Úszás: újabb Európa-rekord született a Duna Arénában

Vágólapra másolva!
2020.11.10. 12:17
null
A török Emre Sakci 100 mellen Európa-csúcsot úszott a Duna Arénában (Fotó: Tumbász Hédi)
A papírformának megfelelően az Energy Standard nyerte az ISL-sorozat 9. fordulóját – a török Emre Sakci 100 mellen Európa-csúcsot úszott.

 

Hosszú Katinka (Iron) harmadik helyével indult a Nemzetközi Úszóliga (ISL) 9. fordulója kedden délelőtt a Duna Arénában: háromszoros olimpiai bajnokunk 200 méter pillangón a Tokyo Frog Kings két japán úszója, Haszegava Szuzuka (2:04.50) és Simizu Szakiko (2:06.13) mögött ért célba (2:06.25) – Jakabos (Energy Standard) ötödik lett (2:07.91).

Ez természetesen csak a magyar belépő volt, merthogy a 200 pillangót megelőzte a programban a klasszikus szám, de meglepetés nem történt egyikben sem, hiszen a svéd Sarah Sjöström (Energy Standard) és az amerikai Blake Pieroni (Toronto Titans) győzelme nem tartozik ebbe a kategóriába.

De ha már 200 pillangó!

A női számot követte a férfi, és most sajnálhatjuk csak igazán, hogy Milák Kristóf néhány hete megfertőződött a koronavírussal, így kénytelen volt kihagyni az ISL-sorozatot (az Iron csapatát erősítette volna világbajnokunk), mert például kedden délelőtt érdekes lett volna megnézni egy Milák–Chad le Clos (Energy Standard) összecsapást.

Helyette láthattunk egy nagyon szépen összerakott, jól felépített 200 métert a dél-afrikiai olimpiai bajnoktól, és persze egy győzelmet (1:50.24). Hogy csapata, az Energy Standard nyeri a 9. fordulót, már a nap kezdetén sem volt kérdés, tele van sztárokkal ez a gárda, ez kedden ismét bebizonyosodott.

Ahogyan az is, hogy egyelőre Hosszú Katinka még messze van a csúcsformától – 400 vegyesen a japán Ohasi Jui (Tokyo Frog Kings) mutatta be azt, amit Hosszútól megszoktunk: toronymagasan nyerte ezt a számot (4:25.84), Hosszú a negyedik (4:32.29), Jakabos az ötödik lett (4:33.74).

Aztán a férfiak ugyanezen száma már sokkal jobban elnyerte a tetszésünket, mert bár Verrasztó Dávid (Iron) elveszítette veretlenségét 400 vegyesen az idei ISL-sorozatban, második helye (4:03.55) egy nagyon szép úszás eredménye – a győztes itt a japán Hagino Koszuke (Tokyo Frog Kings) lett (4:01.77).

Megdőlt egy Európa-rekord is kedden délelőtt: a török Emre Sakci (Iron) már kétszer felülírta a sorozatban az 50 mell Európa-csúcsát, ezúttal száz mellen tette ugyanezt – 55.74-nyel nyert, s ezzel átadta a múltnak a fehérorosz Ilija Simanovics (Energy Standard) mindössze négy napot megélt rekordját.

Ahogy az várható volt, mindkét csillagszóró futamot az Energy Standard nyerte, s így a fordulót is a Tokyo Frog Kings, az Iron és a Toronto Titans előtt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik