Úszás: Sós szédületes hajrával ezüstérmes a junior vb-n!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.08.26. 15:42
Megvan a magyar csapat első érme a szingapúri junior úszó világbajnokságon: Sós Dániel második lett 200 vegyesen. A 15 éves Juhász Janka nem kis bravúrral 6. lett 800 gyorson, és a szintén 2000-es születésű Bonecz Boglárka is megállta a helyét, 200 pillangón végzett nyolcadikként a nála két évvel idősebbek között.

Féltávnál még csupán nyolcadik volt Sós Dániel 200 vegyesen, a legvégén a falnál viszont már harmadik – a dobogóra pedig másodikként állhatott fel, miután az előtte végző spanyol vetélytársat egy szabálytalan forduló miatt kizárták a bírók. A magyar vegyesúszó-hagyományok igencsak méltó folytatásaként Dani erejét remekül beosztva ért fel a dobogóra – egyszersmind a családi hagyományokat is ápolva, hiszen édesapja, Sós Csaba (a TF úszótanszékének vezetője, a Magyar Úszószövetség alelnöke) annak idején a Széchy-tanítványok első generációjához tartozott.édesapja, Sós Csaba (a TF úszótanszékének vezetője, a Magyar Úszószövetség alelnöke) annak idején a Széchy-tanítványok első generációjához tartozott.

Az ifjú Sós óriásit lépett előre: a júniusi, baki Európa Játékokon még csupán negyedikként ért célba ugyanezen a távon, 2:02.76-tal, amiből csaknem egy teljes másodpercet tudott lefaragni a szingapúri döntőben (2:01.78). Ennél csak az ausztrál Clyde Lewis tudott jobbat, aki éppenséggel egy évvel idősebb a 17 esztendős magyarnál (ami ezen a szinten nem kis előny).

Dani lenyűgöző szerénységgel nyilatkozott a finálét követően: „Nem gondoltam rá, hogy ez összejöhet. Az edzők azt mondták, bronzérmet kellene nyernem, ha ki tudom javítani a hibákat a fordulóimban, amik reggel megvoltak – arra azonban nem számítottam, hogy ennyire jó lesz. Nekem egyébként mindig az egyéni csúcs a legfontosabb. Hogy az mire elég, mindegy, ha jövök két percet és hetedik vagyok, annak is örülök. Most egyébként viszonylag könnyebb volt a mezőny, mint két éve, azaz én a szerencsének tulajdonítom ezt a második helyet, az időm miatt ugyanakkor nagyon boldog vagyok.”

Sós „Jr.” igencsak kitűnt a mezőnyből, ugyanis messze ő hasonlított a legjobban a „nagyokra”, avagy bámulatos vízalatti fordulókat produkált, amelyek jelentős mértékben hozzájárultak az éremszerzéshez. „Két éve gyakorlom ezeket a fordulókat, egyik nagy példaképem Ryan Lochte, szeretnék egyszer úgy kidelfinezni a víz alatt, mint ő, és azért látszik, hogy két év munkája nem tűnt el nyomtalanul. Örülök, hogy a víz alatti rész jól sikerült, mert aki csak elrúgja magát a faltól, azt könnyen utol lehet ezzel érni.”

Az esti döntőkben a 15 esztendős Bonecz Boglárka is érdekelt volt, aki a fináléba jutással már teljesítette a szakvezetők által kiszabott feladatot 200 pillangón, és végül a mezőny legfiatalabbjaként nyolcadikként zárt (2:12.11) a nála két évvel idősebbek között.

A másik 15 esztendős reménységünk, Juhász Janka még ennél is nagyobbat alakított: nevezési ideje miatt a délelőtti lassabb futamokba sorolták 800 gyorson, itt ő lett a leggyorsabb, és miután délután hárman is gyengébbet úsztak nála, nem kis bravúrral a 6. helyen végzett (8:40.07 – és már alig várja az 1500 gyorsot).

Ugyanebben a számban Novoszáth Melinda legjobbjától elmaradva a 17. helyen zárt (8:50.77) ­– ő egyébként délelőtt még 200 pillangón is indult, ahol a 9. helyen végzett, azaz épp lemaradt a fináléról.

Szintén csikorgatta picit a fogát Molnár Flóra, aki hasonló módon kilencedikként zárt a 100 gyors elődöntőjében (55.55) – csupán 8 századdal kellett volna gyorsabban beérnie… Böszörményi Bettina itt picit messzebb volt, ő 14. lett (56.26).

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik