Milák Kristóf jövő héten Nizzában 100 és 200 pillangón is indul, edzője, Selmeci Attila szeretné, ha nyerne is ezekben a számokban (Fotó: Tumbász Hédi)

 

Selmeci Attila és három tanítványa, Milák Kristóf (BHSE), Biczó Bence (FTC) és Márton Richárd (Budafóka XXII. SE) januárja egyfelől ugyanolyan hektikus és változó volt, mint a koronavírus-járvány kitörésével elkezdődött időszak minden hónapja és hete, másfelől szerencsére volt benne állandóság, mégpedig az, hogy a trió és mesterük végig dolgozni tudott.

Igen vagy nem? Nem!

Plagányi Zsolt  és úszói, például Burián Katalin, Németh Nándor és Kovács Benedek (mindhárman BVSC-Zugló) pénteken úgy döntöttek, mégsem vállalják a nizzai utazást, noha a kis csapat eredetileg úgy tervezte, ott lesz a Gold Tour-sorozat első állomásán.

„Három hétig Hódmezővásárhelyen edzőtáboroztunk, a döntést pedig közösen hoztuk meg: rizikósnak ítéljük meg az utazást, így inkább itthon maradunk. Cseh László egyébként sem jött volna velünk, Laci hétfőn kezdte el az edzéseket – nagyon óvatosan” – mondta Plagányi Zsolt edző.

Előbb a Duna Arénában, vagyis a megszokott környezetükben, majd a cívisvárosban.

„A dubai edzőtábort végül lemondtuk, azután került a képbe Balatonfűzfő, végül mégis Debrecent választottuk   – mondta Selmeci Attila.

„  A változások miatt a debreceni edzőtábor egyhetes lett – a szombat délelőtti gyakorlás után visszautazunk Budapestre, szerdáig újra a Duna Arénában készülünk, majd csütörtökön elrepülünk Nizzába.”

Már persze ha a járvány közbe nem szól.

Egyelőre úgy tűnik, a franciák képesek megrendezni a Golden Tour-sorozat első állomását jövő hét pénteken, szombaton és vasárnap, a versenyen Milák Kristófék mellett több magyar is indul, így ott lesz (lehet...) Nizzában Hosszú Katinka (IronSwim), Bernek Péter és Bohus Richárd (mindketten BVSC-Zugló), valamint Zombori Gábor (Budafóka XXII. SE) és Gyurinovics Fanni (Vasas SC).

„Mindannyian nagyon várjuk már, emellett én abban is bízom, bárhogy is sikerüljön a nizzai viadal, lökést ad a jövőre  – folytatta az edző.

„Őszintén bízom benne, hogy lesz verseny, a fiúk még nemigen hiszik el, hogy utazunk, de ezen nem is csodálkozom, hiszen az elmúlt hónapokban kicsit elveszítették a hitüket... Kristóf Nizzában száz és kétszáz pillangón, valamint száz, kétszáz és négyszáz gyorson indul, s bár még nem tudjuk, kik lesznek az ellenfelek, szeretném, ha pillangón győzne.”

Meleg éghajlaton

Miközben a válogatott úszók közül néhányan a nizzai versenyre összpontosítanak, mások Dubaiban edzőtáboroznak.

Kapás Boglárka (UTE), Késely Ajna és Telegdy Ádám (mindketten Kőbánya SC), valamint Kenderesi Tamás (PSN) szombat óta meleg égövi edzőtáborban készül – a márciusi országos bajnokságra, a májusi budapesti kontinensviadalra és természetesen a nyári tokiói olimpiára.

Noha a debreceni edzőtábor a tervezettnél rövidebb lett, a mester mégis elégedett, mivel nagyon jó körülmények között készülhettek – délelőtt ötvenes, délután huszonötös medencében úszhattak. Ez utóbbi nagy előnye, hogy az úgynevezett rövid úszásoknál a versenyző valójában célba is érkezik, nem pedig egy képzeletbeli falhoz, mint a nagymedencében.

„A fiúk szorgalmasan dolgoztak, de egy edzőtáborban ez nem meglepő. Kristófra ez hatványozottan igaz: ha fáradt, Budapesten azért néha előfordul, hogy otthon marad, egy edzőtáborban viszont ilyen nincs – itt nincs elalvás, nincs forgalomra hivatkozás, itt munka van, és ez így van jól. Apró mozaikokból áll össze a felkészülésünk, a létrán egyre feljebb és feljebb lépkedünk – fogalmazott Selmeci.

„Ha februárban nem valósul meg a meleg égövi edzőtábor Madeirán, szeretnénk Debrecenbe visszatérni.”

Az elmúlt egy hétben a Selmeci-tanítványok edzésenként 6.5 kilométert teljesítettek, és mostanra eljutottak odáig, hogy elég erős iramban is tempóztak – a nizzai viadalra természetesen nem könnyítenek, „menetből” mennek neki a versenynek, amelynek legfontosabb célja az lesz, hogy visszajelzést kapjon versenyző és edző, hol is tartanak valójában.