene és jövője az energiaárak elszabadulása után, ám egy jól kidolgozott programnak köszönhetően 77 létesítmény működése biztosított az idén.

Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke elismerően szólt az elmúlt hónapokról, no meg arról, büszkeséggel tölti el, hogy „a teremben harmincnyolc olimpiai és száznyolcvannégy világbajnoki arany van jelen.”

Az aranyak mögött természetesen nem csak az úszók állnak, hiszen Schmidt Ádám államtitkár feleségével, Kovács Katalinnal érkezett az estélyre, Gyulay Zsolt MOB-elnök mellett ott volt az ünnepségen Fábián László MOB-főtitkár, korábbi öttusázó, és a sort még hosszan folytathatnánk.

Az esztendő legjobb sportolóinak díjazása után négy újabb tagot választottak be a Hírességek Csarnokába: Halmay Zoltánt (posztumusz), Gyurta Dánielt, Selmeci Attilát és Becsey Jánost.

A NÉGY ÚJ TAG
HALMAY Zoltán, olimpiai bajnok
(posztumusz)
Három olimpián hét érmet szerzett, közte 1904-ben St. Louisban két aranyat 50 és 100 yardon. A sprintdupla jó ideje egyet jelent a világhírnévvel, elég, ha csak az orosz Alekszandr Popovra vagy éppen az amerikai Caeleb Dresselre gondolunk – az úszótörténelemben elsőként mindezt Halmay Zoltán érte el 1904-ben. Négy évvel korábban két ezüstöt (200 és 400 m gyors) és egy bronzot (100 m gyors) szerzett, 1908-ban pedig 100 gyorson és a 4×200-as gyorsváltó tagjaként végzett a második helyen. Az úszás mellett futballozott az első osztályban, bajnok volt gyorskorcsolyában, később az úszók kapitányaként is dolgozott. Aztán fokozatosan „kikopott” a sportéletből, 1956-ban Budapesten hunyt el a magyar tempó (váltott karú, lábmunka nélküli gyorsúszás) legeredményesebb képviselőjeként is emlegetett klasszis.

BECSEY János, paralimpiai bajnok
Hat paralimpián vett részt versenyzőként, először 1988-ban, aztán húsz évvel később Pekingben is tagja volt a magyar csapatnak.
Születés utáni komplikáció miatt bénult meg a jobb oldalára, ennek ellenére az épekkel együtt vízilabdázott a BVSC-ben, aztán edzői tanácsra 16 éves korában váltott úszásra, hogy két esztendővel később, élete első világbajnokságán (1986) aranyérmet szerezzen 100 mellen. A szöuli játékokon 200 vegyesen harmadik lett, s jöttek a kilencvenes évek és a megannyi érem, közte a barcelonai olimpiai aranyak 50 és 100 gyorson (az utóbbin világcsúccsal). Az atlantai pontszerző helyeket csalódásként élte meg, abba is hagyta az úszást, aztán visszatért, és Sydney-ben egy bronzzal bizonyított (200 vegyes).
Visszavonulása után a válogatott vezetőedzőjeként tett sokat a paraúszásért.

SELMECI Attila, edző
A korábbi reményteljes kosaras TF-hallgatóként egy térdműtét után szinte véletlenül került az úszókhoz: Selmeci Attila 1982-ben csatlakozott a Spartacus úszószakosztályához, ahol a következő 17 évben elsajátította a szakma mesterfogásait, és a világklasszissá válás küszöbéig segítette Kovács Ágnest. Később Boulsevicz Beát vezette Európa-bajnoki címig. Az igazi mérföldkő életében 2014, amikor immár Érden a rábízott 14 éves hátúszót, Milák Kristófot a pillangóúszás felé kezdte terelgetni. A 2017-es budapesti világbajnokságon 100 pillangón szerzett ezüst volt a belépő, ezt további sikerek és egy „kozmikus” 200-as világcsúcs követte. A tokiói olimpián együtt értek fel a csúcsra, aztán elváltak útjaik, ám Selmeci Attila maradt a sportágban: a szövetség szakmai alelnökeként és az edzőbizottság vezetőjeként dolgozik.

GYURTA Dániel, olimpiai bajnok
Nem volt 15 éves, amikor az athéni olimpián 200 mellen ezüstérmet szerzett. Aztán jött az évekig tartó mélypont, ám 2009-ben a római világbajnokságon végre elindult a sikersorozat: egyetlen századdal előzte meg a másodikat. Öt esztendőn át maradt veretlen 200 mellen, közben nyert három világbajnoki címet egymás után, a harmadik előtt pedig valóra váltotta legnagyobb álmát, ráadásul úgy, ahogyan azt a legnagyobbak szokták: világrekorddal győzött a londoni játékokon. Igaz, rövid pályán, de a herningi Európa-bajnokságon megcsinálta a duplát, a 200 mellett 100 mellen is győzni tudott. Bár 2018-ban vonult vissza, az érmeket illetően 2015-ben, a kazanyi vb-n búcsúzott egy bronzzal. Gyurta Dániel rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként továbbra is a magyar sportért dolgozik.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik