Úszás: sikeres Eb-re számít az államtitkár

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.05.01. 13:03
null
Szabó Tünde sikeres Eb-re számít (Fotó: Derencsényi István/MUSZ)
Több szerepkörben dolgozott a vizes Európa-bajnokság rendezéséért Szabó Tünde – a sportért felelős államtitkár sikeres kontinensviadalra számít.

 

Sportolóként sem riadt meg a kihívásoktól, természetesen sportért felelős államtitkárként sem teszi ezt – Szabó Tünde, a korábbi olimpiai ezüstérmes úszó, úgy is mint az Európai Úszóliga (LEN) egyik alelnöke és mint a kontinensviadal stratégiai vezető testületének tagja a május 10-én kezdődő budapesti úszó, műugró, műúszó és nyílt vízi úszó Európa-bajnokság kapcsán nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

„Egy Európa-bajnokság megrendezése mindig hatalmas feladat, és ennek a megoldásában ezúttal valóban több fronton kellett helytállnom – mondta el az államtitkár. A házigazda ország sportért felelős államtitkáraként, illetve a LEN alelnökeként egyszerre képviseltem az egész európai úszósport és azon belül Magyarország, a magyar úszás érdekeit is.”

Szabó Tünde korábbi sportolóként átérzi a versenyzők helyzetét – és szomorúságát is, hiszen az Európa-bajnokságon ugyan hazai pályán úszhatnak a mieink, ám a viadalt üres lelátók előtt rendezik meg.

„Alaposan mérlegeltük a lehetőségeket és szem előtt tartottuk, hogy a sportolók és más résztvevők egészségénél nincs és nem is lehet fontosabb szempont: az Európa-bajnokság buborékrendszerben zajlik – fogalmazott Szabó Tünde, aki azt sem titkolta, hogy ez növelte a kiadásokat, miközben a szervezőbizottság elesett a jegyértékesítésből befolyó bevételtől. – Államtitkárságunk nemcsak most, hanem az elmúlt időszakban is minden segítséget megadott a sportszövetségeknek a kiemelt nemzetközi, illetve hazai sportesemények színvonalas megrendezése érdekében. Ez természetesen nem volt másként az úszással sem. Fontos és értékes az a pozíció, amit a nemzetközi sportdiplomáciában betöltünk, és bármilyen furcsa, de a vírusjárvány időszakában ezek a hídfőállásaink még erősödtek is. Többször megmutattuk, hogy lehet ránk számítani, a nehéz helyzetekben nem a kifogásokat, hanem a megoldásokat keressük. A jelenlegi helyzetben is azért dolgozunk, hogy a sport területe minél kevesebbet érzékeljen ebből a nehézségekből, igyekszünk csillapítani a károkat.”

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár sikeres Európa-bajnokságra számít, noha pontosan tudja, hogy a már tokiói csapattagsággal rendelkező úszók az olimpiára időzítik a csúcsformát.

Az Európa-bajnokságot május 10. és 23. között rendezik meg – az első héten a nyílt vízi úszók a Lupa-tavon, a műugrók és a műúszók a Duna Arénában versenyeznek, a második héten pedig a medencés úszóké lesz a főszerep, szintén a Duna Arénában.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik