Úszás: Rasovszky a bajnok, Betlehem országos csúcsot ért el a medencés hosszútávú ob-n

Vágólapra másolva!
2022.10.21. 20:02
null
Rasovszky Kristóf nyerte a férfiak 10 ezer méteres versenyét (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
A férfiaknál Rasovszky Kristóf, a nőknél Szabó-Feltóthy Eszter győzött 10 kilométeren pénteken Veszprémben a medencés hosszútávúszó országos bajnokságon. 

 

Az egyszerre úszik több korosztály típusú versenyek érdekessége az, ami a pénteki hosszútávúszó medencés országos bajnokság első napján történt Veszprémben: Betlehem Dávid (Balaton ÚK Veszprém) 1:44:08.6 óra alatt teljesítette a kétszáz hosszt, klubtársa, Rasovszky Kristóf pedig 1:46:12.0 alatt – az arany mégis olimpiai ezüstérmesünk nyakába került, hiszen Betlehem 2003-as születésű, ez az utolsó éve a juniorok között, így aztán ő annak a korosztálynak a bajnoki címét ünnepelhette.

Meg persze azért kicsit azt is, hogy megint legyőzte Rasovszky Kristófot.

„Azért ez nem lesz mindig így, nyílt vízen meg aztán végképp nem. Ha végre Rasóék is velem úsznak, nem úgy, mint legutóbb Barcelonában – nyilatkozta Betlehem Dávid. – Próbáltam beleállni a táv elején, aztán meg ezerötszáz méterenként kinézegettem az órára, és láttam, hogy ebből akár egy komoly idő is lehet a végén. Mondanám, hogy végig jól bírtam, csak hát nem egészen így volt. Azon persze érdemes elgondolkozni, érdemes-e így bekezdeni, mert egyedül elég unalmas úszni. Most már nagyon vágyom egy kis pihenőre, a novemberi eilati világkupa-viadal után engem másfél hónapig biztosan nem lát víz és medence. Aztán összeszedem magam, újra lendületet veszek, amely aztán majd kitart Párizsig.”

És még valamit a kiírás furaságairól: Betlehem Dávid péntektől országos csúcstartónak mondhatja magát, mert a hossztávúszó medencés „szakág” e tekintetben nem rögzít külön korosztályos és felnőttrekordokat.

„Nyilván nem adom magam könnyen – reagált a történtekre Rasovszky Kristóf. – Talán a medencében Dávidnak könnyebb dolga volt, mint nyílt vízen lett volna, bár azt nem állítom, hogy ott képes lettem volna ezen a napon megverni. Látszik, hogy egyre jobb, egyre erősebb, és egyre jobban elhiszi magáról, hogy képes versenyeken is hozni azt, amit eddig csak edzéseken. Így aztán egyre nehezebb dolgom lesz, de mindenki másnak is a világban – lassan kimondhatjuk, hogy egy új világklasszisról van szó. Ez a durván két perc, amit kaptam tőle, nem a legjobban néz ki, ám ha azt vesszük, hogy egy perccel megjavítottam az egyéni rekordomat, Dávid pedig másfél perccel az országos csúcsot, összességben nem tűnik nagyon rossznak ez a nap. A legfontosabb úgyis az, hogy a novemberi, eilati vk-viadalra kerüljek jó formába, hogy megőrizzem vezető helyemet az összetett versenyben.”

A nőknél Mihályvári-Farkas Viktóra (FTC) úszta le leggyorsabban a tíz kilométert a veszprémi medencében (1:55:45.5), ám ő is „csak” juniorbajnoknak mondhatja magát – a felnőttek között némi meglepetésre Szabó-Feltóthy Eszter (Vasas SC) győzött.

HOSSZÚTÁVÚSZÓ MEDENCÉS ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, VESZPRÉM
10 km. Férfiak. Országos bajnok: Rasovszky Kristóf (Balaton ÚK Veszprém, edző: Szokolai László) 1:46:12.0,
2. Kalmár Ákos (Balaton ÚK Veszprém) 1:47:09.9, 3. Gálicz Péter (FTC) 1:51:26.5. Nők. Ob: Szabó-Feltóthy Eszter (Vasas SC, e: Egressy János) 1:58:24.0, 2. Olasz Anna (Szegedi Úszó Egylet) 2:00:07, 3. Balogh Vivien (FTC) 2:00:59

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik