Úszás: több válogatott versenyző készül a nizzai Golden Tour-viadalra

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.01.30. 10:08
null
Milák Kristóf jövő héten Nizzában 100 és 200 pillangón is indul, edzője, Selmeci Attila szeretné, ha nyerne is ezekben a számokban (Fotó: Tumbász Hédi)
Milák Kristóf egyhetes debreceni edzőtáborral alapozott az év első versenyére: a világbajnok Nizzában lép rajtkőre a jövő héten. Dubaiból előbb Balatonfűzfő, végül Debrecen lett – a három hétből meg előbb kettő, majd csak egy „kerekedett ki”.

 

Selmeci Attila és három tanítványa, Milák Kristóf (BHSE), Biczó Bence (FTC) és Márton Richárd (Budafóka XXII. SE) januárja egyfelől ugyanolyan hektikus és változó volt, mint a koronavírus-járvány kitörésével elkezdődött időszak minden hónapja és hete, másfelől szerencsére volt benne állandóság, mégpedig az, hogy a trió és mesterük végig dolgozni tudott.

Igen vagy nem? Nem!

Plagányi Zsolt  és úszói, például Burián Katalin, Németh Nándor és Kovács Benedek (mindhárman BVSC-Zugló) pénteken úgy döntöttek, mégsem vállalják a nizzai utazást, noha a kis csapat eredetileg úgy tervezte, ott lesz a Gold Tour-sorozat első állomásán.

„Három hétig Hódmezővásárhelyen edzőtáboroztunk, a döntést pedig közösen hoztuk meg: rizikósnak ítéljük meg az utazást, így inkább itthon maradunk. Cseh László egyébként sem jött volna velünk, Laci hétfőn kezdte el az edzéseket – nagyon óvatosan” – mondta Plagányi Zsolt edző.

Előbb a Duna Arénában, vagyis a megszokott környezetükben, majd a cívisvárosban.

„A dubai edzőtábort végül lemondtuk, azután került a képbe Balatonfűzfő, végül mégis Debrecent választottuk   – mondta Selmeci Attila.

„  A változások miatt a debreceni edzőtábor egyhetes lett – a szombat délelőtti gyakorlás után visszautazunk Budapestre, szerdáig újra a Duna Arénában készülünk, majd csütörtökön elrepülünk Nizzába.”

Már persze ha a járvány közbe nem szól.

Egyelőre úgy tűnik, a franciák képesek megrendezni a Golden Tour-sorozat első állomását jövő hét pénteken, szombaton és vasárnap, a versenyen Milák Kristófék mellett több magyar is indul, így ott lesz (lehet...) Nizzában Hosszú Katinka (IronSwim), Bernek Péter és Bohus Richárd (mindketten BVSC-Zugló), valamint Zombori Gábor (Budafóka XXII. SE) és Gyurinovics Fanni (Vasas SC).

„Mindannyian nagyon várjuk már, emellett én abban is bízom, bárhogy is sikerüljön a nizzai viadal, lökést ad a jövőre  – folytatta az edző.

„Őszintén bízom benne, hogy lesz verseny, a fiúk még nemigen hiszik el, hogy utazunk, de ezen nem is csodálkozom, hiszen az elmúlt hónapokban kicsit elveszítették a hitüket... Kristóf Nizzában száz és kétszáz pillangón, valamint száz, kétszáz és négyszáz gyorson indul, s bár még nem tudjuk, kik lesznek az ellenfelek, szeretném, ha pillangón győzne.”

Meleg éghajlaton

Miközben a válogatott úszók közül néhányan a nizzai versenyre összpontosítanak, mások Dubaiban edzőtáboroznak.

Kapás Boglárka (UTE), Késely Ajna és Telegdy Ádám (mindketten Kőbánya SC), valamint Kenderesi Tamás (PSN) szombat óta meleg égövi edzőtáborban készül – a márciusi országos bajnokságra, a májusi budapesti kontinensviadalra és természetesen a nyári tokiói olimpiára.

Noha a debreceni edzőtábor a tervezettnél rövidebb lett, a mester mégis elégedett, mivel nagyon jó körülmények között készülhettek – délelőtt ötvenes, délután huszonötös medencében úszhattak. Ez utóbbi nagy előnye, hogy az úgynevezett rövid úszásoknál a versenyző valójában célba is érkezik, nem pedig egy képzeletbeli falhoz, mint a nagymedencében.

„A fiúk szorgalmasan dolgoztak, de egy edzőtáborban ez nem meglepő. Kristófra ez hatványozottan igaz: ha fáradt, Budapesten azért néha előfordul, hogy otthon marad, egy edzőtáborban viszont ilyen nincs – itt nincs elalvás, nincs forgalomra hivatkozás, itt munka van, és ez így van jól. Apró mozaikokból áll össze a felkészülésünk, a létrán egyre feljebb és feljebb lépkedünk – fogalmazott Selmeci.

„Ha februárban nem valósul meg a meleg égövi edzőtábor Madeirán, szeretnénk Debrecenbe visszatérni.”

Az elmúlt egy hétben a Selmeci-tanítványok edzésenként 6.5 kilométert teljesítettek, és mostanra eljutottak odáig, hogy elég erős iramban is tempóztak – a nizzai viadalra természetesen nem könnyítenek, „menetből” mennek neki a versenynek, amelynek legfontosabb célja az lesz, hogy visszajelzést kapjon versenyző és edző, hol is tartanak valójában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik